Must sees en mooiste plekken: 7 x doen in Florence

Een stad om als een blok voor te vallen. Voor de Duomo en paleizen. Voor de fonteinen, pleinen en piepkleine straatjes. Waar de gelato, pizza en panini niet zijn aan te slepen en de zonsondergang boven de stad elke avond voor een lichtshow zorgt. De hoofdstad van Toscane is er eentje om ooit in je leven te bezoeken. En zorg dan dat je onderstaand lijstje mee op zak neemt, vol tips over wat je allemaal kunt doen in Florence!

1. Bezoek Basilica di Santa Maria del Fiore (oftewel: de Duomo)

Het is de blikvanger van de stad en een van de populairste bezienswaardigheden in Florence. De basiliek, te herkennen aan de grote koepel, is te bezoeken én te beklimmen. Doe dat laatste zeker, want hoewel het bouwwerk van binnen vrij sober is, is de koepel voorzien van indrukwekkende schilderingen. Het uitzicht van bovenaf is bovendien onvergetelijk!

stedentrip Florence

2. Bewonder kunst in Palazzo degli Uffizi

Kunstliefhebbers staat heel wat doen in Florence; de stad wemelt van de musea. Een must visit is Palazzo degli Uffizi, een van ’s werelds meest vooraanstaande kunstmusea met werken van onder andere Caravaggio, Rembrandt, Leonardo da Vinci en Michelangelo.

3. Doen in Florence: beklim de toren van Palazzo Vecchio

Het gemeentehuis van Florence is een plaatje om te zien. Bovendien hangt het gebouw vol met indrukwekkende kunst. Maar het hoogtepunt van een bezoek is het uitzicht; vanaf de toren van het gemeentehuis overzie je de stad, maar dit keer ínclusief de Duomo. Daarmee is het uitzicht eigenlijk nog mooier dan vanaf de Duomo zelf.

Tip: De architectuur, kleuren en vele uitzichtpunten maken van Florence een waanzinnig fotogenieke stad. Wij keerden terug met een SD kaart vol mooie plaatjes. Wat je er daarna mee kan doen? Hang je mooiste kiekje in huis! Zo kan je bijvoorbeeld bij Albelli een foto op canvas laten afdrukken. Zo heb je altijd een stukje Florence om bij weg te dromen.

4. Proef de lekkerste gelato in Florence

We gooien ‘m er maar gelijk in, want in een stad als Florence is ijs een must. IJssalons zijn er dan ook in overvloed en helaas hebben we ze niet allemaal voor je kunnen testen (wel geprobeerd…). Gelukkig hebben de reizigers van Condé Nast Traveler dat wel gedaan, en La Strega Nocciola nabij Ponte Vecchio en Gelateria Perchè No kwamen als winnaars uit de bus.

stedentrip Florence

5. Geniet van een echt Italiaanse aperitivo

In Italië eet je laat, maar een stedentrip maakt wel hongerig. Gelukkig is er de aperitivo! In veel restaurantjes kan je aan het eind van de middag en vroeg in de avond voor een vast bedrag een drankje bestellen met een hapje erbij. Dus zoek een gezellig pleintje uit en geniet van een apérol spritz of wijntje met olijfjes, brood of ander lekkers!

6. Steek de Ponte Vecchio over

Een icoon in de stad is ook Ponte Vecchio, die rivier de Arno overbrugt. Je zal gelijk zien waarom, want deze brug wordt gekenmerkt door de ‘hangende winkeltjes’. Vroeger zaten hier slagers en leerlooiers, maar tegenwoordig worden de pandjes bezet door juweliers. Bereid je er wel op voor dat deze brug een van de drukstbezochte plekken van de stad is.

7. Bekijk de zonsondergang vanaf Piazza Michelangelo

Ja, nog een keertje klimmen! Want bij zonsondergang is de stad al helemaal sprookjesachtig en dat ervaar je het beste vanaf het beroemde hooggelegen plein Piazza Michelangelo. Vanuit Via di S. Niccolò strekt zich een lange steile weg uit naar het plein. Even doorzetten, want genieten van de zon die de stad oranje kleurt is een van de mooiste dingen om te doen in Florence!

doen in Florence

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!