bizarre landingsbanen

De meest bizarre landingsbanen ter wereld

Op deze airports krijg je vanzelf wel vliegangst…

Van landen op een piste tot rakelings over een paradijselijk strand: er bestaan op de wereld heel wat bizarre landingsbanen. Als je op deze airports geen klamme handjes krijgt…

1. Sint Maarten, Antillen

Een middagje zonnebaden op het paradijselijke Maho Beach op Sint Maarten is alles behalve saai. Strandbezoekers worden hier eens in de zoveel tijd omvergeblazen door een landend vliegtuig. Je zou zweren dat we met onze Hollandse lengte niet eens onder het vliegtuig passen, maar het kan echt. Hoe zo’n tropische landing er aan toe gaat zie je hier:

2. Don Muang, Thailand

Het behoort zeker niet tot de meest gevaarlijke airports ter wereld, maar opvallend is hij wel. Tussen de start- en landingsbanen van Don Muang airport in Bangkok kan je namelijk rustig een potje golfen. De golfbaan is eigendom van The Royal Thai Air Force en telt 18 holes. Goed om te weten: een rood licht waarschuwt je wanneer er een vliegtuig aankomt. Wel zo handig.

3. Courchevel, Frankrijk

In het Franse wintersportoord Courchevel hebben piloten een speciaal permit nodig om er te mogen landen en vertrekken. Niet zo gek, als je je bedenkt dat dit met 525 meter een van de kortste banen ter wereld is. De baan is bovendien niet recht, maar lijkt heel toepasselijk voor de omgeving meer op een piste. De ligging tussen de hoge bergen en diepe valleien maakt het voor piloten extra moeilijk navigeren naar dit vliegveld en er hebben al verschillende crashes plaatsgevonden. Toch een andere wintersportbestemming kiezen misschien?

Angstaanjagende beelden van een vertrekkend vliegtuig in Courchevel:

4. Kansai International, Japan

In Japan is land schaars, daarom bedachten engineers het plan om een landingsbaan in zee te maken. Het kunstmatige eiland heeft gigantische afmetingen en is uitgerust om grote jumbo jets te laten opstijgen en landen. Het resultaat is spectaculair en zelfs te zien vanuit de ruimte.

5. Gibraltar International Airport

Met een oppervlakte van 6km2 is er ook in Gibraltar niet bepaald ruimte te over. Daar maken ze dan ook optimaal gebruik van en dat betekent een airport runway die niet alleen op 500 meter van het centrum ligt, maar die ook nog eens een vierbaans autoweg kruist. Auto’s die op de Winston Churchill Avenue rijden kunnen op meerdere momenten per dag zo’n 10 minuten worden stopgezet voor overstekende vliegtuigen. Dat geldt overigens niet alleen voor auto’s. Ook als voetganger kan je voor een rood stoplicht komen te staan. Wanneer het vliegtuig is gepasseerd kan je je wandeling rustig voortzetten… over de landingsbaan dus. Dat ziet er dan zo uit:

Meer bizarre landingsbanen

Behalve vreemd, zijn er ook nog een heel wat ronduit enge landingsbanen in de wereld. En daar scoren eilanden toch wel opvallend hoog. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ultrakorte landingsbaan op Saba (400 meter!)? Ook op vluchten naar Madeira is het griezelig. De runway was daar zo kort dat er in 1977 een groot ongeluk gebeurde toen een vliegtuig van de landingsbaan afreed. Ze besloten het daarop toch maar te verlengen, en hoewel het nog steeds spannend is, kan je er nu met een gerust hart naartoe vliegen.

Header: Todd
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!