bezoek aan de Sagrada Família

BARCELONA | Op zoek naar de geheimen van de Sagrada Família  

Een Barcelona zonder Antoni Gaudí, dat is bijna niet meer voor te stellen. De stad was simpelweg niet hetzelfde geweest zonder deze wereldberoemde kunstenaar. Een gebouw waar geen toerist in Barcelona om heen kan is de Sagrada Família. Vaak beschouwt als het levenswerk van Gaudí, is de Sagrada Família het grootste icoon van de stad geworden. Het is niet alleen een blikvanger maar ook een mysterieus bouwwerk vol met verhalen en bijzondere weetjes. Wij gingen opzoek naar deze geheimen die je bezoek aan de Sagrada Família nog onvergetelijker maken!

Een bezoek aan de Sagrada Família

Niet alleen ziet de Sagrada Família er van buitenaf al heel erg anders uit dan andere kerkgebouwen, maar eenmaal binnen word je betoverd door een bos aan zuilen, hoge plafonds, lichtkoepels en honderdduizenden details. Maar liefst 3 miljoen toeristen brengen jaarlijks een bezoek aan de Sagrada Família. Wist je dat er nog dagelijks keihard gewerkt wordt om de basiliek in 2026 af te krijgen? En wist je dat de Sagrada Família vanaf dat moment het hoogste religieuze gebouw van Europa zal zijn? Zoals deze, zijn er nog tal van leuke weetjes over de Sagrada Família die je misschien niet wist. Local en Barcelona-expert Marta Rubio van Barcelonametmarta.nl ontrafelt vijf van dit soort geheimen over de Sagrada Família!

bezoek aan Sagrada Família

1. Gaudí in het verhaal van Jezus

De Katholieke Kerk noemt de familie van Jezus Christus de Heilige Familie, oftewel, de Sagrada Família. Dit is dan ook de naam van het meest bezochte kerkgebouw van Spanje. Wat velen niet zullen merken is dat de gevels van de Sagrada Família het leven van Jezus vertellen. Je hebt bijvoorbeeld de façade van de geboorte (waar de stempel van Gaudí het meest zichtbaar is) en de façade van de passie, die al voltooid zijn. Aan de voorkant zal de façade van de glorie komen, dat de hemelse heerlijkheid van Christus zal vieren. Een van de meest interessante details voor het oplettende oog vind je aan de façade van de passie. Aan de linkerkant van Veronica zie je twee soldaten en een volgeling met het gezicht van Gaudí zelf! Maar dit is niet de enige plek waar je Gaudí tegenkomt; zo is hij ook in het gezicht van Jozef bovenop de geboortefaçade te zien. Dit is een eerbetoon van de werknemers aan Gaudí toen hij stierf.

bezoek aan de Sagrada Família

2. Eeuwig in de steigers

Vraag je je jezelf af waarom ze er zo lang overdoen om de Sagrada Família te bouwen? Er zijn een aantal redenen, ten eerste het geld probleem. De Sagrada Família is altijd een boetekerk geweest, en dat betekent dat de bouwwerkzaamheden enkel door donaties en entreetickets voortgezet kunnen worden. In het begin vroeg men niet om entreekaartjes (er was immers nog niks gebouwd), dus Gaudí moest zelf van deur tot deur gaan om donaties te vragen. Later pas, toen de Sagrada Família wat belangstelling kreeg, werd de entreeprijs ingevoerd, wat de vooruitgang van de werkzaamheden versnelde.

Een andere tegenvaller die de bouw van de Sagrada Família moest doorstaan was de uitbraak van de Spaanse burgeroorlog. Naast het feit dat de bouw van de kerk stilgelegd werd, werden ook belangrijke documenten en originele maquettes verbrand tijdens de oorlog. Dit bracht opnieuw een vertraging in de werkzaamheden met zich mee. Maar ook in de toekomst kunnen er wat tegenvallers komen, bijvoorbeeld wanneer ze de blokkenhuizen tot aan Carrer Aragó proberen op te kopen en slopen om de plannen van Gaudí te voltooien. Hopen dus dat de deadline van 2026 ook echt gehaald wordt!

3. Raadsels ontcijferen

Er gaan talloze boodschappen en raadseltjes verborgen in de Sagrada Família. Zo vind je aan de lijdensfaçade de zogenoemde magische kwadraat met cijfers van Subirachs. Wanneer je ze optelt, verticaal, horizontaal of diagonaal, krijg je altijd dezelfde som: 33. Dat is dezelfde leeftijd waarop Jezus Christus gestorven was, maar volgens anderen, ook het aantal graden van de vrijmetselarij in de Schotse Rite. Dit is ook een van de redenen waarom je tijdens je bezoek aan de Sagrada Família eindeloos rond kan blijven lopen; je ziet constant iets anders waar je je over kunt verwonderen. Op dezelfde façade zie je kun je bijvoorbeeld een vierkant labyrint vinden. Wat zal Subirachs hiermee hebben bedoeld?

bezoek aan de Sagrada Família

4. Safari op het dak

Sinds enkele jaren is de binnenkant van de Sagrada Família afgerond en open voor publiek. Het schip van de kerk is zeer indrukwekkend, met tientallen zuilen die het dak van de kerk dragen maar eruitzien als een oerwoud van bomen en takken. Maar dit is niet het enige natuurlijke element die je kunt vinden in de Sagrada Família. Als je oplet, zijn er tal van verwijzingen naar planten en dieren. Van deuren die bedekt zijn met bladeren tot aan de meest kleurrijke kerktoppen, die op fruit lijken. Er schuilen daarnaast allerlei flora en fauna in de Sagrada Família: van schildpadden bij het portaal van de geboortefaçade tot aan de gigantische schelpen uit de Filipijnen voor het wijwater in de crypte.

bezoek aan de Sagrada Família

5. Een graf voor een genie

Wist je dat Gaudí’s fatale tramongeluk op steenworp afstand van de Sagrada Família gebeurde? Zoals iedere dag was hij naar de kerk van Sant Felip Neri gegaan om de mis bij te wonen, toen hij door een tram aangereden werd. Mensen op straat lieten hem liggen, denkend dat het om een arme man ging, gezien zijn arme kleren en lange baard. Het was de politie die hem naar het armenziekenhuis Hospital de la Santa Creu in El Raval bracht. Daar bleeft hij anoniem tot dat de priester van de Sagrada Família hem vond. Hij weigerde vervolgens om naar een kliniek te gaan, want hij vond dat hij bij de armen thuishoorde. Kort daarna overleed hij aan zijn verwondingen en werd hij in een menigte in de crypte van de Sagrada Família op 12 juni 1926 begraven. De crypte, dat onder het altaar ligt, is overigens het oudste gedeelte van de basiliek en tevens het enige element dat naast de geboortefaçade uitgeroepen is tot Werelderfgoed door de UNESCO.

Meer bijzondere weetjes over Barcelona lezen? Barcelona expert Marta deelde eerder al haar tips voor minder bekende plekken in de stad. Lees daar alles over in het Barcelona van de locals!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!