bezoek aan Ninh Binh

VIETNAM | Maak kennis met Ninh Binh: Het Halong Bay van het vasteland

“Het Halong Bay van het vasteland”, “verbijsterend mooi”, “niet te missen bij een reis door Vietnam”… De beschrijvingen voor Ninh Binh zijn niet mis! En geloof me, hiermee is geen woord te veel gezegd. Op maar 100 kilometer van Hanoi vind je één van de mooiste stukken natuur van Vietnam. Wat valt hier allemaal te beleven? Spring in een boot of op een fiets en reis met me mee tijdens een betoverend bezoek aan Ninh Binh. Ninh Binh is een typische Zuidoost-Aziatische stad en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Vanuit mijn hotelkamer in de stad is het uitzicht vrij droevig en kan ik me niet voorstellen dat hier reisbrochurewaardige landschappen om de hoek liggen. Maar zodra je de stad achter je laat, schieten woorden te kort. Je wordt overdonderd door het mooie karstgebergte, de rivier de Ngo Dong die daardoorheen slingert en de vele grotten die ze in het gebergte geslagen heeft. En ter afwisseling van het groener dan groene landschap spot je hier en daar een mooi tempeltje of een pagode. bezoek aan Ninh Binh

➸ Lees ook: Een eerste kennismaking met Hanoi

Hoogtepunt Tam Coc

En precies vanwege Tam Coc wordt het gebied wel het Halong Bay op het droge genoemd. Dit gehucht ligt 6 kilometer onder Ninh Binh en vormt het hart van dit mooie stukje natuur. Uit een gifgroene vlakte met rijstvelden ontspruiten zo ver het oog rijkt karstbergjes, die de slingerende rivier de Ngo Dong omlijsten. Spring tijdens je bezoek aan Ninh Binh zeker in een traditionele sampan en maak een boottocht over de waterweggetjes rond Tam Coc. De lokale bevolking roeit je letterlijk met handen en voeten door de adembenemende landschappen.

Geruisloos glijdt het bootje door het ondiepe, glasheldere water. Langs een zee van waterlelies en andere planten, door grotten, langs rotsformaties en rijstvelden. En wat een heerlijke stilte! Je hoort alleen wat vogels en het kabbelen van het water. De tocht duurt zo’n twee uur en je regelt je boottrip gewoon bij de steiger in Tam Coc. Tientallen kapiteins liggen hier met hun bootjes smachtend op je te wachten.

Praktisch info voor je bezoek aan Ninh Binh:
Hoe kom ik er? In 3 uur reis je met de bus vanaf het busstation in Hanoi (Giap Bat) naar Ninh Binh. De trein doet er ongeveer even lang over en vertrekt vanaf het treinstation in Hanoi. Beide keren ben je een paar euro lichter voor een ticket.
Hoe zit het met een visum? Voor Vietnam heb je een visum on arrival nodig. Voor vertrek vraag je een autorisatiebrief aan, waarmee je vervolgens bij aankomst op het vliegveld je visum op kunt halen. Goed nieuws: binnenkort is het ook mogelijk om direct een e-visum aan te vragen. Je kunt zo’n autorisatiebrief of e-visum Vietnam online aanvragen, bijvoorbeeld via e-visums.nl. De kosten van het visum zijn afhankelijk van de tijd die je in Vietnam doorbrengt.

Overnachten: Er zijn genoeg accommodaties in Ninh Binh en Tam Coc, waarbij die laatste eigenlijk veel leuker is. Let wel op, in Tam Coc is geen pinautomaat. 

Beste reistijd? Het hele jaar is het tropisch warm, maar van mei tot en met oktober is het regentijd en zijn de eindeloze rijstvelden prachtig groen en naar mijn mening het mooist! 

En na Ninh Binh? Vanuit Hanoi kan je de populaire route naar het zuiden oppakken. De mooiste tussenstops vind je in ons artikel over backpacken in Vietnam!

bezoek aan Ninh Binh

Toeristen vermijden tijdens je bezoek aan Ninh Binh?

