doen in het Ruhrgebied

Urban exploring in het Ruhrgebied: van industriemetropool tot hipster hub

Een eindeloze stoet fabrieken en rookpluimen aan de horizon: het Ruhrgebied, gelegen in de Duitse provincie Noordrijn-Westfalen, kennen we vooral van de industrie. Maar die tijd is lang vervlogen. De afgelopen jaren maakten fabrieksterreinen plaats voor parken, leegstaande loodsen voor creatieve concepten en veranderde het ooit zo levenloze gebied in een waar hipster heaven met een kalender vol festivals en feestjes waar Berlijn nog wat van kan leren. Wij gingen je vast voor en ontdekten wat je allemaal kunt doen in het Ruhrgebied, een nieuwbakken paradijs voor Urban Exploring.

Groener en gezelliger dan ooit. Dat is het Ruhrgebied, post-metamorfose.

Groener en gezelliger dan ooit. Dat is het Ruhrgebied, post-metamorfose. Want eerlijk is eerlijk, die kon deze ooit zo kille regio wel gebruiken. Het Ruhrgebied is gelegen nabij de Nederlandse grens en beslaat een gebied met ruim 5 miljoen inwoners en 11 grote steden zoals Duisberg en Dortmund. Ten tijden van de Industriële Revolutie ontstond op deze plek een van de belangrijkste industriegebieden van heel Europa. Het Ruhrgebied floreerde decennia lang door onder andere steenkoolmijnen en de staalindustrie, maar toen de behoefte hieraan afnam, waren fabrieken genoodzaakt te sluiten en verloederde het gebied. Wat overbleef is braakliggend terrein, plekken waar de natuur het weer overnam en waarin projectontwikkelaars en creatievelingen plots mogelijkheden zagen.

doen in het Ruhrgebied

Nieuwsgierigen weten het Ruhrgebied nu te vinden om te feesten, fietsen en fotograferen

Natuur en kunst nemen het over

Het blijkt de redding van het Ruhrgebied, want in rap tempo veranderde het mistroostige gebied in een bestemming voor toerisme. Nieuwsgierigen trekken nu naar de regio toe om te feesten, fotograferen en fietsen langs kunst, cultuur en zelfs UNESCO Werelderfgoed. Wat er dan precies te zien is? Ruim 3500 industriemonumenten op precies te zijn. Tel daar minstens 250 festivals per jaar bij op en je snapt dat je genoeg kunt doen in het Ruhrgebied. Enkele highlights tijdens een paar dagen urban exploring:

Zollverein (Essen): van steenkoolmijn tot werelderfgoed

Het wordt gezien als een van de meest indrukwekkende industriële monumenten ter wereld, en dat zou wel eens terecht kunnen zijn. De koolmijn Zeche und Kokerei Zollverein in de plaats Essen werd in 2001 uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Wat ooit de grootste steenkoolmijn ter wereld was, is nu een plek voor kunst en cultuur. Je kunt rustig een dag doorbrengen op deze bizarre plek. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de industriële geschiedenis op het Denkmalpfad Zollverein, waar voormalig mijnwerkers je meenemen op een reis door de tijd. Maar het gigantische complex bevat nog veel meer moois, zoals het interessante Ruhrmuseum of het Red-Dot-Design-Museum. Wanneer je even genoeg musea hebt gezien struin je langs de vele ateliertjes die op het terrein gevestigd zijn of plof je neer bij een van culinaire hotspots. En niks is hier te gek, want dat ongeacht het seizoen genoeg kunt doen in het Ruhrgebied bewijst deze plek wel: zo zoek je in de zomer verkoeling in het zwembad, waar je ’s winters dan weer de schaatsen onder kunt binden!

➸ Check voor je bezoek ook zeker even de evenementenkalender, want er vindt hier altijd wel iets nieuws plaats, van een openluchtbioscoop tot concert of food festival!

Pak de fiets!
Het Ruhrgebied kan met recht een industriële metropool genoemd worden, want het woord gigantisch is hier een understatement. Hoe je dan toch zoveel mogelijk kunt doen in het Ruhrgebied op een manier die ook nog leuk is? Door op de fiets te stappen! Een netwerk van 1200 kilometer aan fietspaden doorkruist het hele gebied. Je fietst hierbij over voormalig spoorbanen langs de belangrijkste monumenten in het gebied. Je kunt er dus een volledige fietsvakantie van maken, maar je huurt ook net zo makkelijk een fiets ter plekke, zodat je zelf een leuke dagroute langs een aantal bezienswaardigheden kunt uitstippelen. Daarbij krijg je natuurlijk wel een beetje hulp, alle informatie over routes en verhuurpunten vind je op de website van Ruhr-Tourismus.

doen in het Ruhrgebied
©Zeche Ewald

Populieren piepen tussen de fabrieksmuren door en wilde bloemen woekeren op plekken waar arbeiders nog geen halve eeuw geleden staal produceerden.

