Low-budget wintersporten

’s Werelds mooiste wintersportgebieden

Professioneel snowboarder Dolf van der Wal ziet jaarlijks heel wat pistes. Dit zijn volgens hem de allermooiste.

Freestyle snowboarder Dolf van der Wal deed mee aan de Olympische Spelen van 2010 in Vancouver en in februari dit jaar stond hij in Sotsji. Zijn specialiteit is de halfpipe, maar hij geniet vooral ook van alle mooie winterlandschappen. Zeven maanden per jaar is hij op zijn snowboard te vinden. Van Amerika tot Zwitserland en van Japan tot Oostenrijk: hij is er geweest. Sinds 2005 is hij professioneel snowboarder en reist hij de wereld over naar de mooiste besneeuwde plekken op aarde. Hij deelt met ons zijn mooiste wintersportgebieden.

Arlberg, Oostenrijk

Voor als je in Europa wil blijven, is Arlberg in Oostenrijk volgens Dolf een van de mooiste wintersportbestemmingen die je kunt treffen. Vooral als je van kleine dorpjes houdt en de massale liften wil ontwijken. “Arlberg heeft die echte Oostenrijkse charme. Een bijzondere ervaring is het offpiste rijden, dat honderden mensen dagelijks doen. Met grip onder je ski’s of board hike je naar boven, waarna je meerdere afdalingen in de poedersneeuw kunt maken. Je maakt er zelfs tochten van meerdere dagen.”

Japan mag niet bij de mooiste wintersportgebieden ontbreken

Denk out of the box, ga naar Japan! Niet het land waar je als eerste aan denkt als je zoekt naar een plek voor wintersport, maar Dolf kan het iedereen aanraden. “Japan is echt geweldig. Je vindt er niet de standaard wintersportgangers. Je hebt er geen enorme bergen, maar dat heb je ook niet nodig. De sneeuwval is anders; lichter. Dat in combinatie met de natuur en cultuur maakt snowboarden in Japan een compleet nieuwe ervaring die je niet mag missen.”

Breckenridge, Colorado

Zeker weten dat je kunt snowboarden, welke weersomstandigheid er ook is. Voor iemand die zeven maanden per jaar op zijn snowboard staat om te trainen is dat een must. Dolf is elk jaar te vinden in Breckenridge en Vail in Colorado. Het is een van de duurste skigebieden, maar zijn absolute favoriet. “Het is er heel erg mooi. En je hebt er hele goede funparks, voor mij een pré. Welke weersomstandigheid het ook is, je kan er altijd snowboarden. In Amerika prepareren ze pistes als ze beste. En bij goede sneeuw kun je echt óveral afdalingen maken. En dat maakt Amerika een fantastisch land om te snowboarden.”

Alberta, Rocky Mountains

Adembenemend zijn de beroemde nationale parken Banff en Jasper in de Rocky Mountains in Alberta, Canada. “Ze staan op het verlanglijstje van iedereen die regelmatig snowboard.” En zo niet, zet het er bij deze op! Dat beeld van die adembenemende foto wil je in real life zien.

 

mooiste wintersportgebieden
bantersnaps/Unsplash

Funparken

Als freestyle snowboarder is Dolf veel in de funparken te vinden. Je vindt er verschillende obstakels waar je je vaardigheden kan oefenen. Meestal zijn ze zo ingericht dat je niet per se van Dolf’s niveau hoeft te zijn om er te kunnen skiën of snowboarden: ook als beginner kan je er dan terecht. De top drie van parken waar je volgens Dolf je skills het beste kunt oefenen:
1: Laax,Zwitserland
2: Kaprun, Oostenrijk
3: Mayrhofen, Oostenrijk

Bovenstaande locaties behoren weliswaar tot de mooiste wintersportgebieden ter wereld; ze zijn niet allemaal even betaalbaar. Daarom hebben we ook de toplocaties voor een low-budget wintersportvakantie op een rijtje gezet.

Wat is volgens jou een van de mooiste wintersportgebieden?

Geschreven door - Geen planning, en onbevooroordeeld op pad. Dat is de stijl van Inge. ‘Verwonder en geniet’ is haar motto. Ze wordt blij van nieuwe omgevingen, ervaringen en van schrijven en wil dat met zo veel mogelijk mensen delen.

Wat vind jij? Laat van je horen!