DIY City Journals

Je eigen unieke reisgids met DIY City Journals

Een reisdagboek, doeboek en stadsgids ineen. Deze reisgidsen zijn altijd uniek want je kunt ze zelf samenstellen!

Al enkele jaren verzamel ik metrokaarten, stadsplattegronden, visitekaartjes van leuke restaurants en entreebewijzen van bijzondere bezienswaardigheden in mappen. Zo kan ik jaren later bijvoorbeeld dat leuke café in Berlijn tippen aan vrienden, inclusief adres en metrohalte. Herken je dit? Dan ben je vast fan van dit nieuwe concept: de Do It Yourself City Journals. Zoals de naam al zegt, jij bepaalt wat er in jouw reisgids komt te staan.

DIY City Journals

Wees gerust: je wordt met deze reisgids niet helemaal aan je lot overgelaten. Er staan lijstjes en tips met bezienswaardigheden in de gidsen, maar er is ook genoeg ruimte om zelf ideeën en vondsten toe te voegen. Daarnaast staan er diverse opdrachten in; ga op zoek naar de lelijkste souvenirs of probeer alle metrohaltes in een stad te bezoeken. En voor die foto’s waar je normaal gesproken weinig meer mee doet heb je nu ook een goed plekje gevonden!

DIY City Journals

Origineel bewaarboek

Deze unieke reisgidsen zijn het resultaat van een brainstormsessie van illustrator Anne van Haasteren en schrijfster Petra de Hamer. De DIY City Yournals zijn een reisdagboek, doeboek en stadsgids ineen. Londen, Parijs en Berlijn hebben de eer om de ‘Dit is mijn..’ reisgidsenreeks te starten. “Per stad hebben we ons steeds afgevraagd: wat is typisch voor de stad? Wat zijn dingen waar je de stad mee associeert en wat kan je juist weer inspireren? Hoe langer we bezig waren, hoe meer ideeën er ontstonden”, vertellen Anne en Petra enthousiast. De inspiratie voor de gidsen vonden ze, naast tijdschriften, boeken en Pinterest, grotendeels op straat. Hun favoriete pagina’s? Petra houdt van de kleurplaten en de pagina’s met weetjes die niet iedereen kent. Anne is juist fan van de ‘opdrachten’, bijvoorbeeld het uitzicht vanuit je hotelkamer natekenen.

Reisgids met een persoonlijk tintje

De DIY reisgids moet zowel voor, tijdens als na de reis een origineel en uniek bewaarboek worden. “Als de reiziger eenmaal notities heeft opgeschreven en visitekaartjes heeft ingeplakt is het een persoonlijke reisgids geworden. De gids is voor elke reiziger weer anders en tegelijkertijd een leuke en bijzondere herinnering,” zegt Anne. “Het is niet echt een reisgids die je dingen laat doen. Je mág dingen doen. Niets moet”, voegt Petra eraan toe.
Je hoeft niet bang te zijn dat de DIY City Journals op elkaar lijken. “Ze verschillen heel erg qua inhoud. Een klein aantal pagina’s is gelijk, want foto’s plakken en aantekeningen maken kan overal. Maar elke stad heeft zijn eigen sfeer en dat zie je terug in de tips, weetjes en natuurlijk de illustraties.”

DIY City Journals

Benieuwd wat je nog meer kunt vinden in de DIY City Journals? Een kleine preview!

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

One thought on “Je eigen unieke reisgids met DIY City Journals”

Wat vind jij? Laat van je horen!