doen in Salvador de Bahia

Brazilië | Doen in kleurrijk Salvador da Bahia

Het is een vrolijke mengelmoes van Afrikaanse, inheemse en Portugese cultuur: Salvador da Bahia, gelegen in het noordoosten van Brazilië, is een stad met een unieke identiteit. Op weinig plekken is de onbezorgdheid en het plezier in het leven van de Brazilianen zo duidelijk merkbaar als hier. We laten je zien wat je allemaal kunt doen in Salvador da Bahia!

Een stukje geschiedenis

De Portugezen haalden in de zeventiende eeuw Afrikaanse slaven naar het gebied rondom Salvador de Bahia om op de plantages te werken. De staat is nog steeds de streek met de meeste donkergekleurde Brazilianen van het land. Inmiddels is Salvador uitgegroeid tot een miljoenenstad waar hypermoderne flatgebouwen in de buitenwijken afgewisseld worden door favela’s (arme wijken) die het centrum binnen kronkelen. Na de rustige binnenlanden of het moderne zuiden van Brazilië, kan deze rommelige en drukke stad best even wennen zijn.

doen in Salvador da Bahia

De historische wijk Pelourinho

De unieke identiteit van Salvador vind je vooral terug in de historische wijk Pelourinho. Wie een dag de tijd heeft om de stad te verkennen, begint de ochtend het beste zoals de locals: met een sterke Braziliaanse koffie op de Praça da Sé, het historische plein midden in het oude centrum. Next stop: de kerk van São Francisco, waar het goud je tegemoet blinkt. Loop vervolgens over de kinderkopjes langs pastelkleurige huizen en kunstenaarsateliers naar het plein Largo do Pelourinho, waar slaven vroeger werden gekeurd en verhandeld.

Overal op straat klinken opzwepende ritmes

Capoeira en percussie

Capoeira, een mix van dans en vechtsport uit de tijd van de Afrikaanse slaven, is overal aanwezig in Salvador. Op de pleinen en stranden van de stad wordt de dans vaak in het openbaar beoefend. Aanrader: volg een workshop waarin je zelf in een uur de beginselen van capoeira onder de knie krijgt. Of je nu wel of niet gevoel voor ritme hebt, iedereen wordt aangestoken door het enthousiaste getrommel. Dat muziek in Salvador belangrijk is, blijkt ook uit de drumsessies die elke dinsdag- en zaterdagavond in het historische centrum worden gehouden. Er wordt dan in de straten opgetreden en gedanst en overal klinken opzwepende ritmes.

doen in Salvador da Bahia

De Bahiaanse keuken

Typisch voor de streek Bahia en stad Salvador is de kruidige keuken. Je vindt er heel andere gerechten dan in de rest van Brazilië. Ook hierin vind je invloeden terug uit Afrika en Portugal, zoals het gebruik van veel stoofpotten en kokosmelk. Omdat Salvador aan de kust ligt, wordt er veel gekookt met zeevruchten zoals krab, garnalen en vis. Ons favoriete gerecht in Salvador: moqueca, een soort curry van zeevruchten met rijst en kokosmelk. En als snack waren we erg fan van acarajé, een soort gefrituurde bol gevuld met bonen, uien, noten en garnalen. Bom apetite!

doen in Salvador da Bahia

Bovenstaande tips zijn afkomstig van de reisspecialisten van Brazilië online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Met bouwstenen kun je je eigen reis samenstellen en kiezen welke ervaringen jij wilt opnemen in je Brazilië-reis. Gegarandeerd een unieke ervaring!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!