snake farm

Angst en fascinatie op de Snake Farm in Bangkok

Een onverwachte plek in het chaotische hart van de Thaise hoofdstad

De een slaat doodsangsten uit bij het zien van deze beesten, terwijl de ander er een eindeloze fascinatie op nahoudt. Slangen. You hate them or you love them. Liefde is misschien een groot woord om mijn gevoel voor deze dieren te omschrijven, maar ik ben zeker geïntrigeerd door de slangenwereld. De felle of juist camouflerende kleuren, de bewegingen, de diverse landschappen waar je deze dieren kunt tegenkomen; het zijn fascinerende schepsels.

Tijdens mijn verblijf in Bangkok kon een bezoek aan de Snake Farm dan ook niet uitblijven. Slangen in het wild en ik hebben al enkele ontmoetingen gehad in onder andere Zuid-Amerika en Azië, dus voor een volgende ontmoeting kan het nooit kwaad om meer over hen te weten te komen.

snake farm

Slangen melken

Bij een boerderij heb ik het idyllische beeld van een hutje op de hei met groene vlaktes eromheen en dieren die tevreden rondhobbelen. De benaming boerderij is in deze context dan misschien ook niet het juiste woord, aangezien de slangenboerderij in hartje Bangkok ligt. De Snake Farm, onderdeel van het Queen Saovabha Memorial Institute, is een onderzoekscentrum waar niet alleen research wordt gedaan naar gifslangen, maar waar deze beesten ook worden ‘gemolken’. Van het gif dat uit de tanden wordt gehaald wordt een antiserum aangemaakt, waarmee slachtoffers van over de hele wereld worden geholpen. Dit melken gebeurt dagelijks en is ook als bezoeker te aanschouwen.

snake farm

Angst en fascinatie

In het researchcentrum en buiten in de tuin vind je verblijven van pythons, cobra’s en adders in alle kleuren en maten. Door de groeiende populariteit is het centrum inmiddels ook open voor bezoekers, met als doel om educatie te verschaffen aan zowel Thaise inwoners als buitenlanders.

Tweemaal per dag worden er informatieve shows gehouden. Op de voorste rij kom je zowat oog in oog te staan met enkele slangensoorten. Gelukkig is het geen grote spectaculaire slangenshow zoals je die vaak in luxe vakantieresorts ziet. Niet entertainen, maar informatie geven is het voornaamste doel van de Snake Farm. Het duiveltje in mij lacht echter zachtjes als een van de verzorgers ruzie krijgt met een koningscobra. Dat is natuurlijk iedere keer spannend; het blijven immers ongetemde dieren. Maar ieder nadeel heeft z’n voordeel: dit is de ‘beste’ plek waar iemand gebeten kan worden door een slang, want het tegengif is altijd binnen handbereik.

snake farm

Je bezoek aan de Snake Farm

In het instituut vind je bovendien een interactief museum over de geschiedenis van en de mythen over deze dieren. Je leert onder meer wat een gifbeet met je lichaam doet en wat je moet doen als je in de natuur wordt gebeten door een gifslang. Op de website van de Snake Farm vind je de tijden van het melken en de informatieve show. De Snake Farm ligt aan de Rama IV Road en entree is 200 Baht, omgerekend ongeveer 5 euro. Met dit bedrag sponsor je de verdere research naar gifslangen en antiserums.

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

One thought on “Angst en fascinatie op de Snake Farm in Bangkok”

  1. Pingback: Angst en fascinatie op de Snake Farm in Bangkok | Jessica Lokker – Lokker Media Productions

Wat vind jij? Laat van je horen!