Rome

De vergeten kerken van Rome deel II

Uitgestruikeld over de toeristen bij de Sint Pieter? We laten je de alternatieven zien van Rome's mooiste heiligdommen

In deel 1 van De vergeten kerken van Rome lieten we je een aantal minder bekende alternatieven zien voor grote trekpleisters. Stuk voor stuk bijzonder, maar zonder de drommen toeristen. In het openlucht museum van de Italiaanse hoofdstad zijn genoeg heiligdommen te vinden, daarom in deel 2 meer vergeten kerken van Rome.

San Carlo al Corso

Tussen de warenhuizen en restaurants staat aan de Via del Corso de kerk van San Carlo al Corso. Het imposante gebouw matcht perfect met de rest van het straatbeeld, want het is rijkdom troef in deze straat met hoofdzakelijke modieuze winkels. Het ontwerp van deze barokke kerk is gebaseerd op de Dom van Milaan, en kwam rond 1610 uit de pen van Onorio Longhi.

Opvallend genoeg was deze architect zelf de grootste investeerder in het bouwproject, dat in 1612 van start ging. De kerk is in de loop van de tijd vernoemd naar twee heiligen. In de kerk is de kapel van Sint Olaf gevestigd. Olaf van Noorwegen was ooit een viking, maar hij bekeerde zich tot het christendom en werd als eerbetoon op een schilderij vastgelegd in deze kerk. Tijdens Kerst en op 17 mei (de dag waarop de Noorse grondwet in 1814 werd goedgekeurd) wordt de eucharistie gevierd in het Noors. Pelgims uit Noorwegen en in Italië woonachtige Noren komen daar gretig op af.

Rome

Sant ‘Ignazio

Het is niet alledaags dat een kerk wordt gebouwd vanwege een overschot aan studenten. Dit was wel het geval toen de Sant’Ignazio verrees in Rome. De voorganger van deze kerk, de SS. Annunziata, was te klein geworden voor het aantal studenten aan het Collegio Romano, een soort theologische school. Paus Gregorius XV besloot daarom maar om die kerk af te breken en in de zeventiende eeuw op dezelfde plek een nieuwe neer te zetten.

Op een plein met barokke gevels past het gebouw ook nu nog moeiteloos in de omgeving. Qua uitstraling is het de grootste blikvanger in een buurt met nauwe straatjes en aftakkingen van de populaire Via del Corso. De heilige Ignazio is overigens Ignatius van Loyola, een zalig en heilig verklaarde Spanjaard die oprichter was van de jezuïetenstroming. Grappig detail: het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam is ook naar hem vernoemd.

Santa Maria Della Vittoria

Hoewel klein van stuk, werd er toch vijftien jaar gebouwd aan dit centraal gelegen kerkje. Tijdens de bouw was besloten dat de heilige Paulus naamgever zou worden, maar dit liep anders. Door een vermoedelijk helpend optreden van de maagd Maria tijdens de Dertigjarige Oorlog, werd het kerkgebouw alsnog naar de heilige Maagd vernoemd. Vandaar Santa Maria Della Vittoria; de katholieke overwinning tijdens de Slag op de Witte Berg is aan Maria opgedragen.

Aan pracht en praal geen gebrek, blijkt als je een voet over de drempel hebt gezet. Het plafond is behangen met engelen, en ook het orgel mag er zijn. Het kleine gebouw is het bezichtigen waard, en bevindt zich op slechts een kwartier lopen van treinstation Roma Termini en op een paar minuten van metrostation Republicca. Perfect om even mee te pikken tijdens je rondje door de binnenstad!

Even genoeg kerken gezien en toe aan wat anders? In onze stadsgids 48 uur in Rome lees je tips en handige adresjes om meer te zien van Italiaanse hoofdstad!

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!