doen in Trinidad

CUBA | De mooiste plekken in en om Trinidad

Steeds meer reizigers zijn bang dat ze het ‘authentieke’ Cuba binnenkort al niet meer kunnen ontdekken. En ja, deels is dit zeker waar. Maar voorlopig zal je nog steeds felgekleurde oldtimers, vervallen koloniale gebouwen en salsadansende Cubanen tegenkomen. En een van de plaatsen waar je dit het beste spot is in Trinidad. Wij zijn hier meerdere malen geweest en elke keer worden we op slag verliefd. Vraag je je af wat je allemaal kunt doen in Trinidad en omgeving? We helpen je op weg!

door plattelandsdorpen en vijftig tinten groen rijd je historisch Trinidad binnen

Trinidad ligt centraal gelegen in Cuba; vanaf Havana rijd je hier met de auto in zo’n vier uur naartoe, met de bus is dit tussen de vijf en zes uur. De bussen zijn in Cuba overigens goed geregeld en dit is een prima optie als je geen groot budget hebt. De bussen rijden ook naar alle highlights van het land. Alleen al de rit naar Trinidad maakte op ons indruk: door plattelandsdorpen en vijftig tinten groen rijd je de historische plaats binnen.

doen in Trinidad

  IN TRINIDAD  
   

Slenteren door de straten van Trinidad

Trinidad is kleurrijk en het oude centrum verbluft je met haar koloniale gebouwen. Tel daarbij de bergachtige omgeving op die vanuit elk perspectief zichtbaar is en je hebt een perfect plaatje. Het centrum staat niet voor niets al vanaf de jaren ’90 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de leukste dingen om te doen in Trinidad is dan ook lekker slenteren door de straten. Links spot je in de deuropening een oude vrouw in kleurrijk klederdracht, en rechts spelen sigaarrokende mannen een potje domino onder het genot van een glas rum. Zo nu en dan word je ingehaald door iemand in een pastelkleurige oldtimer en word je zomaar uitgenodigd om een paar passen salsa mee te dansen. Dit is Trinidad ten voeten uit. Laat je meevoeren!

doen in Trinidad

Meer salsa dansen? No problema!

Salsa dansen, waar leer je dat nou het beste? Juist, in Cuba. Want als je Cuba zegt, zeg je goede dansmoves. De locals weten wel hoe je een goed feestje bouwt en ze zijn hier dan ook altijd voor in. Op verschillende plekken in Trinidad kun je terecht voor een dansles, maar waarom niet gewoon meteen op straat proberen? Vraag aan iemand waar Plaza Mayor is, dé verzamelplek voor jong en oud, en waar je de zogeheten Spaanse trappen vindt. Gooi je heupen los en waag je aan een dansduet. Toch te verlegen? Drink dan wat mojito’s in een van de vele barretjes en you’re ready to swing! Wil je na het straatfeest nog naar een kroeg? Ga dan naar Disco Ayala, die in een grot is gevestigd! De jongere inwoners gaan hier regelmatig naartoe om helemaal los te gaan.

doen in Trinidad

Trinidad van bovenaf

Beboste bergen, rode daken, gekleurde patio’s en misschien zelfs een stukje van de zee; het is slechts een selectie van de wijdse uitzichten die je van bovenaf hebt. Zeker doen in Trinidad: dé klokkentoren Lucha Contra Bandido bekimmen. De toren is direct aan het gelijknamige museum en oude klooster gelegen. Een ander view point vind je bovenop de toren van het museum Histórico Municipal. Het aanblik is hier hetzelfde, alleen kijk je ook nog uit op de welbekende klokkentoren.

doen in Trinidad

  BUITEN TRINIDAD  
   

Hiken en zwemmen in Topes de Collantes

Hoeveel we ook van Trinidad en de koloniale sferen houden, toch gaat er niets boven een dag in de natuur. En laat je nou net in de omgeving van Trinidad een magnifiek stukje groen vinden! Op ongeveer twintig kilometer van de stad vind je een park, Topes de Collantes genaamd, waar je tot rust komt tijdens een ontspannende wandeling. Je kunt er niet met de bus komen, maar er zijn genoeg taxi’s die je heen en weer willen brengen. Of je gaat natuurlijk met je eigen huurauto. Je hoeft niet topfit te zijn; er zijn genoeg trails die voor iedereen haalbaar zijn. Trek hier een halve dag voor uit en trotseer op eigen tempo een van de routes. En het leukste aan dit park? Je vindt hier waterpoelen waarin je kunt zwemmen! Wandel bijvoorbeeld naar de Caburníwaterval en spring vanaf een rots het water in. Schrik niet, want het is kouder dan je denkt.

doen in Trinidad

De suikerrietplantagevallei

We blijven nog even buiten de grenzen van de stad. Deze keer brengen we een bezoek aan de Valle de Los Ingenios, een vallei even verderop. Dit dal bestaat uit suikerrietplantages vol suikermolens, maar waar het eigenlijk om draait is de weg hiernaartoe. Wil je comfortabel reizen? Ga dan met de auto. Maar wil je écht een gave ervaring opdoen? Neem dan de trein! En nee, niet zomaar één: een stroomtrein! Hij is van hout en hij is open, dus je kunt gedurende de rit meteen de frisse buitenlucht opsnuiven. Je maakt tijdens de tour een aantal stops, waaronder bij de voormalig slavenplantage, Manaca Iznaga. Hier vind je nog een toren waarvandaan de grote bazen hun slaven goed in de gaten hielden. Omdat de toren ver de hoogte in reikt, zo’n 45 meter, heb je vanaf hier een 360 graden uitzicht.

doen in Trinidad

Uitrusten bij Ancón Beach

Even echt bijkomen? Ook dat kan je doen in Trinidad. Bijvoorbeeld bij Ancón Beach, het bekendste strand in de omgeving. Het strand is hier misschien niet zo wit en idyllisch als de andere die je in Cuba vindt, maar het is wel een fijne plek om even tot rust te komen. Met een oldtimertaxi ben je vanaf het centrum al binnen een paar minuten bij de kust. Wil je het op z’n Hollands doen? Huur dan een fiets en trap de 10km naar het strand. In Trinidad huur je fietsen voor de hele dag voor maar vijf CUC, omgerekend zo’n vier tot vijf euro. Een taxi kost daarentegen zo’n zeven tot acht euro. Eenmaal aangekomen huur je een ligstoel en zoek je een rieten parasol op om vervolgens lekker neer te ploffen!

doen in Trinidad

Bovenstaande tips voor een reis door Cuba komen van de reisspecialisten van Riksja Cuba, onderdeel van Riksja Travel. Ben je van plan om naar Cuba te gaan? Neem dan een kijkje op de website!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

3 thoughts on “CUBA | De mooiste plekken in en om Trinidad”

  1. Wat een gaaf artikel! Voor komende zomer hebben we heel lang Cuba overwogen, maar gaan nu toch voor een andere bestemming. Maar door dit artikel blijft Cuba toch wel op mijn lijstje staan voor een andere keer! 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!