mooiste treinroutes in Nederland

Sightseeing per trein: Dit zijn de mooiste treinroutes in Nederland

Steeds meer Nederlanders zien de voordelen in van reizen per trein. Niet alleen om het vliegtuig wat vaker te laten staan, maar ook omdat reizen per trein nu eenmaal een ervaring op zich is. En hoewel de trein ideaal is voor stedentrips in Europa, hoef je voor een mooie treinreis niet eens het land te verlaten. Zoevend langs de Oostvaardersplassen of Utrechtse Heuvelrug, stoppend op historische stationnetjes; de trein is een fantastische manier om te genieten van het Hollandse landschap. We zetten de mooiste treinroutes in Nederland voor je op een rijtje, een beter excuus voor een dagje weg in eigen land heb je niet nodig!

Winnaar ‘Mooiste treinroutes in Nederland’: Almere – Lelystad door de Oostvaardersplassen

Hij kwam al eens als winnaar uit de bus in de NS-verkiezing van mooiste treinroutes in Nederland. En een terechte winnaar ook als je het mij vraagt. Als inwoner van Groningen legde ik het traject door de Flevopolder maar wat vaak af op weg naar de Randstad en elke keer weer is het genieten geblazen. Op het station van Almere Centrum stap je aan boord tussen grote drukte en hypermoderne architectuur, maar zodra de trein het station verlaat rij je binnen no time door een uniek stuk Nederlandse natuur. De Oostvaardersplassen, bekend van de documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’, is eigenlijk het mooiste als je te voet de paden betreedt, maar ook vanuit de trein kan je hier een fijn voorproefje op krijgen. Houd je neus tegen het raam, want het is onderweg niet ongebruikelijk om heckrunderen, herten en konikpaarden te spotten!

mooiste treinroutes in Nederland
Wildlife spotten vanuit de trein bij de Oostvaardersplassen

TIP: Goedkoop reizen met de trein
Check voordat je een van deze mooiste treinroutes in Nederland af gaat leggen altijd even goed de treinkaartjes aanbiedingen op de website van de NS. Het hele jaar door vind je hier interessante kortingen, goedkope dagkaartjes en combitickets voor leuke uitstapjes waarmee je dagje weg ineens een stuk voordeliger wordt!

Het ‘strandtreintje’ tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee

Een kippenstukje, dat is het traject tussen Haarlem en Zandvoort. In slechts 10 minuten overbrug je de afstand tussen stad en strand; onderweg is het dan ook opletten geblazen. Het liefkozend genoemde ‘strandtreintje’ is uniek in Nederland, want nergens anders word je zo goed als óp het strand afgezet. Maar niet voordat je na het verlaten van Haarlem aan je rechterhand het Nationaal Park Zuid-Kennemerland hebt bewonderd. Daarna nog even genieten van het duinlandschap en dan is het alweer tijd om uit stappen.

Met de trein door de bollenstreek

Het grootste deel van het jaar is het traject tussen Haarlem en Leiden niet per se noemenswaardig, maar dat verandert tussen ongeveer half maart en mei. Je doorkruist op deze route namelijk de beroemde bollenstreek en met name ter hoogte van Lisse word je vanuit de trein getrakteerd op uitzichten over de kleurrijke bollenvelden. Een prachtplaatje!

mooiste treinroutes in Nederland
© Rob Dammers

De Friese Elfstedentocht per trein

Een persoonlijk favoriet, want de beroemde elf steden bezocht ik eerder al eens tijdens een memorabele roadtrip door Friesland. Wat ik toen nog niet wist, is dat je ook met de trein een heel eind kunt komen op deze route. Alle elf zal via het spoor niet lukken, maar in zes van de steden op de route kan je met de trein komen. Stap aan boord in hoofdstad Leeuwarden en reis via de stations van Sneek, IJlst, Workum en Hindeloopen naar Stavoren. Een prachtige rit die niet voor niets torenhoog scoort als het gaat om mooiste treinroutes in Nederland. Uitstappen bij ze alle zes is misschien wat ambitieus, maar zorg in ieder geval dat je Sneek en Hindeloopen niet overslaat. De laatste geldt als een van de mooiste plaatsjes in Nederland en daar kon ik me na mijn bezoek alleen maar bij aansluiten.

Vanaf het eindpunt Stavoren kan je in de zomermaanden de boot naar Enkhuizen nemen (check eerst goed de tijden op veerboot.info). Deze route is dan ook ideaal voor een echte vakantie per trein, want eenmaal in Noord-Holland stap je zo over op eveneens een van de mooiste treinroutes in Nederland, namelijk die richting Hoorn en door naar Haarlem.

Over de Utrechtse Heuvelrug van Baarn naar Utrecht

Dat de Utrechtse Heuvelrug een bijzonder mooi stukje Nederland is, daar kunnen we het wel over eens zijn. Geen wonder dat het spoor langs dit natuurgebied zorgt voor een van de mooiste treinroutes in Nederland. Wat deze route extra aantrekkelijk maakt is de afwisseling; naast mooie natuur zie je ook landgoederen en monumentale panden. De omgeving van Baarn barst van de invloeden uit de tijd van de Gouden Eeuw en heeft met Paleis Soestdijk om de hoek ook nog eens iets koninklijks. Bewijs daarvan is de volledig gerestaureerde Koninklijke Wachtkamer, te vinden op station Baarn.

mooiste treinroutes in Nederland

Hier boemel je door plaatsjes waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens afwist

Met de Heuvellandlijn door Zuid-Limburg

Van het vlakke noorden richting het heuvelachtige zuiden. Wie zegt er nog dat het Nederlands landschap eentonig is? De Heuvellandlijn is het traject tussen Maastricht en Kerkrade. Je doorkruist hier het Zuid-Limburgse heuvellandschap en dat is meer dan mooi. Onderweg kan je stoppen in steden als Valkenburg, Heerlen en Sittard, maar je boemelt ook door plaatsjes waarvan je waarschijnlijk het bestaan niet eens afwist. Houd je ogen onderweg open voor natuurgebied het Bunderbos (onderdeel van het Maasdal) en de mooie kastelen net voordat je Maastricht binnenrijdt!

➸ Een leuk weetje over het station in Sittard: dit station heeft met 700 meter het langste perron van Nederland. Het werd ooit aangelegd voor de enorm lange bedevaarttreinen die richting Lourdes vertrokken.

Meer mooiste treinreizen in Nederland, Europa en wereldwijd:

Heb jij in Nederland een traject gereden dat ook in dit lijstje thuis hoort? Laat het ons weten in de comments hieronder en wie weet vullen we het aan! Ook buiten Nederland zijn natuurlijk prachtige treinreizen te maken. Zo stapten wij eerder aan boord van de West Highland Lijn in Schotland en pakten we The Ghan dwars door de Australische outback. Check ons lijstje met mooiste treinroutes ter wereld voor meer inspiratie! En mooi of niet; de trein is ook een heerlijk vervoersmiddel om op je bestemming te komen, zo tipten we deze toffe stedentrips per trein!

Header foto: © Rob Dammers
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “Sightseeing per trein: Dit zijn de mooiste treinroutes in Nederland”

  1. Ik neem regelmatig de trein van Amsterdam naar Groningen en tussen Almere en Lelystad zit ik altijd tegen het raam geplakt, zo mooi om te zien!

Wat vind jij? Laat van je horen!