tour in Praag

Alternatief Praag: voorbij de reisgidsen in de Tsjechische hoofdstad

Praag is prachtig. Maar gidsen wandelen met hun groepjes dag in dag uit langs dezelfde bezienswaardigheden en ook jij krijgt te horen dat de astrologische klok iets spectaculairs is. En het is allemaal absoluut mooi en waar. Maar hoe leuk is het om ook eens de weetjes naast de standaard verhalen te horen? Gooi je reisgids weg, ga op avontuur en plan je eigen alternatieve tour om echt bijzondere dingen te ontdekken en doen in Praag.

Voordat je bepaalt wat je allemaal wilt gaan doen in Praag raad ik je aan om je een beetje in te lezen in de geschiedenis van de stad, en het land. Het communistische regime dat de bevolking van Praag tot 1989 opgedrongen werd, ligt nog steeds als een dikke laag stof over de stad.  De mensen wassen het verleden van zich af, maar de littekens zitten er nog duidelijk. De jonge generatie wil hier verandering in brengen. Kunst, kleding en muziek worden de tools waarmee zij zich losmaken van vroeger en de deur openen naar een hip en volwassen Praag.

doen in Praag

Bekijk Praag met andere ogen

Praag is opgedeeld in verschillende districten. En in plaats van deze districten een naam te geven, kregen ze een nummer. Zo heet het centrum bijvoorbeeld Praag 1. Handig! Onder andere kenmerkend voor het centrum zijn de kleine straatjes en de wegen van keien. Ziet er echt tof uit maar is uitermate ongeschikt om over te fietsen. Dus voor de echte Hollanders onder ons: Praag is geen stad om vanaf het zadel te verkennen.

Praag wemelt van de kerken. Niet extreem bijzonder denk je misschien, want dat is in meer steden zo. Maar, slechts 20% van de Tsjechen gelooft in iets. Met als gevolg dat de deuren van de kerken niet echt platgelopen worden door kerkgangers. Zonde van die mooie gebouwen! No worries, de oplossing is nabij. In een groot aantal kerken in de stad kun je nu lekker gaan dansen, iets wat je zéker een avondje zou moeten doen in Praag. Maar ook naar voorstellingen kijken of je vergapen aan een expositie. De allergrootste en bekendste kerken hebben trouwens wel hun oorspronkelijke functie behouden. Een beetje voor de locals maar vooral zodat de toeristen nog wel een plekje hebben om hun zonden op te biechten.

Ahoj = hallo!
Op straat groeten mensen elkaar met Ahoj! Is dat niet een beetje vreemd voor een stad die helemaal niet aan zee ligt? Je hoeft maar 1 local te zoeken en die zal jou als vanzelf het verhaal hier achter vertellen…

doen in Praag

Proosten op de vrijheid

Nu we het toch over dansen hebben, en dus ook een klein beetje over borrelen, wil ik je graag Bar Stalin in het Letná Park aanraden. Veel meer dan een barretje met een paar strandstoelen erbij is het niet. Maar het verhaal erachter, en het uitzicht, maakt alles goed. Dit is namelijk precies de plek waar voorheen Stalin geëerd werd. Met een beeld van 15,5 meter hoog en 22 meter lang. Het woog 17 miljoen kilo schoon aan de haak! Het tafereel? Jozef Stalin met een rij arbeiders die hem volgden. In 1962 was Praag het zat en wilde van het beeld af. Maar dat ging helemaal niet makkelijk. Er was uiteindelijk 800 kilo aan explosieven voor nodig om het beeld neer te halen.

Toen het beeld eindelijk omver geblazen was, voelde het volk zich vrij. Onbegrensd genoeg om precies op deze plek de eerste club van de stad te vestigen. Inmiddels is deze discotheek vergane glorie. Maar het gevoel van ‘Drinken op de Vrijheid’ leeft hier nog duidelijk voort.

