doen in Bath

Doen in het Engelse Bath: struinen tussen werelderfgoed en de groene Avon Valley

Een stad naar mijn hart, dat is Bath. Klein van stuk, bomvol historie en omgeven door niets dan groen. Een bezoekje besteed je hier met struinen tussen Gregoriaanse architectuur om het centrum vervolgens in te wisselen voor de heuvels die de stad omarmen. De stad is bekend van de Romeinse baden en het fotogenieke centrum dat op de Werelderfgoedlijst staat, maar biedt daarnaast nog veel meer moois. Of je nu komt om gewapend met je camera terug te gaan in de geschiedenis of juist met hiking boots de natuur in te stappen; er is voor iedereen meer dan genoeg te doen in Bath. Mijn tip: doe het allemaal, want in Bath hoef je niet te kiezen.

Een stad naar mijn hart, dat is Bath. Klein van stuk, bomvol historie en omgeven door niets dan groen.

Bath voor beginners

Hoewel je misschien nog nooit hebt overwogen om er heen te gaan, is Bath wel degelijk een populaire reisbestemming. Na Londen is het zelfs de meest bezochte stad van Engeland, al is daar op de doordeweekse ochtend van mijn aankomst op het treinstation weinig van te merken. Met dank aan de historische gebouwen en de omringende natuur baadt Bath altijd in een bepaalde rust waarin je je ver van de Engelse hoofdstad waant. Dat ben je in feite niet, want met de trein sta je binnen anderhalf uur op Paddington Station. Er is genoeg te doen in Bath om je een paar dagen te vermaken, maar vanwege de ligging is de stad ook prima te combineren met andere bezienswaardigheden in de omgeving. Zo bezocht ik Bath tijdens mijn roadtrip over The Great West Way. Ook aan een stedentrip in het nabijgelegen Bristol kan Bath perfect worden toegevoegd.

doen in Bath
Vanuit Londen ben je al binnen 1,5 uur in Bath, vanuit Bristol in 17 minuten

Bath kampt een beetje met een stoffig imago, maar je zal zien dat dat nergens voor nodig is. Zo huist Bath een universiteit die een hoop studenten naar de stad trekt en is het een topbestemming voor foodies. Na werktijd stromen de barretjes en pleinen vol met locals die genieten van een borrel. Het geeft de stad een bijna Zuid-Europese vibe die met name op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond tot in de late uurtjes aanhoudt!

De Romeinse baden van Bath

De baden is waar het allemaal mee begon in Bath en waar ook nu nog mensen vanuit de hele wereld voor naar de stad toekomen. Toen de Romeinen op deze plek een thermale bron ontdekten, werd er direct een badhuis opgetrokken. Waar zij toen rondwandelden tussen het stomende water kan jij dat nu ook doen. Op de locatie van het complex werden allerlei archeologische vondsten gedaan, deze kan je nu bewonderen in het museum. Houd er rekening mee dat deze plek op nummer 1 staat van dingen die mensen tijdens hun bezoek willen doen in Bath en het enorm druk kan worden. Ga het liefst zo vroeg of laat mogelijk, dan vermijd je in elk geval de grote groepen.

doen in Bath

Pulteney Bridge

Het is een van meest gefotografeerde plekken in de stad en als je er zelf bent snap je ook wel waarom. Deze brug over de Avon rivier dateert uit de 18e eeuw en huist allerlei kleine boetiekjes met onder andere bloemen, antiek en ambachten. Zeker zo fotogeniek is het uitzicht vanaf de brug over de rivier met de karakteristieke panden aan weerszijden. Komt de locatie je bekend voor? Dat kan, want in 2012 werden scènes van de film Les Misérables hier opgenomen!

De Guildhall Market

Bath is een fijne stad om te winkelen en te genieten van eten en drinken, met name vanwege de grote hoeveelheid onafhankelijke ondernemers die de sfeer van de stad eer aan doen. Verspreidt door het centrum vind je dan ook prachtige etalages van boetiekjes, cafés en ambachtelijke bakkerijtjes. Het oudste winkelgebied van Bath is de Guildhall Market; deze overdekte markt met tientallen stalletjes bevindt zich tegenover de Pulteney Brigde. Alleen al het gebouw zelf is de moeite van een bezoekje waard!

➸ Ook zeker doen in Bath: de ginbrouwerij bezoeken! Loop binnen bij The White Inn. Verstopt achter dit restaurant met heerlijk pubfood vind je een prachtige tuin en gin distillery. Een tussenstop waard!

doen in Bath

Doen in Bath: Stap op de fiets!

Wat mij zo aansprak aan Bath is dat het naast een historische stadscentrum ook heel veel outdoormogelijkheden heeft. Vanuit het centrum wandel of fiets je zo de natuur in. Omdat ik slechts één dagje de tijd had koos ik voor een Bath fietstour langs de mooiste plekken in het centrum en de directe omgeving. Mijn gids Darroch loopt over van enthousiasme voor zijn stad en weet me in no time de allermooiste plekken te laten zien, van straatjes en pleinen vol leuke adresjes tot stadsparken en het kanaallandschap van de Avon Valley vol traditionele narrow boats. Een tour van een halve dag is een echte aanrader als je net als ik weinig tijd hebt. Wil je meer zien? Dan zijn er ook meerdaagse fietstochten en bikepacking tours te boeken waarbij je vanuit Bath echt de natuur in trekt en kennismaakt met bijvoorbeeld de Cotswolds.

Op diverse plekken in de stad kan je ook fietsen huren en zelf op pad gaan. Op mijn wishlist staat bijvoorbeeld het Bristol and Bath Railway Path; een 20 kilometer lange route die de twee steden verbindt via mooie dorpjes en paden in de natuur.

doen in Bath

Bath als tussenstop tijdens The Great West Way

Dit voorjaar reisde ik een week over de gloednieuwe route The Great West Way, beginnend in Bristol en eindigend in Londen of andersom. Ik tipte het als roadtrip, maar het leuke aan deze route is dat hij ook per openbaar vervoer te doen is. Hiervoor schaf je de Discoverer Pass aan, waarmee je vervolgens 1, 3 of 7 dagen onbeperkt gebruik kunt maken van de treinen en bussen langs de route. Zoals ik al aangaf kan je Bath daarmee heel eenvoudig bereiken vanuit Bristol, maar ook vanuit Londen. Onderweg stap je uit op plekken als Stonehenge en Windsor en ruil je waar je wil de trein of bus in voor een tocht per fiets, boot of te voet! Alle mogelijkheden kan je bekijken op de website van The Great West Way.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Doen in het Engelse Bath: struinen tussen werelderfgoed en de groene Avon Valley”

Wat vind jij? Laat van je horen!