fietsroutes vanuit Amsterdam

Van stad naar natuur: de mooiste fietsroutes vanuit Amsterdam

Slalommend tussen de slenterende toeristen, in volle vaart door rood en piepend tot stilstand voor een oprukkende tram. Amsterdammers zijn een kei in fietsen, wat moet je anders in een stad met meer fietsen dan inwoners. Maar tussen de al die massa’s mensen en verkeersopstoppingen vergeten we soms dat een rondje door de natuur net om de hoek ligt. Wij selecteerden alvast een aantal van de mooiste fietsroutes vanuit Amsterdam. Geen routes die een racefiets en ijzeren conditie vereisen, maar tochten van een paar uurtjes die vooral heel mooi zijn. Dus heb je een zonnige middag vrij? Stap op die pedalen!

fietsroutes vanuit Amsterdam

Marken via Durgerdam – 48km

Een mooie zomerse route langs het water! Je kunt deze route beginnen via Amsterdam-Noord, maar veel leuker is een kleine detour langs het pittoreske Durgerdam. Dit dijkdorp wordt gekenmerkt door straatjes met kinderkopjes en karakteristieke huizen met zicht op het IJmeer. Vanaf Durgerdam hoef je alleen maar de Uitdammerdijk te volgen. Je passeert aan je linkerhand het Kinselmeer en steekt uiteindelijk over naar Marken via de Zeedijk. De route is heen in een goed uur te doen. Nog genoeg energie over daarna? Pak dan vanaf Marken de veerboot naar Volendam, stop voor een lunch van verse vis en fiets vanaf daar in een kleine anderhalf uur terug naar Amsterdam.

fietsroutes vanuit Amsterdam

Voordat je de stad verlaat nog wat leuke adresjes meepakken? Kijk even tussen onze favo hotspots in Amsterdam!

fietsroutes vanuit Amsterdam

Rondje het Twiske – 26km

Op een half uurtje fietsen van Amsterdam CS midden in de natuur staan? Kan hoor! Deze fietsroute brengt je naar natuurgebied het Twiske, gelegen in het oude veengebied. Vanuit Amsterdam-Noord gaat de route eerst richting Landsmeer, waarvandaan je langs de rand van het Twiske naar het noorden rijdt.

Bij Den Ilp steek je over naar het natuurgebied. Midden in het Twiske ligt de Stooterplas en op een zonnige dag kom je hier heel wat watersporters, hardlopers en wandelaars tegen. Eenmaal in het natuurgebied kun je je laten leiden door de informatieborden of afstappen en voor een wandeling kiezen. Onderweg kom je gegarandeerd mooie plekken tegen voor een picknick aan het water, op een strandje of tussen de schapen en Schotse Hooglanders. Zonder tussenstops is deze route binnen anderhalf uur te fietsen.

fietsroutes vanuit Amsterdam

➸ TIP: Als je in hartje Amsterdam woont is een dure fiets altijd een zorgenkindje. Want wanneer zal ‘ie nu weer gestolen worden? Een goede en vooral betaalbare fiets is dus extra fijn. Waar je die in Amsterdam vindt? Heel makkelijk; online! Via fietsenopfietsen.nl; dan wordt hij ook nog eens heel luxe bij je voordeur afgeleverd.

LEES OOK: De mooiste fietsroutes in Nederland

fietsroutes vanuit Amsterdam

Strandroute – 73km

Mooi weer? Stap op de fiets richting het strand! Een route die op zomerse dagen behoorlijk populair is onder fietsers, maar daardoor niet minder mooi. Vanaf Amsterdam CS fiets je in westelijke richting via Ruigoord naar de Amsterdamse weg. Hier fiets je langs Park Spaarnwoude en houd je het noordzeekanaal aan je rechterhand.

Net voordat IJmuiden voor je opdoemt, sla je linksaf om door het mooie duinlandschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland te fietsen. Je kunt vanaf hier rechtstreeks richting Bloemendaal rijden, of de borden met fietsknooppunten in het nationaal park volgen. Vanaf Bloemendaal is het nog een klein stukje verder naar Zandvoort, waar je neerploft in een van de strandtenten voor een welverdiende pauze, voordat je via Haarlem weer terugkeert naar Amsterdam.

fietsroutes vanuit Amsterdam

fietsroutes vanuit Amsterdam

Het Amsterdamse Bos – 28km

Geen zin om ver de stad uit te gaan? Dan is er altijd nog het Amsterdamse Bos. Vanaf Amsterdam CS ben je er binnen een half uur fietsen, waarbij je onder andere het Vondelpark doorkruist. Vanaf de entree van het park bij de Boswinkel kun je een route pakken over de ruim 50km aan fietspaden die in het bos liggen. Volg je de rode paaltjes dan fiets je de uitgestippelde fietsroute van 14km die je langs enkele van de mooiste plekjes in het Amsterdamse Bos brengt. Een tussenstop maken voor wat te eten of drinken kan bij een van de twee boerderijen die in het bos gelegen zijn. Over de gemarkeerde fietsroute door het bos doe je zo’n 50 minuten, de hele route inclusief van en naar de Boswinkel kost je ongeveer 2 uur.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “Van stad naar natuur: de mooiste fietsroutes vanuit Amsterdam”

Wat vind jij? Laat van je horen!