doen in El Valle de Macho

PANAMA | Verblijven in een vulkaankrater in El Valle de Antón

Een stadje in de krater van een vulkaan? Ja echt, en jij kan er tijdens je reis door Panama verblijven. Hoog in de bergen van Panama, in de op een na grootste bewoonde vulkaankrater ter wereld, vind je namelijk het slaperige stadje El Valle de Antón. Geen zorgen, de vulkaan is uitgestorven en daar waar ooit een groot kratermeer was, kronkelt nu een handvol wegen met aan weerszijden simpele huisjes en winkeltjes van de Indiaanse bevolking die de krater al duizenden jaren hun thuis noemt. Als deze unieke ligging nog niet genoeg reden was om het op je reisroute te zetten, dan is de omgeving dat wel. Omringt door prachtig groene bergen en nevelwouden is er namelijk genoeg moois te zien en doen in El Valle de Antón!

Huur een fiets!

Het eerste wat opvalt als je in El Valle de Antón komt is dat er heel weinig auto’s rijden. De lokale bevolking springt over het algemeen eigenlijk veel makkelijker op de fiets en dus doen veel toeristen dat ook. Fietsen kun je op verschillende plekken in het dorp huren voor tussen de $5 en $8 per dag en is voor iedereen prima te doen. El Valle de Antón is namelijk zo plat als het gemiddelde Nederlandse dorp en de wegen zijn er goed. Vanaf verschillende punten in het stadje heb je schitterend uitzicht op de kraterrand, waardoor het dorp omheind wordt.

doen in El Valle de Antón

El Valle de Antón is makkelijk te bereiken vanuit Panama-City met openbaar vervoer. Er rijdt een directe bus voor $4,25 naar het stadje vanaf het Albrook Busstation in het centrum van Panama-City. Overnacht je in Bodhi Hostel, zoals de meeste bezoekers doen in El Valle de Antón, vraag je de buschauffeur om te stoppen bij de Melo, een bekende lokale supermarkt. Het hostel zit er direct naast.

Meer Panama reistips: De leukste activiteiten in Boquete

Wandelen naar de watervallen

Mocht je meer uitdaging zoeken, kies er dan zeker voor om een van de wandelingen naar watervallen te doen in El Valle de Antón. Chorro El Macho is veruit de meest populaire en met een hoogte van 70 meter ook de grootste waterval. Toegang tot de waterval kost $7,50 en het duurt vanuit het stadscentrum ongeveer drie kwartier om er te voet te komen. Een andere mooie wandeling, waar ook een beetje klimmen bij komt kijken, is die naar de top van La India Dormida. Onderweg kom je verschillende kleinere watervallen tegen en met zo’n anderhalf uur lopen bereik je de top, waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht over de vallei.

doen in El Valle de Antón
Onderweg naar El Chorro Macho

Zonsondergang kijken op de Cerro Caraiguana

Bij helder weer kun je geen betere keuze maken dan de Cerro Caraiguana op te hiken en de zonsondergang te zien vanaf de top. De weg omhoog is vrij steil en dus best pittig, maar het uitzicht maakt een heleboel goed. Sluit je je liever aan bij een groep? Bodhi Hostel in El Valle de Antón organiseert meerdere malen per week een tocht omhoog. Vergeet niet je zaklamp mee te nemen voor de terugweg!

Moddermaskers in de Hot Springs

Na een middag fieten, wandelen of hiken is niets fijner dan lekker bijkomen. En ook dat kun je doen in El Valle de Antón, namelijk bij de Hot Springs aan de rand van het dorp. Voor slechts $3 neem je een duik in één van de baden en kun je een natuurlijk moddermasker nemen. Tip: ga doordeweeks en niet in het weekend, dan zijn de Hot Springs namelijk druk bezocht door locals en kan een plekje veroveren in bad best lastig zijn.

doen in El Valle de Macho
El Chorro Macho Waterval

Doen in El Valle de Antón met slecht weer

Bereid je in dit gebied ook voor op een dag met minder mooi weer, dat komt hier namelijk regelmatig voor. Wat je op zo’n dag kunt doen in El Valle de Antón? Bezoek bijvoorbeeld de vlindertuin en het opvanghuis voor slangen. In de vlindertuin, genaamd Butterfly Haven, vind je verschillende vlinders uit Midden-Amerika en werken enthousiaste mensen die je met liefde van alles vertellen. Slechts een paar straten hier vandaan vind je het opvanghuis voor slangen, oftewel Serpentario, waar je voor $3 een kleine rondleiding krijgt en zelfs een boa constrictor om je nek mag hangen als je wilt!

➸ Lees ook: Verblijven bij de Kuna bevolking op de San Blas eilanden

Beeld: Adam Jones, Ayaita
Geschreven door - Bente is werkzaam in de muziekindustrie en heeft daarnaast een grote reislust. Zodra het kan piept ze er graag even (of langer) tussenuit om weer een nieuw stukje wereld te ontdekken. Alaska, Nepal en Patagonië staan hoog op haar lijstje.

Wat vind jij? Laat van je horen!