Donker Utrecht

In beeld: de magie van de schemering in Donker Utrecht

Fotograaf Merijn van der Vliet legt het mooiste van zijn stad vast tijdens ‚het blauwe kwartiertje'.

15 minuten na zonsondergang. Dat is het moment dat Merijn er met zijn camera op uit trekt. Het blauwe kwartiertje wordt het ook wel genoemd. „In de schemering kunnen plekken in korte tijd transformeren van mooi naar fantastisch. En zelfs van lelijk (in de ogen van velen) naar mooi. In het blauwe kwartiertje kleurt de lucht intens donkerblauw en op een bepaald moment is er een perfecte balans tussen kleur en sterkte van hemellicht en kunstlicht. De kleuren zijn warm en verzadigd. Het ‘klopt’ gewoon.”

Donker Utrecht

In de schemering kunnen plekken in korte tijd transformeren van mooi naar fantastisch

Met zijn liefde voor Utrecht en de schoonheid van de avond, ontstond bij Merijn het idee voor de fotoserie Donker Utrecht. „Ik had geen verwachtingen over de grootte van de serie maar nam mezelf alleen voor dat ik er mee zou stoppen als ik er geen plezier meer aan beleefde.” Inmiddels staat zijn website vol met foto’s van Utrecht bij nacht en heeft hij een enorme schare fans op Facebook. „Dat het uit de hand gelopen is, kan ik niet ontkennen! Ik had helemaal niet gerekend op zo’n grote aandacht voor mijn serie en van een gerichte aanpak is zeker in het begin geen sprake geweest.”

Donker Utrecht

Fotogeniek Utrecht

Waarom juist de keuze voor Utrecht? „Utrecht is fotogeniek. De stad heeft een prachtig historisch centrum en er wordt een heel nieuw stationsgebied uit de grond gestampt, met nieuwe beeldbepalende gebouwen zoals het stadskantoor en het muziekcentrum TivoliVredenburg. En ook verder weg zijn voldoende mooie plekken te vinden voor mijn serie. Denk bijvoorbeeld aan de Prins Clausbrug, Utrecht Science Park en verschillende oude watertorens. Door goed en aandachtig te kijken en de stad te blijven verkennen, ontdek ik telkens weer nieuwe plekken. Daarnaast kun je één plek op heel veel verschillende manieren fotograferen. Bedenk daarbij ook dat alleen al verschillen in weer en seizoen zorgen voor nieuwe interessante foto-mogelijkheden. Een verlaten, besneeuwde Oudegracht met kale bomen oogt natuurlijk totaal anders dan een gracht op een zwoele zomeravond, met mensen op terrasjes aan het water.”

Donker Utrecht

Donker Utrecht

Vluchtigheid

Veel tijd om te fotograferen is er natuurlijk niet, als het mooiste moment maar een kwartiertje duurt. Maar ook daarin ziet Merijn de schoonheid: „Deze vluchtigheid maakt het alleen maar specialer, magisch zelfs. Wat me in fotograferen in de avond ook aantrekt is de tijd die ik ervoor kan nemen. In alle rust klap ik mijn statief uit, zoek ik naar de juiste compositie en wacht ik op ‘het’ moment. Overigens fotografeerde ik in de eerste twee jaar bijna alleen in de avondschemering, vanaf 2013 ben ik veel vaker ook later in de avond gaan fotograferen. Dan wel vaak op andere plekken dan in de avondschemering, elk deel van de avond heeft zijn eigen kwaliteiten.”

Donker Utrecht

To do list

Na jaren ervaring laat hij zich bij het maken van een schemerfoto inmiddels niet meer verrassen door wat hij toevallig tegenkomt. „Dat kan simpelweg niet meer omdat ik al zoveel plekken heb gefotografeerd en ik maar één of twee schemerfoto’s maak per fotosessie- het gaat me immers om dat ene moment. Ik weet dus steeds van tevoren waar ik heen ga. Vaak heb ik ook de compositie al in mijn hoofd. Soms heb ik voor de zekerheid twee plekken in gedachten, mits ze bij elkaar in de buurt zijn. De beoogde plek kan namelijk afvallen. Bijvoorbeeld omdat een gebouw net in de steigers is gezet of omdat er een lelijk bestelbusje in het beeld staat. Later op de avond ga ik nog wél soms ‘zomaar’ wat rondlopen. Dan zijn de lichtomstandigheden constant en heb je dus letterlijk meer tijd dan in de snel veranderende schemerperiode.” Klaar is hij er nog lang niet mee: „Zowel ’s avonds (ná de schemering) als overdag zoek ik naar nieuwe interessante plekken, door heel Utrecht. Ik heb op mijn computer nog een lange to do list staan.”

Foto’s uit de serie Donker Utrecht zijn te bestellen op fotoprint, maar ook op verschillende materialen zoals canvas, aluminium en hout. Een overzicht hiervan vind je op zijn website donkerutrecht.nl

 

Foto’s: Merijn van der Vliet

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!