“Wall is Over”

Nog meer opstandigheid komt opborrelen als je de John Lennon Wall ziet. Ooit een lange witte muur, maar na het overlijden van de artiest in 1980 een plek waar vredelievende slogans en songteksten van de Beatles verzameld werden. In 1988 werd deze muur de aanleiding tot een enorme botsing tussen honderden studenten en de politie. De ambtenaren kalkten de muur vanaf die dag iedere dag opnieuw wit, wat natuurlijk direct om nieuwe schilderingen vroeg. Tekeningen uit protest. Teksten om hoop te houden.Vandaag de dag staat de ‘Lennon Wall’ symbool voor globale idealen als vrede en liefde. In praktijk is het vooral een kleurrijke plek die ideaal is voor het maken van tientallen selfies.

doen in Praag

De kunst ligt op straat

Zegt David Cerny je iets? De rebelse kunstenaar werd meermaals gearresteerd, de eerste keer voor het roze schilderen van een tank van het Rode Leger. Een dwarse houding die hem natuurlijk alleen nog maar meer in de spotlight zette. Een van de meest bizarre dingen die hij gemaakt heeft, is de Zizkov televisietoren. Op zich al een lelijk ding, totdat je ziet dat er baby’s langs de zuil naar boven kruipen. Nieuwsgierig geworden naar zijn andere werken? Dan is de naar binnenlopen bij de FUTURA Gallery zeker iets voor jou om te doen in Praag tijdens je stedentrip. Maar ook bij het nationaal theater en op Wenceslas Square zie je iet voorbij komen. Veel van zijn werken zijn gewoon ergens in de stad geplaatst. Vergeet dus niet lekker veel om je heen te kijken wanneer je door de stad banjert.

Praag voor foodies

Winkelen, uit eten of gewoon ergens koffie drinken buiten het centrum van Praag bezorgt je bijna een lachstuip. Het aanbod is zo ontzettend uiteenlopend. Men gaat bijvoorbeeld naar Sapa Praha om exotisch te kunnen shoppen of te smullen van Vietnamees street food. Andere tentjes bieden smaken in alle kleuren van de regenboog, of juist weer traditioneel Tsjechisch.Daarnaast laten de inwoners van Praag ook zien dat ze vooruit willen. Vegan bakkerijen, urban farming en latte’s in oude fabriekspanden zijn daarvan het levende bewijs. Eentje proberen? Ga dan naar Jatka 78 of Vnitroblock. Of ga naar Parallel Polis wanneer je alleen met je bitcoins wilt betalen! Wil je het nachtleven van Praag verkennen? De leukste barretjes en adresjes ontdek je via de speciale nightlife tour .

Tsjechen en hun bier
De Tsjechen drinken veel bier. Dat is een feit. En hier is een reden voor. Omdat de regering vroeger bang was voor opstand, kwam zij met de perfecte oplossing. “Gooi de bierprijs naar beneden en de mensen zullen niet klagen.” En dit werkte.

doen in Praag

doen in Praag

Doen in Praag: Go alternative

Het complete centrum van Praag staat op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Hier kan de creatieve jeugd dus niks mee. Zij stromen daarom massaal naar de buitenwijken, Praag 7 bijvoorbeeld. Graffiti’s, art-gallery’s en verstopte discotheken zijn hier eerder gewoon dan uitzonderlijk. Ook lekker alternatief doen in Praag? Sluit je dan aan bij een alternative tour en luister naar de verhalen van de gids, die helemaal in zijn rol zit en zijn met verf bespatte paraplu de lucht in steekt.

Het oude centrum van Praag is prachtig. Het verhaal van de jeugd en de manier waarop zij zich uiten, vormt de perfecte toevoeging om het complete plaatje te zien. Beide dingen zijn gemakkelijk te combineren, zelfs als je maar een weekend naar Praag gaat.

Meer inspiratie opdoen voor je weekendje weg of weten wat je nog meer kunt doen in Praag? Check de website van Czech Tourism!

Geschreven door - Zolang je je ogen openhoudt, komt het avontuur vanzelf. Met dit in haar achterhoofd, beleeft Renée haar reizen en vakanties. Ervaringen omtoveren in verhalen is geen enkel probleem voor deze freelance schrijfster.

Wat vind jij? Laat van je horen!