doen in Ierland

Leven in en mét de natuur in Ierland

Back to nature in paradijselijk Ierland

Omringd door bossen, meren en kust. Kliffen, sterrenhemels, heerlijk eten. Geen massatoerisme, wel een handjevol natuurliefhebbers en rustzoekers. Kan je het je voorstellen? Dit is Ierland. Niet daar waar de kudde zich beweegt. Geen Giant’s Causeway, geen Cliffs of Moher. Ver van Dublin- of welke andere grote stad dan ook.

Back to nature

Dit is een stukje Ierland waar je back to nature gaat. Ik heb het over County Fermanagh. Gelegen op de grens van Noord-Ierland en Ierland, omgeven met natuur en lieflijke dorpjes en op steenworpafstand van ruige kusten is dit een regio bomvol outdoor mogelijkheden. Mijn uitvalsbasis is Finn Lough, een klein paradijsje aan de oevers van Lough Erne. Vlieg op Belfast, huur een auto en binnen twee uur sta je met je voeten én hoofd midden in de natuur.

doen in Ierland

“This being Northern Ireland and especially Fermanagh, rain is almost a certainty.” Het zijn de eerste woorden die ik lees als ik in mijn lodge binnenstap. Ja, het hier groen- en dus nat. En wie hier naartoe gaat moet rekening houden met elke dag minstens een beetje regen. Met prachtige lodges inclusief haardvuur is binnen blijven hier alles behalve een straf. Maar ik heb geluk; de zon schijnt en de natuur roept. Er is genoeg te doen in Ierland voor wie back to nature wil.

Kayakken of varen op Lough Erne

Een paar vissers, dat is alles wat ik tegenkom op Lough Erne. Dit gigantische meer dat de counties Fermanagh en Ulster beslaat, is zelfs op zonnige dagen volledig verlaten. Vanaf Finn Lough heb ik de kayak gepakt om het meer te trotseren. Je bent met gemak een hele dag zoet op het water, of het nu per kayak of bootje is. Onderweg zigzag je langs eilandjes; een ideale plek ook om even aan te leggen en met een picknick te genieten van de stilte. Zorg ervoor dat je minstens één keer tijdens zonsondergang op of aan Lough Erne zit. De zonsondergangen zijn er magisch.

doen in Ierland

De ruïnes van Castle Caldwell

Blijf je liever aan land, dan ligt op een paar minuten rijden van Finn Lough het Castle Caldwell Forest Park. Hier vind je een 17e eeuws kasteel, althans, de overblijfselen ervan. Het imposante gebouw werd in de 19e eeuw volledig aan de natuur overgelaten waardoor het nu een soort Ierse versie van Angkor Wat geworden is. Vanaf de parkeerplaats worden verschillende hikes aangegeven die je door het bos leiden, langs de ruïnes en door dit mooie stukje natuurpark.

Surfen in Bundoran

Op een half uurtje rijden van Finn Lough sta je in de surfhoofdstad van Ierland: Bundoran. De grote namen uit de surfwereld komen hier geregeld golven trotseren en dat zegt eigenlijk al genoeg. de Atlantische Oceaan leent zich op dit stuk perfect voor surfen en dat maakt Bundoran tot een geliefde kustplaats.

doen in Ierland

Coasteering

Ik laat het surfboard staan en ga voor een andere populaire sport: coasteering. Het daaropvolgende uur spendeer ik onder een strak blauwe lucht en een verrassend warme oceaan met klimmen, klauteren en glijden over de rotsen. En springen, niet te vergeten. 7 meter naar beneden van een klif af- en dat lijken er minstens 20 als je bovenaan staat. Een fijne adrenaline kick in een waanzinnige omgeving. De kusten hier zijn ruig, groen en verlaten. Een mooiere setting voor je outdoorsport bestaat niet.

doen in Ierland

Zeevissen en Slieve League Cliffs

Daarom blijf ik nog even, want de oceaan biedt meer. Een stuk ten noordwesten van Bundoran ligt het vissersplaatsje Kyllibegs. Ruige mannen met vieze handen en grote baarden halen hier dagelijks de verse vis binnen. En daar kan je zelf een handje aan meehelpen. Ik spring aan boord van een klein vissersbootje en verlaat de kleurrijke haven, waar je met een beetje geluk ook zeeleeuwen spot.

Aan de voet van de iconische Slieve League Cliffs gooien we het anker en een hengel uit. En binnen no-time heb ik drie spartelende makrelen aan mijn haak. ’s avonds overhandig ik ze aan de kok bij Finn Lough, die er een smakelijk voorgerecht van maakt. Heb je voldoende tijd, rij dan van Kyllibegs naar de top van de Slieve League Cliffs. Langs de rand van de afgrond ligt een wandelpad waar je u tegen zegt. Uitwaaien is hier een feestje, met overal waar je kijkt waanzinnige uitzichten over de zee en de naastgelegen kliffen.

doen in Ierland

Hier kom je terug

Terug bij Finn Lough is het genieten. Met een kop thee bij het haardvuur, buiten onder de sterrenhemel, of met vrienden en familie tijdens een barbecue met lokale specialiteiten. Of je wilt genieten van absolute rust of juist het avontuur van de omgeving op zoekt, er is in dit gebied genoeg te doen in Ierland. iedereen vindt hier iets om voor terug te komen.

Meer doen in Ierland?

Als je dan toch een auto hebt en in de buurt bent, combineer je trip dan met andere mooie plekken en leuke dingen om te doen in Ierland. Vlieg bijvoorbeeld heen via Belfast en terug via Dublin. Heb je even genoeg rust gehad dan kan je op die manier nog een leuk stedentripje aan je reis vastplakken. Meer tips vind je op onze Ierland pagina!

Beeld: Tony Webster, Creg Clarke (header)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!