doen in San Cristobal

San Cristobal de las Casas: Een backpackers favoriet in Mexico

Het is de favoriet van vele reizigers, en ook ik was daarop geen uitzondering. San Cristobal de las Casas, gelegen in de mooie regio Chiapas, heeft alles wat je je als reiziger wensen kan. Waarom het een must see is tijdens je reis door Mexico? Omdat het echt niet uitmaakt of je komt voor het stadsleven, om Spaans te leren of om de omgeving te verkennen: in deze stad voel je je direct thuis en er is meer dan genoeg te doen in San Cristobal om je er weken te vermaken!

Kleurrijk, dat is het eerste wat mij opvalt als ik vanaf het busstation naar mijn accommodatie wandel. Als een koloniale stad heeft San Cristobal de welbekende parken en kathedralen, maar daarnaast heeft het iets extra’s. De voetgangersstraten in het centrum, vrij van verkeer, zorgen voor een gemoedelijke sfeer, met restaurantjes, terrasjes en winkeltjes in alle kleuren. De stad is groot genoeg om elke dag iets nieuws te ontdekken maar klein genoeg om het sfeervol te houden.

doen in San Cristobal

Doe de Free Walking tour

Het eerste wat je echt op je lijstje moet zetten om te doen in San Cristobal is de Free Walking Tour. In steden over de hele wereld worden deze tours aangeboden en eerlijk is eerlijk: ze zijn nogal van wisselende kwaliteit. Over die in San Cristobal kan ik niet lovend genoeg zijn. Mijn jonge en gepassioneerde gids Claudio neemt ons maar liefst 6 uur lang (“de tour duurt zolang we het leuk vinden”) op pad door de hele stad. Onderweg stoppen we op de markt, doen we een koffie- en mezcal proeverij, krijgen we een kommetje lokale soep voorgeschoteld in een gezellig restaurantje en bezoeken we boekwinkeltjes, ateliers en kerken. Aan het eind van de dag weet ik niet alleen precies de weg in het centrum maar voel ik me er ook daadwerkelijk thuis. Geen slechte start voor een stad waar ik van plan ben zo’n twee weken te verblijven.

➸ De Free Walking Tour vertrekt elke ochtend om 10:00 uur vanaf de kathedraal. Alles wat je onderweg te proeven krijgt is gratis; aan het eind van de tour wordt er alleen om een kleine donatie gevraagd. De richtlijn is 50 pesos/2,50 euro). Een koopje voor zo’n bizar goede tour!

doen in San Cristobal

Spaans studeren in San Cristobal

Ik blijf hier dus een tijdje, want na alle positieve verhalen die ik over de stad heb gehoord heb ik besloten om hier Spaanse lessen te gaan nemen. Mijn keuze gaat naar de kleinschalige school Tierras Mayas, een plek die me tijdens de walking tour al wordt aangewezen omdat je er het mooiste uitzicht over de hele stad hebt. De school is namelijk gelegen tegen een berg, en vanaf het dakterras word je inderdaad getrakteerd op spectaculair uitzichten. Op mijn eerste dag begroet Romeo, de eigenaar, me met een omhelzing waarvan ik direct weet dat het een gezellige week gaat worden. De school is niet alleen ideaal gelegen, maar staat ook bekend om de betaalbare prijzen en het goede lessysteem. Net als andere scholen bieden ze hier 1 op 1 lessen aan van verschillende intensiteit. Ik kies voor het programma waarbij je 4 uur per dag les hebt, maar wat me hier extra aanspreekt is dat je twee verschillende docenten hebt. Eerst twee uur conversatie, waarna je wisselt voor 2 uur grammatica. Een welkome afwisseling want de lessen zijn behoorlijk intensief. Zelfs na een week heb ik daardoor al het gevoel dat ik echt behoorlijke progressie heb gemaakt. Extra leuk: na je les kan je een paar keer per week aansluiten bij de activiteiten die er vanuit de school georganiseerd worden, zoals een kook- of salsales!

