mooiste autoroutes in Zuid-Afrika

De 5 mooiste autoroutes in Zuid-Afrika voor een onvergetelijke roadtrip

Wereldsteden, wildparken en waanzinnig mooie kusten: Zuid-Afrika is een echte bucketlistbestemming. Het leukste aan een reis hiernaartoe? Je kan er heel goed met een auto zelf op pad. Er zijn talloze autoroutes in Zuid-Afrika die je in alle vrijheid langs de mooiste plekjes loodsen. Wij selecteerden vijf favorieten en geven praktische info over autorijden in Zuid-Afrika.

Autorijden in Zuid-Afrika

Steeds meer mensen ontdekken dat het heel goed mogelijk is om Zuid-Afrika met de auto te bereizen. Bij het Nederlandse autoverhuurplatform Sunny Cars kwam zelfs 25% meer boekingen binnen voor Zuid-Afrika deze zomer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is duidelijk: Zuid-Afrika is populair en we weten inmiddels dat je hier heel goed zelf de weg op kunt. Met een huurauto kan je bovendien op eigen gelegenheid enkele wildparken in waardoor je geen georganiseerde safari hoeft te boeken als je dat liever niet doet. Is dat dan veilig, zelf autorijden in Zuid-Afrika? Ja, je kunt met een gerust hart in de auto stappen. Weet wel dat ze er links rijden, wat altijd even wennen is. De wegen zijn verder over het algemeen in hele goede staat. Voor een aantal grote wegen tussen de steden moet je tol betalen, maar dan zijn kleine bedragen. Zorg wel dat je spullen altijd goed uit het zicht zijn opgeborgen en in of rondom steden kan je het beste vermijden om in het donker de weg op te gaan als je niet precies weet waar je moet zijn en hoe je er via de goede buurten moet komen. Een taxi is in zo’n geval een fijner alternatief.

Is dat veilig, zelf autorijden in Zuid-Afrika? Ja, je kunt met een gerust hart in de auto stappen

De mooiste autoroutes in Zuid-Afrika

Buiten dat het een comfortabele manier van verplaatsen is en je er mee op safari kunt, is een auto ook een ideale manier om meer van het land te zien. Je kunt zo onderweg stoppen waar je maar wil; een luxe die je niet hebt als je per bus of vliegtuig de grote afstanden overbrugt. De meeste reizigers hebben maximaal 3 weken te besteden in Zuid-Afrika. In dat geval is het goed om je te beperken tot een bepaalde regio. Ga vanuit Kaapstad bijvoorbeeld naar de oost- OF westkust en probeer ze niet op razend tempo allebei af te rijden. Een alternatief is om een auto alleen voor een deel van je reis te huren. Zo kan je grote afstanden afleggen door een binnenlandse vlucht te nemen en eenmaal daar je auto oppikken.

mooiste autoroutes in Zuid-Afrika
De Tuinroute is een van de populairste autoroutes in Zuid-Afrika

De Tuinroute – Langs de oostkust vanuit Kaapstad

De Tuinroute, ook wel Garden Route, is een van de bekendste autoroutes in Zuid-Afrika. En dat heeft alles te maken met de goede bereikbaarheid en mooie tussenstops onderweg. De Tuinroute start in Kaapstad en eindigt zo’n 700 kilometer later in Port Elizabeth. Onderweg volg je volledig de oostkust, met onderweg natuurparken, prachtige stranden en fijne dorpjes om te overnachten. Je kunt de route in 4 of 5 dagen prima rijden, maar als je de tijd hebt loont het om wat minder gas te geven en meer van de omgeving te verkennen. Een tussenstop bij de vuurtoren van St. Blaize is een aanrader, net als Plettenberg Bay om dolfijnen en walvissen te spotten (tussen juli en november). Net voordat je het eindpunt van de Tuinroute bereikt, wacht het Nationaal park Tsitsikamma je op, waar je een flinke dosis adrenaline kunt krijgen tijdens het bungeejumpen of op de hangbrug over de Storms River.

