Pieterpad per fiets

Weg uit de stad: cultuur, natuur en historie in omgeving Nijmegen

Het is een van de leukste steden van Nederland, als je het mij vraagt. Historisch, sfeervol, groen en in het bezit van zo’n beetje elke winkel die je je wensen kan. Maar er is meer wat een ritje Nijmegen voor mij de moeite waard maakt. Waar het stadscentrum eindigt, begint een gebied dat wemelt van de bijzondere plekken. Van culturele hotspots tot oorlogsgeschiedenis en natuurgebieden: pak tijdens je volgende ritje richting deze fijne stad ook een stukje van omgeving Nijmegen mee!

De eerste keer dat ik met de trein kwam binnenrollen op station Nijmegen was het zomer. Als student uit Utrecht was ik wel gewend aan wat levendigheid in de stad, maar Nijmegen verraste me. Ik plofte na wat uurtjes winkelen neer tussen de gezelligheid op de terrassen, waande me rondom de Grote Kerk in de Middeleeuwen en wandelde aan de Waal tot de zon verdween. Sindsdien is Nijmegen een van mijn favoriete steden in Nederland.

Het ontdekken van omgeving Nijmegen

Het was jaren na dat eerste bezoek, toen ik ontdekte wat Nijmegen eigenlijk buiten het stadscentrum te bieden heeft. Uit nieuwsgierigheid ging mijn jaarlijkse kampeertripje een keer naar het minuscule Balgoy, op steenworpafstand van ‘de grote stad’ en ook de roadtripjes die volgden lieten me steeds meer zien van omgeving Nijmegen. Ik bezocht musea, kastelen, kwam terecht in een polder waarvan ik het bestaan niet wist en stapte in een oude jeep om een stuk van de Liberation Route te rijden.

  MIJN FAVORIETEN  
   

De Oversteek

Het is een icoon in Nijmegen en vanaf de Waalkade onmogelijk te missen: de stadsbrug die Nijmegen-centrum verbindt met het noorden. Wat alleen lang niet iedereen weet, is dat het tevens een oorlogsmonument is waar je elke avond stil van wordt. Op de plek waar tegenwoordig de brug ligt, staken geallieerden in 1944 over als onderdeel van Operation Market Garden. Een riskante oversteek waarbij 48 slachtoffers vielen, maar die uiteindelijk wel leidde tot de bevrijding van Nijmegen. Nog elke avond wordt deze oversteek op symbolische wijze herhaalt. Zodra de schemering invalt, lichten 48 lampen van zuid naar noord een voor een op. Een aanblik die keer op keer zorgt voor kippenvel.

doen in omgeving Nijmegen

Een filmpje om stil van te worden… zó ziet het eruit als de lampen aangaan:

Het Honigcomplex

Geen zelfrespecterende stad is tegenwoordig compleet zonder een vervallen industrieterrein dat is omgetoverd tot bolwerk voor creatief ondernemerschap. In Nijmegen vind je deze plek in het Honigcomplex. Waar ooit de fabrieken stonden van het merk met de bekende pakjes en poedertjes, vind je nu onder andere koffiebranders, meubelmakers, bierbrouwers en cafés. Loop hier tussen de kunstwerken over het oude fabrieksterrein, lunch bij De Meesterproef en speel terwijl je op je ambachtelijke maaltijd wacht een potje sjoel of neem een kijkje in de loodsen achter het restaurant- op deze plek val je gegarandeerd van de ene in de de andere verbazing!

roadtrip door Gelderland

Lees ook: Een roadtrip door Gelderland

Kastelenroute Nijmegen

Gelderland staat bekend om de vele kastelen, waarvan er ook een aantal te bezoeken zijn. Binnen vang je een glimp op uit het verleden, terwijl de ligging ideaal is voor een actieve middag in de natuur. Ik selecteerde 3 van deze kastelen in omgeving Nijmegen.

➸ Kasteel Doorwerth
Het is een plaatje om te zien, deze historische waterburcht uit de 15e eeuw. Tijdens de Middeleeuwen en Tweede Wereldoorlog werd het bijna volledig verwoest maar inmiddels is het weer in de oorspronkelijke staat hersteld. Wandel door de verschillende kamers of bezoek een van de wisselende tentoonstellingen. Het kasteel is prachtig gelegen tussen de bossen en heide en leent zich perfect voor een wandeling of mountainbike tocht!

Kasteel Doornenburg
Verder naar het oosten, vlakbij de Waal, staat Kasteel Doornenburg. Het is een van de grootste kastelen van Nederland. De voorburcht is het hele jaar door vrij toegankelijk; de hoofdburcht kan alleen bezocht worden tijdens een rondleiding. Dit stukje Betuwe beter leren kennen? Op de website van Kasteel Doornenburg staan routes voor wandelingen en fietstochten.

➸ Kasteel Hernen
Op 15 km van Nijmegen ligt kasteel Hernen, een van de uitzonderingen in Nederland want dit kasteel is nooit verwoest geweest en bevindt zich dus nog in de originele staat. Het kasteel is alleen te bezoeken tussen april en oktober.

doen in omgeving Nijmegen

Oorlogsgeschiedenis in Groesbeek

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, zit in Gelderland natuurlijk op de juiste plek. Ik vertelde eerder al over het oorlogsmonument op de Waalburg, maar in omgeving Nijmegen zijn nog veel meer plaatsen te vinden die het oorlogsverhaal vertellen. Op een kwartiertje rijden van het centrum ligt Groesbeek, waar het Nationaal Bevrijdingsmuseum te vinden is. Een mooi startpunt voor een rit langs de Liberation Route waar je in omgeving Nijmegen een gedeelte van kunt volgen. Je kunt dit op eigen gelegenheid doen of via een tour. Bij het VVV-kantoor in Nijmegen kun je een kaart kopen met daarop de route en alle bezienswaardigheden en je kunt de Liberation Route App downloaden waarmee je via verhalen, audiofragmenten en filmpjes nog veel meer te weten komt.

doen in omgeving Nijmegen

Ik leg een deel van de Liberation Route af met de Liberation Tour Groesbeek. In een oude jeep uit 1944 word ik door gids Bert Eikelenboom meegenomen naar de Canadese begraafplaats en Klein-Amerika. Een unieke manier om in het mooie Gelderse landschap de oorlogsverhalen tot leven te laten komen!

doen in omgeving Nijmegen

Meer Gelderland: City Guide Arnhem

Ooijpolder

Het ligt maar een goede 5km buiten het drukke stadscentrum van Nijmegen, maar hier in de Ooijpolder voel je je ver weg van het stadsleven. Dit stukje polder is onderdeel van het grotere natuurgebied de Gelderse Poort en een populaire plek voor inwoners van Nijmegen om even de stad te ontvluchten. In de Ooijpolder kan je een van de vele wandel- of fietsroutes volgen, je vergapen aan talloze vogelsoorten, konikpaarden en Galowayrunderen en met veel geluk spot je zelfs een bever of otter. Bij mooi weer koel je af in de de Bisonbaai of strijk je neer op het terras van hotel en restaurant Oortjeshekken.

doen in omgeving Nijmegen

doen in omgeving Nijmegen

♥ Meer inspiratie opdoen voor een tripje naar omgeving Nijmegen? Check Geldersestreken.nl!

Beeld: Maarten Takens (De Oversteek), Hans Willems (header). Video: Martijn Schinkel.
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!