Landschaftspark Duisburg

Met het landschaftspark heeft het Ruhrgebied nog een mooie troef in handen. Fotografen en Instagrammers kunnen hun hart ophalen aan dit fotogenieke stukje erfgoed, waar industrie en natuur overduidelijk hand in hand gaan. Populieren piepen tussen de fabrieksmuren door en wilde bloemen woekeren op plekken waar arbeiders nog geen halve eeuw geleden staal produceerden. Het resultaat is een onwerkelijk park waarin je je ogen uitkijkt. Maar neem ook vooral een kijkje in de oude fabriekshallen, want je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat hier. Bezoek een theatershow of concert, beklim de voormalige hoogoven voor een spectaculair uitzicht over het terrein of neem een duik in de oude gascontainer (geen grap, hier zit tegenwoordig een indoor duikcentrum!).

doen in het Ruhrgebied
Industrie en natuur in het Landschaftspark in Duisburg

Zentrum für Internationale Lunchkunst in Unna

Het wemelt in het Ruhrgebied van de musea, maar eentje is in het speciaal het vermelden waard. Want in een tijd waarin lichtfestivals steden wereldwijd overspoelen, is dit museum absoluut een must visit. Een gewoon museum is dit namelijk niet. Allereerst al vanwege de locatie, de voormalig Linden bierbrouwerij. Een uniek gebouw waarin je van de 52 meter hoge schoorsteen tot diep ondergronds kennismaakt met de lichtkunst. Het museum is het enige zijn zijn soort in de wereld en lichtkunstenaars van allerlei nationaliteiten presenteren hier dan ook hun installaties. Een spektakel waarin je volledig wordt ondergedompeld!

ExtraSchicht – Nacht van de Industriële Cultuur

Urben Explorers, pak je agenda er maar vast bij want dit is iets wat je een keer mee moet hebben gemaakt. Elke laatste zaterdag van de maand is er wel iets heel leuks te doen in het Ruhrgebied. Dan bundelen 22 steden in de regio hun krachten voor de Nacht van de Industriële Cultuur. ExtraSchicht nodigt je dan uit om tussen 18:00 uur en 02:00 uur het Rurhgebied te komen ontdekken tijdens een bomvol programma van kunst, cultuur, muziek en dans. Reken op nachtelijke uurtjes vol bijzondere tentoonstellingen, optredens en lichtshows —en zeg nou zelf: in het donker is een bezoek aan dit bizarre industriegebied gewoon extra bijzonder.

Onze tip: maak er een heel weekend van en zorg dat de ExtraSchicht daarbinnen valt. Zo kan je het gebied overdag op je fiets of met de auto in alle rust bewonderen om op zaterdagnacht een mooi cultureel feestje te vieren. Met het ExtraSchicht-ticket kan je bovendien gratis reizen met VRR en VRL tijdens de dag dat het evenement plaatsvindt tot aan de volgende dag 7.00 uur. Zo kan je lekker veel zien en tóch ook even langs de diverse bierbrouwerijen op de route…

doen in het Ruhrgebied
Lopen in een achtbaan kan in het Tiger and Turtle kunstwerk in Duisberg

Ga op pad met de RUHR.TOPCARD
Je hebt het inmiddels door; er is nogal wat te zien en doen in het Ruhrgebied. Ga je een paar dagen deze kant op, schaf dan zeker de RUHR.TOPCARD aan. Je krijgt hiermee korting of zelfs gratis toegang tot een hele hoop bezienswaardigheden. Onder andere het Zentrum für Internationale Lichtkunst en het Landschaftspark in Duisburg kan je hiermee gratis bezoeken. De kaart is met € 54,- even een investering maar is dan ook een heel kalenderjaar geldig.

Nog meer doen in het Ruhrgebied?

We kunnen nog wel even doorgaan, want het Ruhrgebied loopt over van de toffe concepten. Sluit je aan bij een rondleiding door het monsterlijke ijzerlabyrint van de Phoenix West fabriek. Of neem je vrienden mee en kies voor lasergamen in de meest vette setting ooit. Feest dagenlang op muziekfestivals als Ruhr-in-Love, geniet van een zomerse dag op een van de streetfood markets of bezoek een evenement in de indrukwekkende Gasometer Oberhausen. Wat je ook doet, ga dit onwerkelijke gebied een keer met eigen ogen zien. En pak de kalender er voor je vertrekt even bij, want gegarandeerd dat er tijdens je bezoek ergens een feestje aan het losbarsten is.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!