➸ Meer weten over de Tuinroute en de Wild Coast? Lees onze tips over een roadtrip langs de oostkust van Zuid-Afrika.

mooiste autoroutes in Zuid-Afrika
Roadtrippen tussen de wijnvelden vanuit Stellenbosch

De Vier Passenroute – Het mooiste van West-Kaap

Voor echte wijnliefhebbers is Zuid-Afrika natuurlijk een droom. Een bezoek aan Stellenbosch staat dan ongetwijfeld op de planning, maar wat lang niet iedereen weet is dat dit ook het beginpunt is voor een van de mooiste autoroutes door Zuid-Afrika. De Vier Passenroute brengt je in slechts 1 dag dwars door de beroemde wijnstreek, over vier bergpassen met waanzinnige landschappen als beloning.

The Wild Coast – Jeffrey’s Bay tot Mozambique

Waar de Tuinroute eindigt, begint een van de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika, die je echt door ongerept gebied brengt. De Wild Coast is het stuk oostkust dat grofweg vanaf Port Elizabeth tot aan de grens met Mozambique loopt. De kustlijn is hier wild; met regenwoud dat tot de Indische Oceaan reikt en waar massatoerisme in geen velden of wegen te bekennen is. Wat er hier te zien is? Prachtige natuurparken, wildlife en nog typische Afrikaanse dorpjes. De meeste reizigers zal je tegenkomen in het backpackersplaatsje Coffee Bay. Mthatha is de grootste stad op de route en de geboorteplaats van Nelson Mandela. Bezoek hier het museum en rij dan verder noordwaarts, naar Mbotyi. Hier kan je het beste een tour doen per 4×4 waarbij je watervallen bezoekt, langs theevelden rijdt en mooie hikes kunt maken met een gids. De Wild Coast kan je ook heel goed bezoeken vanuit Durban, of je er dan voor kiest om noordelijk of zuidelijk langs de kust te rijden; het blijft een van de mooiste autoroutes in Zuid-Afrika!

mooiste autoroutes in Zuid-Afrika
Het ene uitzichtpunt is nog mooier dan het andere op de Panoramaroute

De Panoramaroute – Kaapstad naar Johannesburg

Door het hart van Zuid-Afrika, diep het binnenland in, langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden die het land te bieden heeft. De Panoramaroute brengt je in 180 kilometer van Kaapstad naar Johannesburg. Deze route is niet alleen ideaal voor een bezoek aan het Krugerpark, maar neemt je ook mee naar het beginpunt van de onwaarschijnlijk mooie Drakensbergen. Een ander hoogtepunt van de Panoramaroute is de Blyde River Canyon, waar je komt via uitzichtpunten over de The Pinnacle Rock en via een kleine detour ook God’s Window. De naam zegt genoeg: mooier dan dit wordt het echt niet!

Lees ook: De 10 mooiste autoroutes ter wereld

Chapman’s Peak Drive – Kaapstad richting Kaap de Goede Hoop

Begin of eindig je in Kaapstad? Dan is de Chapman’s Peak Drive een echte must onder de autoroutes in Zuid-Afrika. Deze route, die door de inwoners van Kaapstad ook wel liefkozend ‘Chappies’ wordt genoemd, is slechts 9 kilometer lang maar behoort wel tot de mooiste routes ter wereld. Deze slingerende weg (ruim 100 bochten!) brengt je van Noordhoek naar Hout Bay langs spectaculaire panorama’s met aan de ene kant de woeste Atlantische Oceaan en aan de andere kant de indrukwekkende uitlopers van de Tafelberg. Trek een middag of zelfs hele dag uit voor deze route, want onderweg wemelt het van de mooie uitzichtpunten en picknickplaatsen. Het is bovendien logisch om niet bij Hout Bay te stoppen maar een stuk door te rijden naar het meest zuidelijke puntje van Afrika: Kaap de Goede Hoop!

mooiste autoroutes in Zuid-Afrika
Van Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop via Chapman’s Peak Drive
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!