Vijf tips voor duurzaam reizen in Indonesië

Reizen is een geweldige ervaring en toerisme draagt bij aan economische welvaart. Maar het brengt ook risico’s met zich mee voor het land dat je bezoekt. Geen slecht idee dus om tijdens je reis zoveel mogelijk duurzame opties te kiezen. En dat is helemaal niet moeilijk! We spraken met Emile van Better Places, die al jaren in Indonesië woont. Hij geeft je vijf tips voor duurzaam reizen in Indonesië!

1. Overnachten in een duurzame ecolodge

Door te overnachten in een kleinschalige accommodatie die duurzaam werkt, belast je het milieu zo min mogelijk. En daar krijg je ook nog eens een mooie ervaring voor terug, want ecovriendelijke accommodaties hebben vaak een bijzonder karakter. Ga je bijvoorbeeld naar het Indonesische eiland Flores, dan wil je de zonsopkomst bij de gekleurde kratermeren van de Kelimutu meemaken. Aan de voet van de vulkaan, met uitzicht over groene rijstterrassen, ligt de Kelimutu Ecolodge. De locatie is geweldig en het hotel werkt duurzaam: water en afval worden gerecycled en het hotel gebruikt zonne-energie en regenwater.

duurzaam reizen in Indonesië

➸ Meer indonesië: Lokale hotspots op Bali

2. Fietsen over prachtig Lombok

Je kunt ervoor kiezen om met bus of auto te reizen, maar fietsen is een milieuvriendelijker alternatief. En zeker zo leuk! Op het eiland Lombok kun je prachtige meerdaagse fietstochten maken die je langs de hoogtepunten van het eiland leiden. Je fietst langs lokale markten, oude moskeeën en de tabaksplantages van Tetebatu. Onderweg stop je in traditionele dorpjes, kun je zien hoe kroepoek wordt gemaakt en leer je hoe de boeren hun rijstterrassen bewerken. Natuurlijk is ook de mooie kustlijn van Lombok de moeite waard. Vanaf de fiets zie je het dagelijkse leven in Lombok heerlijk langzaam aan je voorbij trekken.

duurzaam reizen in Indonesië

3.Boek excursies bij lokale aanbieders

Duurzaam reizen betekent ook dat je excursies boekt bij lokale aanbieders, die hun bedrijfje in eigen handen hebben. Zo zorg je dat de lokale bevolking direct profiteert van het toerisme. In Ubud op Bali kun je bijvoorbeeld tijdens een kookworkshop kennismaken met de unieke Balinese keuken. Samen met een local bezoek je de markt, waar je de ingrediënten voor de maaltijd koopt. Vervolgens ga je naar een lokaal huis in een dorpje buiten Ubud, waar je onder leiding van een Balinese kok je eigen lunch bereidt. En opeet natuurlijk!

duurzaam reizen in Indonesië

4. Steun een project dat zich inzet voor de locals

In Indonesië zijn verschillende stichtingen actief die zich inzetten voor het verbeteren van het leven van Indonesiërs die het moeilijk hebben. Je kunt deze projecten bezoeken en ze zo ondersteunen bij hun werk. De Nederlandse Stichting Kita Juga helpt mensen met een handicap om hun zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde te vergroten. De stichting creëert onder andere werkgelegenheid voor mensen met een handicap. Je kunt dit werk steunen door in Labuanbajo op het eiland Flores een massage te nemen. Een fijne ervaring voor jou en een mooie kans voor deze mensen om hun eigen geld te verdienen.

duurzaam reizen in Indonesië

➸ Lees ook: Reistips voor duurzaam toerisme op Bali

5. Koop je eten op de markt

Niets zo leuk als een lokale markt bezoeken en producten ontdekken die je in Nederland nog nooit hebt gezien. Indonesië is een paradijs voor fruitliefhebbers, want dankzij de vruchtbare vulkanische grond groeien hier talloze tropische vruchtensoorten. Het is dan ook een aanrader om regelmatig in te slaan op de markt of bij straatstalletjes. Probeer de durian, snake fruit, mangosteen, de stekelige rambutan, boni-bessen of de frisse pomelo, naast een eindeloze reeks van ander onbekend fruit. Dat geldt natuurlijk ook voor je lunch en diner: Indonesië heeft overheerlijk street food! Er zit zeker iets lekkers voor je bij én je versterkt de lokale economie als je koopt van stalletjes die gerund worden door zelfstandige verkopers.

duurzaam reizen in Indonesië

Duurzaam reizen in Indonesië

Wil je in korte tijd veel zien van Indonesië en ben je op zoek naar een bijzondere reis met veel aandacht voor duurzaamheid? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele reis in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Net als wij zijn ook zij fan van duurzaam reizen. Zo brengt Better Places de CO2-uitstoot van je hele reis in kaart en compenseert die met een Gold Standard kooktoestellenproject in Ghana.

Tekst & Beeld: Karlijn Meulman

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

4 thoughts on “Vijf tips voor duurzaam reizen in Indonesië”

  1. Goede tips! Ik vind het altijd moeilijk om in te schatten waarmee je de beste keuzes maakt, maar het is in elk geval goed om er op deze manier over na te denken. Erg mooie foto’s ook!

  2. Wat een prachtige foto’s! Het lijkt me best moeilijk om zo duurzaam mogelijk te reizen. Hou je dit ook dagelijks vol?

Wat vind jij? Laat van je horen!