mountainbikeroutes in Nederland

5 van de mooiste mountainbikeroutes in Nederland

Crossen door de bossen, over modderige paden, stuivende duinen of liever nog: een combinatie van dit alles. Als echt fietsland mag het natuurlijk niet ontbreken aan echt goede mountainbikesroutes in Nederland —en dat doet het dan ook niet. Goed bijgehouden trails, van uiteenlopende afstanden en van Limburg tot Noord-Holland. Wij selecteerden vijf van de mooiste mountainbikeroutes in Nederland!

Amerongen: mountainbiken over de Utrechtse Heuvelrug – 18km

Het groene hart van Nederland mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. De Utrechtse Heuvelrug is een gebied waar zich enkele van de mooiste en best onderhouden mountainbikeroutes van Nederland bevinden. Eentje springt daar zeker tussen uit; de route tussen Amerongen en Veenendaal. Over een lengte van 18 kilometer maak je ruim 280 hoogtemeters waarbij de ruime bochten ervoor zorgen dat je er goed het tempo in kunt houden. Een afwisselen route door bossen, over zandterrein en veel singletracks die een leuke uitdaging biedt aan zowel beginnende en gevorderde mountainbikers.

mountainbikeroutes in Nederland

Zandvoort – Een technisch rondje door de duinen – 9km

In periodes zonder regen kan je een van deze meest uitdagende mountainbikeroutes in Nederland misschien beter overslaan vanwege het mulle zand; maar de rest van het jaar is deze track een feestje voor wie technisch wil biken. Vlakbij het racecircuit van Zandvoort start deze route van 9 kilometer, waarvan 6 over single tracks. Met 140 hoogtemeters en relatief veel bochten vergt dit parcours aardig wat vaardigheden van de mountainbiker. Voor beginners wordt er met roze bordjes aangegeven waar er afgesneden kan worden om de moeilijkste meters te omzeilen.

Nieuw in het mountainbike wereldje? Dit moet je weten:
➸ In Nederland is er een officieel mountainbike (MTB) symbool. De driehoek op z’n kant met daarnaast twee rondjes zal je terugvinden op paaltjes en andere bewegwijzering langs alle officiële mountainbikeroutes in Nederland.
➸ Eerlijk is eerlijk, een nieuwe mountainbike kopen is een hele uitgave. De echte liefhebbers tellen er zo een paar duizend euro voor neer. Gelukkig kan het ook voor minder, maar het is wel belangrijk dat je een technisch goede mountainbike kiest. Kijk eens bij Decathlon, waar je een mountainbike met een echt goede prijs-kwaliteit verhouding vindt. Zo houd je het betaalbaar maar heb je wel een fiets waarmee je heel goed mee kunt komen op de paden. Het voordeel is dat je hier ook direct een ruim aanbod hebt om te vergelijken, variërend van degelijke cross-country tot technische all-mountainbikes en zelfs een elektrische mountainbike.
➸ Waar let je op bij je aankoop? In ieder geval op de maat van het frame: zorg dat deze goed bij jouw lengte past. Ook belangrijk is de keuze uit hardtail (vering voorop) of full suspension (voorop en achterop). Deze keuze is afhankelijk van het terrein. Binnen Nederland zal je aan hardtail in principe voldoende hebben.
➸ Houd er rekening mee dat je voor sommige mountainbikeroutes in Nederland een vergunning nodig hebt, waaronder op de Utrechtse Heuvelrug. Deze vergunningen verschillen per gebied; er is dus niet één vergunning voor het het hele land. Je kunt ze kopen op verkooppunten langs de betreffende routes.
➸ Voor alle mountainbikeroutes in Nederland kan je terecht op de website mtbroutes.nl. Hier kan je ook de GPS tracks downloaden.

mountainbikeroutes in Nederland
De MTB Rockrider is een ideale mountainbike voor beginners

Gulpen: Mountainbiken voor gevorderden in Limburgs Heuvelland – 25km

Als mountainbiker zit je in Limburg wel goed. Het heuvelachtige landschap leent zich perfect voor uitdagende routes, zo’n 20 in totaal, die onderling ook weer verbonden kunnen worden. Zo is er een netwerk van 450 kilometer aan routes gecreëerd dat uniek is in Nederland. De MTB route in Gulpen is een heel goed voorbeeld van wat er mogelijk is in dit gebied voor gevorderde mountainbikers. De route bevat een aantal zeer pittige hellingen en veel wisseling van grond. Het klimmen wordt hier overigens wel beloond: eenmaal bovenop de Gulperberg heb je een prachtig uitzicht over het Limburgs Heuvelland.

♡ Lees ook: De mooiste fietsroutes in Nederland

mountainbikeroutes in Nederland

Lemele: Vanaf de Lemelerberg door het mooiste stukje Overijssel – 13km

Een bijzonder mooi stuk natuur maakt deze route vanaf het Overijsselse Lemele een echte aanrader. Een volledig onderverharde route, beginnend op de Lemelerberg en dan door bossen en heide. Slingerende single tracks en snelle beklimmingen maken deze route tot een leuke uitdaging, terwijl het landschap je gedurende de hele route blijft verrassen. Een mooie korte route die je meeneemt door een prachtig stukje in de provincie!

Dronten: Alles wat de Flevopolder biedt – 21km

Het vlakke Flevoland is misschien niet de eerste provincie die je te binnen schiet voor een dagje mountainbiken. Maar de Flevopolder heeft wel degelijk een van de hoogst gewaardeerde mountainbikeroutes in Nederland binnen de grenzen. De nieuwe natuur vormt een gevarieerd landschap voor uitdagende tracks met veel gras- en zandpaden en een flink aantal kombochten voor een goede flow. Bereid je zelfs voor op een paar verrassende klimmetjes, want dankzij de houtwallen zitten er toch hoogtemeters in deze route.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!