doen in Beieren

Duitsland zónder de massa in het bijzonder mooie Beieren

Een van de mooiste regio's van Duitsland heeft alles in huis voor een topvakantie, inclusief rust en ruimte!

Heerlijk eten, historische steden, prachtige natuur en unieke plekken. Beieren in Zuid-Duitsland is nog niet ontdekt door het grote toerisme. Het voordeel hieraan is dat het er niet heel druk is. Bij trekpleisters zoals de neo-klassieke en statige tempel Walhalla nabij Regensburg kun je rustig rondlopen zonder dat je last hebt van drukte. Het nadeel? De dorpen, steden en natuur zijn te mooi om niet te delen! We laten je daarom zien wat je absoluut moet doen in Beieren, het zuidelijkste puntje van Duitsland!

Beierse levensgenieters

In verhouding tot Nederland kun je in (Zuid-)Duitsland voor een kleine prijs veel en lekker eten en drinken. De Beierse bevolking bestaat dan ook uit echte levensgenieters. Één van de grotere steden van Beieren is het prachtige Regensburg. In deze pittoreske plaats vind je enorm veel Duitse delicatessen. Hoewel er in het centrum tientallen gezellige restaurants zijn, is het zeker zo leuk om een mooie plek te kiezen aan de Donau. Vooral aan de overkant van het centrum, het zogenoemde eiland, heb je een bijzonder uitzicht over de kleurrijke huizen en gebouwen van Regensburg. Kies voor een typisch Beiers restaurant, waar je kunt genieten van de beste pretzels, ambachtelijke vleessalades en pittige kaasjes, natuurlijk met een speciaalbiertje!

doen in Beieren

Bierlievend Beieren

Want om populaire speciaalbieren staat deze regio bekend. In diverse plekken kun je een bierbrouwerij bezoeken inclusief proeverij. Vooral dat laatste is onmisbaar om te doen in Beieren. Brauerei Schneider in Kelheim is de grootste brouwerij van het gebied. Het bedrijf is al jaren in handen van dezelfde familie die met hun geheime recept de lekkerste bieren brouwen. Ze zijn gespecialiseerd in witbieren, waarvan ze grote bakken met honderden liters bier per keer brouwen. Schneider en zonen hebben een bijzondere manier van brouwen: ze maken het bier in bakken waar geen deksel op zit. Zo komt er lucht bij het witbier, waardoor de drank een sterke en typische aroma krijgt. Precies de smaak die het witbier van Schneider onderscheidt van andere bieren in dit soort. Proef tijdens een rondleiding of in één van de café’s in Kelheim vooral de diverse soorten witbier die de familie heeft gemaakt.

Zien en doen in Beieren

Naast de lokale lekkernijen is er ook genoeg te zien en te doen in Beieren. Zo vindt ieder jaar in Regensburg in juni het Bürgerfest plaats: een evenement met live-muziek, uiteraard veel eten en drinken en vooral veel gezelligheid in het centrum van de stad. Regensburg is rond deze dagen de leukste plek in de regio. Huur overdag een fiets in de binnenstad en fiets hiermee langs de Donau richting de Walhalla, een adembenemende neo-classistische tempel bovenop een hoge heuvel. Alleen de weg er naar toe is al ontzettend mooi: wanneer je de stad uit bent bevind je je meteen in een groenrijk gebied. Heuvels, maïsvelden, bos; ook voor natuur ben je in Regensburg op de juiste plek!

doen in Beieren

Bij de tempel, zo’n tien kilometer buiten de stad, waan je je echt even terug in de tijd. De traptreden de heuvel op zijn misschien even pittig, maar je hebt daarna wel een onovertroffen uitzicht over de Donau, de natuur en de stad. Bij helder weer kun je ontzettend ver kijken. Daarnaast is Walhalla zelf ook absoluut de moeite waard. Je bent zowel terug in de tijd als even op een andere plek, namelijk in Griekenland. Zo bizar om een ‘Grieks’ gebouw te zien in Beiers landschap. Het grote voorbeeld van Leo von Klenze, de maker van het Walhalla, was dan ook het Parthenon in Athene. In het gebouw vind je allemaal beelden en portretten van vooraanstaande personen zoals wetenschappers en kunstenaars uit de Germaanse wereld, waaronder ook Nederland en België worden gerekend. Loop na een bezoek vooral nog even een rondje om de tempel om te genieten van het uitzicht, de omgeving en de gigantische pilaren die het gebouw ondersteunen.

Actief in de natuur

Er is meer dan genoeg te doen in Beieren als het gaat om steden. Maar vergeet de waanzinnig mooie natuur niet. Omdat veel delen heuvelachtig en soms zelfs bergachtig zijn is het gebied buiten de steden ontzettend populair bij fietsers en wandelaars. En dat geldt voor iedereen: de blauwe meren, de eindeloze bossen en de groene omgeving is absoluut niet alleen voor vijftigplussers! Het is de ideale plek om even helemaal weg te zijn uit de drukte van de grote stad en ècht bij te komen in de natuur. Het Beierse Woud bij Regensburg is niet voor niets het grootste boslandschap van Midden-Europa!

doen in Beieren

Wie actief wil doen in Beieren kan meer kanten op dan een fietstocht of wandeling. De robuuste natuur in deze regio biedt namelijk genoeg mogelijkheden, waaronder kanoën, kajakken en zelfs raften. Het Beierse Woud leent zich hier perfect voor. Je vindt er veel outdoorbedrijven die je graag een handje willen helpen met het uitstippelen van jouw expeditie door dit bijzondere en onontdekte stukje Zuid-Duitsland!

Foto’s: Mel, Frank Schmidtke , Armin Kowalski (incl. header)

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

Wat vind jij? Laat van je horen!