mooiste fietsroutes in België

Dit zijn ze: de meest bijzondere en mooiste fietsroutes in België

Je wilt er even tussenuit, niet te ver weg maar toch dat vakantiegevoel. Actief zijn combineren met een flinke dosis natuur én leuke bezienswaardigheden. We snappen je. Dit voorjaar gingen wij een paar dagen met de fiets op pad bij onze Zuiderburen. En dat beviel zo goed, dat we de mooiste fietsroutes in België hier voor je op een rijtje zetten. Geen eindeloze tochten voor doorgewinterde fietsers, maar haalbaar in een dag of paar dagen en bovenal heel erg mooi.

Vlaamse Kustroute (60km)

Zon, zee en strand maar dan nét even anders. De Vlaamse Kustroute biedt een sportieve tocht waar levendige badplaatsen worden afgewisseld met natuurgebieden vol rust en ruimte. Je start de route bij het mooie natuurgebied Zwin en fietst dan via o.a. Oostende naar de Franse grens. Wij brachten al eens een bezoek aan Oostende en waren positief verrast. Vergeet ook de unieke garnaalvissers te paard in Oostduinkerke niet te bewonderen. En een hele fijne bonus aan zo’n kustroute: genieten van waanzinnige visgerechten in de vele goede restaurants!

➸ Bekijk de routekaart hier.

weekendje Oostende
Garnaalvissers te paard in Oostduinkerke

Nationaal Park de Hoge Kempen (40km)

Een heel andere ervaring krijg je op de Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Vanwege
De groene omgeving, de vele bezienswaardigheden én de hoogteverschillen is dit een van de mooiste fietsroutes in België. De route start in Zuytendaal met haar oude pastorie en leidt je naar Lanaken, waar je de Hoge Kempen betreedt. Neem daar zeker even een pauze, want bij kasteelpark Domein Pietersheim kan je een 12-eeuwse waterburcht bewonderen. Eenmaal in het nationale park heb je zo’n 6000 hectare aan natuur vol mooie fietsroutes. Via deze route ontdek je het glooiende gebied (af en toe is het flink trappen!) van het Kempens Plateau dat gelegen is tussen Genk en Maasmechelen.

➸ Bekijk de routekaart hier.

Land van Waas (40km)

Een tocht vol afwisseling, dat is deze route door het Land van Waas, gelegen vlakbij Antwerpen. Een ideale mix van natuur, cultuur en ontspanning als je het ons vraagt. Onderweg kom je langs forten, kastelen, polders, de Schelde en leuke stadjes vol cafés en restaurants zoals Bazel. Deze route begint en eindigt bij het station in Beveren, je kunt je fiets dus ook meenemen op de trein.

➸ Bekijk de routekaart hier.

TIP: Kies je een route die alleen per auto bereikbaar is? In de meeste plaatsen kan je wel ergens fietsen huren, maar net zo makkelijk is om je eigen fiets mee te nemen. Als je auto daar nog niet voor is uitgerust, kijk dan online naar de fietsendragers en fietsenrekken bij Autodoc bijvoorbeeld. Net zo comfortabel om met je eigen fiets op pad te zijn en bij aankomst op het startpunt van de route kan je dan direct op pad!

mooiste fietsroutes in België
Fietsen tussen industrieel erfgoed in Charleroi

EuroVelo3 in België (200km)

Verreweg de langste route in het rijtje, maar met goede reden. De EuroVelo3 is in 2020 genomineerd voor de titel ‘Beste fietsroute van het jaar’. De EuroVelo is eigenlijk een 5100km lang netwerk van fietspaden door heel Europa. Het Belgische deel is 200km lang en brengt je vanuit het Drielandenpunt bij Vaals naar de Franse grens. De route wordt ook wel de Pelgrimsroute genoemd en verbindt iconische plekken als de kathedralen van Keulen en Aken met pelgrimsoord Santiago de Compostela. Uniek aan deze route in België is dat je veelal over voormalige spoorbanen en jaagpaden fietst. Zo kom je niet alleen door natuur en steden maar ook door bijzonder industrieel erfgoed, zoals bij Charleroi. Wat ons betreft mag deze route de titel winnen, want het is niet alleen een van de mooiste fietsroutes in België, maar ook zeker de meest bijzondere.

➸ Bekijk de routekaart hier.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!