En daarna, tijd voor wat beweging! Vlakbij de steiger ligt de Mua Cave, die zelf eigenlijk niet veel voorstelt. Wat heel wat meer voorstelt is het schitterende uitzichtpunt vanaf de top. Beklim de eindeloze trap bij de grot en geniet van het waanzinnige uitzicht over Tam Coc. De fikse klim is het panorama uitzicht dubbel en dwars waard. Vergelijkbaar met Tam Coc is de omgeving van Trang An. Minder toeristisch en alleen al daarom zeker een fraai alternatief! Heb je ruim de tijd? Bezoek dan Tam Coc én Trang An. Voor beide plaatsen geldt: om de toeristen te vermijden plan je de boottocht het best ’s ochtends vroeg of aan het eind van de middag.

➸ Meer Noord-Vietnam: Een trekking in Sapa
De Pagodes van Ninh Binh

De omgeving is verschillende pagodes rijk, die aanvankelijk vooral bij de locals erg in trek waren. De bekendste is de Bai Dinh Pagode. Een indrukwekkend complex met een enorme pagode. Ook de grotten en de pagode van Bich Dong zijn leuk om te bekijken tijdens je bezoek. Als je de weg richting Tam Coc blijft volgen, kom je vanzelf bij deze pagode uit. Dit eeuwenoude bouwwerk ligt in een bosrijke omgeving en trakteert je op een prachtig uitzicht over de groene vallei.

bezoek aan Ninh Binh

Af en toe piepen er Vietnamese strohoedjes boven de glinsterende rijstakkers uit

Per fiets of scooter

Eigenlijk is het verkennen van de regio op eigen houtje het leukst. De omgeving is lekker vlak en je huurt heel makkelijk een fiets of een scooter. Al zowat na de eerste bocht kwam bij ons de regen met bakken uit de lucht, maar zelfs dit troosteloze weer deed geen afbreuk aan de mooie omgeving. Vergeet een strak plan en geniet van de typische plattelandstafereeltjes. Meerdere keren waren we hopeloos verdwaald, waarop de vriendelijke Vietnamezen ons met handen en voeten weer op weg hielpen. Smalle betonpaadjes en zandpaden nemen je mee langs ondergelopen akkers, meertjes en charmante dorpjes waar je een goed kijkje in het leven van de bewoners krijgt. Maar vooral: rijstvelden, rijstvelden en nog eens rijstvelden. Af en toe piepen er Vietnamese strohoedjes boven de glinsterende rijstakkers uit. Iedereen is druk bezig, op het land of met de koeien. Het is overduidelijk dat bijna iedereen hier van de landbouw leeft.

bezoek aan Ninh Binh

Óók zien!


Tijdens je tocht kun je Hua Lu bezoeken, wat lang geleden de keizerlijke hoofdstad was. Hier vind je de oude citadel en de Dinh Tien Hoang tempel. Opgetrokken in een Chinees-aandoende architectuurstijl en gelegen in een wederom supermooie omgeving. Als je meer tijd hebt tijdens je bezoek aan Ninh Binh, overweeg dan een uitstapje naar het Cuc Phuong National Park. Dit ligt wat verder van de stad maar geeft na al het platteland een bosrijke afwisseling. Natuurliefhebbers halen hier hun hart op! Het oeroude park bestaat uit dicht, tropisch regenwoud, antieke bomen en als je geluk hebt spot je hier zelfs apen in het wild. Ook is hier een reservaat voor bedreigde primaten dat je met een gids kunt bezoeken. De uitgebreide flora en fauna ontdek je via de perfecte wandelpaden of op een fiets, die je in het park kunt huren. Een junglegevoel gegarandeerd!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

2 thoughts on “VIETNAM | Maak kennis met Ninh Binh: Het Halong Bay van het vasteland”

  1. Berber, een geweldige beschrijving van jullie trip naar Vietnam met geweldige tips verder om je heen te kijken!! Proficiat. Anny Bokkinga, jou welbekend.

  2. Dankjewel Berber voor alle tips!!! Je hebt me al geholpen om mijn reis naar Indonesië voor te bereiden en nu met mijn reis naar Vietnam!! :):)

Wat vind jij? Laat van je horen!