mooiste tempels in Angkor

Een route langs de mooiste tempels in Angkor

Vooral bekend met Angkor Wat? Dat is slechts een naald in de hooiberg die Angkor heet. Een gids voor de mooiste tempels.

Wie Cambodja zegt, zegt Angkor Wat. Maar wie denkt er in een middagje langs te gaan heeft het mis. De beroemde tempel maakt onderdeel uit van het gigantische Angkor archeologisch park. Hoe lang heb je nodig en wat mag je absoluut niet missen? Wij geven tips voor het beste van Angkor in drie dagen.

De mooiste tempels in Angkor

Cambodja en Angkor Wat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie afreist naar dit Aziatische land heeft ongetwijfeld een bezoekje aan Siem Reap op de planning staan, de uitvalsbasis voor het archeologisch park. Was je nog in de veronderstelling dat Angkor slechts een enkele tempel was, lees dan gauw verder. Want voorbereid op pad gaan is in dit geval een slim idee om de mooiste tempels in Angkor te kunnen bewonderen.

mooiste tempels in Angkor
Allphoto Bangkok/Unsplash

Kies je kaartje

Voor je het archeologisch park van Angkor mag bezoeken moet je een entréekaartje kopen. En de keuze aan kaartjes geeft al aan wat de omvang van het park is. Je kan kiezen uit een dagpas ($ 20), drie dagenpas ($ 40) en een weekpas ($ 60). De drie dagenpas is het populairst en is voldoende om alle hoogtepunten in het park te bezoeken. Hoe je het meeste uit je bezoek haalt? Zo deden wij het:

Dag 1:

Huur een fiets in Siem Reap. Dit is de stad rond Angkor en vanuit hier kun je het park dan ook het best bezoeken. Een fiets huur je al voor een paar dollar per dag. Vanaf Siem Reap fiets je binnen zo’n twintig minuten naar Angkor. Angkor is ingedeeld in een binnen- en- buiten ring. Neem de buitenring op de eerste dag. Je doet er verstandig aan om in de ochtend te beginnen, want je vergist je er gauw in hoe groot alleen dit gedeelte al is. De mooiste tempels in Angkor mag je deze dag niet missen. Ten eerste Ta Prohm, bekend door de film Tomb Raider. De natuur heeft flink huisgehouden hier en bomen groeien dwars door de muren van de tempel heen.

Ook niet te missen is Neak Poan. Een kleine toren omringd door water. Met haar rustige ligging in de natuur een mooi plaatje. Vergeet tenslotte niet een bezoek aan Preah Khan. Dit was ooit waarschijnlijk een Boeddhistische universiteit en heeft eindeloos lange gangen en muurgraveringen.

mooiste tempels in Angkor
Taylor Simpson/Unsplash

Dag 2:

Gebruik je fiets weer om deze keer de binnenring te ontdekken. De eerste stop is Angkor Thom. Volgens sommigen een van de mooiste en grootste tempels in Angkor- op Angkor Wat na. Deze is omringd met prachtige poorten. Dan is er nog Bayon. Een indrukwekkende tempel met 54 torens en 216 gezichten. Een bijzonder plaatje dus. Sluit af met het absolute hoogtepunt: Angkor Watt. Er zijn twee redenen waarom je bij Angkor Wat wilt eindigen. Als je zoveel tempels ziet en Angkor Wat nog steeds niet hebt gezien leef je er langzaam naar toe. Daarnaast is Angkor Watt zo mooi dat sommige andere tempels misschien een beetje tegenvallen als je die na Angkor Wat bezoekt.

Dag 3:

Het archeologisch park van Angkor kun je dus gezien hebben in twee dagen. Mooi, want buiten Angkor liggen ook nog een aantal zeer indrukwekkende tempels die je met je entrée pas kunt bezoeken. Om deze tempels te bezoeken is het raadzaam een tuk- tuk te huren voor een dag. Er zijn geen standaard tarieven voor een tuk- tuk, je moet een beetje onderhandelen, maar een goede gemiddelde prijs is $40 voor een hele dag. Er zijn aardig wat tempels buiten Angkor en de afstanden zijn groot. Het is mogelijk om vier toppers op een dag te bezoeken.

mooiste tempels in Angkor
Daniel Lienert/Unsplash

Begin heel vroeg om de zonsopkomst bij Angkor Wat te bekijken en rij direct door naar Kbal Spean, zo’n 50 kilometer buiten Siem Reap. Je zult dan hoogstwaarschijnlijk de enige bezoeker zijn.  Via een prachtig junglepad van twee kilometer kom je aan bij een rivier. Hierin liggen talloze gegraveerde stenen en ook de omliggende rotsen zijn op bijzondere wijze gegraveerd. Pluspunt: bij de rivier is een waterval waar je de nodige verkoeling kunt zoeken.

Ga door naar Banteay Srei, oftwel de vrouwentempel. Deze tempel ligt 32 kilometer buiten Siem Reap. Banteay Srei heeft zoveel fijne details dat men geloofd dat de tempel voor en door vrouwen moet zijn gebouwd. Als laatst is een bezoek aan Beng Mealea 65 kilometer buiten Siem Reap een echte aanrader. Deze tempel heeft als bijnaam de Indiana Jones tempel. Deze is voor een groot deel ingestort en de natuur neemt het hier langzaam over. Je kan voor een paar dollar een rondleiding vragen aan een van de mensen die bij de tempel staan te wachten. Het klimmen en klauteren over de oude brokstukken is een mooie afsluiter van drie dagen Angkor.

Wat zijn volgens jou de mooiste tempels in Angkor?

 

Geschreven door - Freke heeft het reisvirus goed te pakken. Met meer dan dertig landen op de teller doet ze verslag uit alle hoeken van de wereld. Het liefst laat ze zich op reis leiden door lokale invloeden.

Wat vind jij? Laat van je horen!