Ik reisde in totaal zo’n 3 maanden rond door Mexico en bezocht in die tijd talloze steden. San Cristobal sprong er voor mij echt uit, zeker ook qua leefbaarheid. De stad voelt nog voldoende local aan, maar is door de vele expats en leuke adresjes tegelijkertijd heel internationaal. Voor mij was het de ideale plek om me wat langer te settelen en Spaans te studeren. Een aanrader!

doen in San Cristobal

San Cristobal is gelegen op 2200 meter. Sta er daarom niet raar van te kijken als je de eerste paar dagen last hebt van hoofdpijn en weinig energie. Het beste advies voor deze hoogteziekte is veel water drinken en het bij aankomst rustig aan doen!

Mijn favo adresjes in San Cristobal:
➸ Abuelita Books: Een schattig boekwinkeltje van een Amerikaans stel met een enorm aanbod aan Engelstalige boeken. Daarnaast vind je er (eenvoudige) Spaanstalige boeken die ideaal zijn om je Spaanse leesvaardigheid te oefenen.
Wijn en tapas? Dat zijn vreemde concepten in Mexico- tenzij je in San Cristobal bent! Aan Real de Guadalupe vind je diverse wijnbarretjes waar je voor schappelijke prijzen een goed glas wijn kunt bestellen mét een lekkere tapa. La Viña de Bacca en El Cau zijn favoriet.
La Espirituosa: Deze ietwat bizarre bar net buiten het centrum is alleen al vanwege het gebouw de moeite van een bezoekje waard. Dit is dé plek om Mezcal, het traditionele alcoholische drankje van Mexico, te proeven. Daarnaast worden er in deze creatieve hub vaak artistieke events georganiseerd.
Frida’s Frites: Alle Hollanders die al even van huis zijn als ze in San Cristobal aankomen kunnen nu beginnen met juichen: in het centrum zit namelijk een heuse frietzaak! Op Belisario Domínguez 9 vind je Frida’s Frites, compleet met puntzakken en speciaal- en pindasaus!

doen in San Cristobal

  OMGEVING  
   

Hoewel de stad leuk genoeg is om er dagen rond te hangen is een van de leukste dingen om te doen in San Cristobal de stad verlaten. De stad is namelijk omgeven door bergachtig gebied met prachtige natuur en lokale dorpjes die de moeite van je bezoek meer dan waard zijn. Er zijn in het centrum talloze dagtrips te boeken. Mijn twee favorieten:

Sumidero Canyon

Wauw! Dat is het enige wat ik uit kan brengen als ik met de boot de canyon binnen vaar. Op slechts een uurtje rijden vanaf de stad vind je de Sumidero Canyon; een kloof met wanden tot wel 1000 meter hoogte waar je met een tour van een halve dag doorheen kunt varen. Onderweg zie je krokodillen, apen, ontelbare vogels en spectaculaire uitzichten. Ik boekte mijn tour via een bureautje in het centrum voor zo’n 10 euro, waarbij je om 09:00 uur uit het centrum vertrekt en rond 14:30 uur weer wordt teruggebracht.

doen in San Cristobal

Inheemse dorpen

Een andere must do tijdens je verblijf in San Cristobal is een bezoek aan het bijzondere mayadorp San Juan Chamula. Dit is een van de weinige inheemse dorpen die nog een heel eigen cultuur hebben behouden. De maya’s hebben hier een uitzonderlijk geloof met speciale rituelen die worden uitgevoerd met behulp van sjamanen en spirituele leiders. Tours naar dit dorp worden echt overal in de stad aangeboden, maar ik raad sterk aan om met Alex y Raul Tours te boeken. Zij hebben respect voor de lokale bevolking heel hoog staan, iets wat van groot belang is voor een inheems dorp als Chamula. Tijdens de tour word je exact vertelt wat wel en niet mag en hoe je je dient te gedragen bij de aanwezigheid van de rituelen. Je krijgt tijdens deze tour van een halve dag echt een uniek kijkje in het leven van de lokale bevolking en hun cultuur. Laat je camera in je tas, want foto’s maken is hier absoluut uit den boze. Tijdens de tour ga je naast Chamula ook naar het inheemse dorp Zinacantán, waar je een lokale familie bezoekt.

doen in San Cristobal

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “San Cristobal de las Casas: Een backpackers favoriet in Mexico”

Wat vind jij? Laat van je horen!