piramides van Giza

7 wereldwonderen: de piramides van Giza

Vergaan zijn de hangende tuinen van Babylon en de tempel van Artemis, maar de piramides kan je nog steeds bewonderen!

De komende maanden zoomen we telkens in op één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Maar dat doen we niet zonder het enige overgebleven klassieke wereldwonder te bekijken: de wereldberoemde piramides van Giza.

De piramides van Giza

Egypte, het land van de farao’s, mummies en uitgestrekte woestijnen staat bekend om de vele ontdekte en nog onder het woestijnzand bedolven overblijfselen uit de oudheid. De majestueuze piramides zijn enkele kilometers ten zuiden van Giza gelegen, een voorstad van Caïro. Giza is een miljoenenstad op zich, verweven met het chaotische Caïro. De afstand vanaf het Tahirplein tot de piramides bedraagt circa 15 kilometer. Feitelijk begint hier ook de woestijn.

piramides van Giza

Wat is er te zien?

Tussen de rommelige bebouwing door zie je de driehoekige contouren van veraf verschijnen. Het is een bijzonder gezicht; alsof er een aantal piramides in je achtertuin staan. Drie springen eruit; Cheops is de hoogste, gevolgd door Chefren en tot slot Mykerinos. Naast de piramide van Chefren vind je de Sfinx, die dan ineens wat aan de kleine kant lijkt te zijn.

Als je aan de voet van de piramides staat, die vlakbij elkaar zijn gelegen, merk je pas hoe gigantisch groot en hoog ze zijn. Het klimmen op de piramide is strikt verboden. Politie agenten lopen rond met fluitjes en laten niet na om klimmers op een fluitconcert en een onverstaanbare reprimande te trakteren. In de piramide kun je daarentegen wel komen. Je moet er wel vroeg bij zijn, per dag worden maar 300 mensen toegelaten in de smalle gangen en op de steile hellingen van de piramide van Cheops. In totaal vind je elf piramides op deze aardig uitgestrekte locatie. Om een goed overzicht van met name de drie grootste piramides te krijgen moet je een redelijk eind langs een asfaltweg de woestijn in wandelen. Als beloning heb je een mooi uitzicht en een goed fotomoment, zonder touringcars en andere toeristen op de voorgrond!

Hoe kom je er?

Een weekendje Caïro is misschien niet de meest voor de hand liggende citytrip, maar het is wel de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de piramides van Giza. Je vliegt in iets meer dan vier uur vanaf Schiphol naar Caïro International Airport. Er zijn meerdere mogelijkheden om vanuit de stad naar de pirames van Giza te reizen. Voor nog geen vijftig cent stap je aan boord van bus 355 of 357, redelijk comfortabele bussen voorzien van airconditioning, waarvan je de halte achter het Egyptisch Museum kunt vinden. Een eenvoudigere optie is om een taxi te nemen. Vanaf het Tahrirplein kost een enkele reis je nog geen vijf euro. Een populaire manier is om een georganiseerde dagexcursie te boeken, waarbij je privé of met een groep op pad gaat. Makkelijk, maar niet heel flexibel.

piramides van Giza

Ben je meer van de zonvakanties aan het strand? Ook dan kun je de piramides van Giza bezoeken, al kost het je wel wat extra reistijd. Een aantal tour operators organiseren vanuit de resorts aan de Rode Zee dagexcursies. Onder gewapende begeleiding vertrek je dan voor dag en dauw voor een busrit van zes tot zeven uur. Tegen middernacht ben je weer terug in de enclave. Vliegen vanuit Hurghada is minder tijdrovend. In iets meer dan uur land je weer op Egyptische bodem om vervolgens naar Giza te worden gebracht.

Wat kost het?

Een rechtstreekse vlucht naar Caïro heb je vanaf ongeveer 300 euro. Vier sterren accommodaties zijn er al vanaf € 30 per nacht. Ook het vervoer in de stad is met hooguit enkele euro’s goed betaalbaar. De entree voor het terrein bedraagt € 10, je hebt dan in principe van 8.00 tot 17.00 uur de tijd om alles te bewonderen. Wil je de piramide van Cheops van binnen bezoeken, dan betaal je € 25. Bij een georganiseerde excursie vanuit Caïro, dus inclusief vervoer en entree, kom je gauw op € 50 uit. De kosten voor een excursie vanuit het Rode Zee gebied bedragen het dubbele voor de busrit en circa € 200 als je het vliegtuig neemt.

piramides van Giza

Waar moet je rekening mee houden?

Chaos alom. Caïro en Giza zijn erg drukke steden met regelmatig verkeeropstoppingen. Ook bij de piramides van Giza is het druk, zowel door de toeristen die hier jaarlijks komen als door de lokale ondernemers. Zij prijzen hun koopwaar hartstochtelijk aan. Onmiskenbaar in deze omgeving is de aanwezigheid van kamelen. Maak vooraf goede afspraken met de eigenaar over de prijs van een ritje of fotomoment. Je zult niet de eerste zijn waarbij het dier pas het commando krijgt om door zijn poten te zakken voor de afstap als de uitbater tevreden is over de ontvangen Egyptische dollars.

Actuele situatie

Sinds het begin van de Arabische Lente is het onrustig in Egypte geweest. Nog steeds benadrukt het reisadvies voor Caïro de veiligheidsrisico’s. Het bezoeken van plekken waar veel buitenlanders samenkomen wordt ontraden. De toeristenstroom vanuit het Rode Zee gebied is opgedroogd doordat deze excursies nog zeer beperkt worden aangeboden. Deze omstandigheden hebben tot gevolg gehad dat het de laatste jaren een stuk rustiger bij de piramides van Giza is geworden. Fijn voor je bezoek, maar de rust heeft natuurlijk een oorzaak. Op de website van de Rijksoverheid kan je de huidige situatie in de gaten houden en het reisadvies bekijken.

Foto’s: Gabriel Garcia Marengo (incl. header), David Stanley, Emifaulk,

Geschreven door - ‘The world is my playground’. Met deze instelling verkent Jos de wijde wereld. Gewapend met een fotocamera en schrijfblok legt hij in woord en beeld zijn ervaringen vast. Reizen is voor hem onderdeel van de eerste levensbehoeften. Er valt nog zoveel te ontdekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!