doen in Boquete

Op pad in de hooglanden van Panama: de leukste activiteiten om te doen in Boquete

Te midden van de hooglanden van de Panamese provincie Chiriqui ligt Boquete. Een pittoresk bergstadje met een relatief westerse uitstraling. Het dorpje zelf stikt van de leuke koffiebarretjes, restaurantjes en winkeltjes, maar dient daarnaast voor veel bezoekers als vertrekpunt voor verschillende activiteiten. In de omgeving is namelijk een heleboel te doen en te ontdekken. Ziplinen, raften of hiken op de nabijgelegen vulkaan Baru, het kan allemaal. Eén ding is zeker: vervelen is er hier niet bij, wij geven suggesties voor wat je allemaal kunt doen in Boquete!

Boquete ligt ongeveer 60 kilometer van de grens met Costa Rica, aan de rivier Caldera. Omdat het stadje zo’n 1200 meter boven zeeniveau gelegen is en omringd wordt door groene heuvels, is het er een stuk koeler dan op lager gelegen gebieden in Panama. De meeste toeristen zie je er daarom bij het uitstappen van de bus direct naar hun trui of jas reiken. De relatief lage temperatuur maakt het veel aantrekkelijker om sportief te doen in Boquete vergeleken met andere plaatsen in Panama. De stad en omgeving bieden dan ook activiteiten in overvloed.

Lees ook: Isla Bastimentos, Bocas del Toro

doen in Boquete

Een rondleiding door de koffieplantages

Eén van de activiteiten die veel bezoekers van Boquete op hun planning hebben staan is een koffietour, bij een van de vele koffieplantages in de omgeving. Wij boekten een tour bij Boquete Tree Trek, een klein bureautje dat gevestigd is naast – hoe kan het ook anders – Kotowa Coffee, een fantastische koffiebar. De tour kostte ons $30 per persoon en was iedere cent waard. We kregen een rondleiding van een enthousiaste gids over een prachtige koffieplantage, met aansluitend een kijkje in het roosterproces én een korte koffieproeverij. Het is mogelijk om deze koffietour te combineren met ziplinen vlakbij de plantage, voor een meerprijs van $65.

Vulkaan Baru: het hoogste punt van Panama!

Het is een behoorlijke klim maar absoluut de moeite waard: een wandeltocht naar de top van de vulkaan Baru. Het is een van de meest sportieve dingen die je kunt doen in Boquete en er wordt geadviseerd om het alleen te doen als je in goede conditie bent. Daarnaast moet je er twee volle dagen voor uit trekken, aangezien je er ook zult overnachten. De Baru is met zijn 3447 meter boven zeeniveau het hoogste punt van heel Panama en eenmaal op de top zul je beloond worden met een oogverblindend mooi uitzicht, dat je de pijn in je kuiten direct doet vergeten! Je boekt de tour in Boquete bij Hostel Mamallena, of online via Hola Panama Travel.

doen in Boquete
Uitzicht op vulkaan Baru

Andere activiteiten om te doen in Boquete en omgeving

Voor hen die de vulkaan trotseren nét een stap te ver vinden gaan, maar wel graag andere buitenactiviteiten willen doen in omgeving Boquete, zijn er nog genoeg andere leuke tours te boeken. Wandel bijvoorbeeld in 3,5 uur tijd naar de Hidden Waterfalls en terug, ga een middag raften, of spot de beroemde quetzal op de Pipeline Trail!

Meer tips voor Panama: verblijven op de San Blas eilanden

De beste restaurants en cafés in Boquete

Voor een heerlijke, lokale koffie kun je terecht bij het eerder genoemde Kotowa Coffee. Je kunt er koffie drinken (en gebruik maken van de wifi!) of on-the-go halen, maar ook bonen kopen uit de plantages die je bezoekt met de koffietour. Bij La Ceiba kun je heerlijk lunchen en daarnaast verkopen ze er ook vers gebakken broden. Geloof ons, dat is een gouden vondst, aangezien in de supermarkten alleen toastbrood verkocht wordt. Voor een lekkere en betaalbare avondmaaltijd ben je aan het goede adres bij Big Daddy’s Grill.

doen in Boquete
Overnachten in Bambuda Castle

Tips voor accommodaties in Boquete

Als je van plan bent veel tours en activiteiten te doen met Hola Panama Travel is slapen bij Hostel Mamallena het handigst, aangezien Hola Panama Travel naast het hostel gevestigd zit. Voor een unieke ervaring raden wij je echter Bambuda Castle aan, het enige kasteel in heel Midden-Amerika, waar je uitzicht hebt over groene, glooiende heuvels. Leuk weetje: voor het een hostel werd, diende het kasteel als een woning voor een Nederlandse man en zijn vrouw! Het stel, dat inmiddels op leeftijd is, woont sinds enkele jaren in een ‘normale’ woning, niet ver verwijderd van Bambuda Castle. Je slaapt hier in een dorm voor $16 per nacht.

Beeld: dronepicr (header), Alex Proimos (vulkaan), Bambuda Castle
Bente Hout
Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!