Een eerste ontmoeting met Vietnam in Hanoi

Een eerste kennismaking met Vietnam in Hanoi: het ultieme startpunt van je rondreis

Een snelcursus acclimatiseren in een van de meest chaotische steden van Vietnam

Met haar koloniale verleden, lage prijzen en toegankelijkheid is Vietnam een aantrekkelijke backpackbestemming. Het noordelijk gelegen Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, vormt een ideaal beginpunt van je reis. Deze stad met onmiskenbare charme en tegelijkertijd alle moderne faciliteiten, is een fijne plek om te acclimatiseren en je voor je rondreis per trein, bus of motor klaar te stomen!

Hoofdstad Hanoi is de op een na grootste stad van Vietnam. Door het Franse verleden is het een stad van grote contrasten. Enerzijds heeft de stad een typische Vietnamese stijl, zoals de sfeervolle parken met sierlijke vijvers en tempels, terwijl anderzijds de imposante gebouwen en monumenten de Franse invloed representeren.

De charme van Hanoi

Het eerste wat je zal opvallen zodra je de stad inrijdt, is het verkeer. Heel veel verkeer! De stad doet eigenlijk denken aan een mierenhoop met overal waar je kijkt mensen, brommers en eetstalletjes. Ondanks dat Hanoi een grote stad is met ontzettend veel mensen, is het toch makkelijk te bezichtigen. Alle bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar waardoor je bijna alles wandelend kan bezoeken. Geen zin om te lopen? Dan kan je de taxi of fietstaxi (cyclo) nemen; erg goedkoop en overal te vinden!

Authentiek Hanoi

Oud versus nieuw

Hanoi is makkelijk te verdelen in twee delen: de oude wijk en alle wijken daar omheen. In de oude wijk (rondom het Hoan-Kiem meer) zie je overal smalle straatjes waar je je ogen uitkijkt; de oude huisjes, de ontelbare elektriciteitsdraden die boven de weg hangen en de onveranderde levensstijl van de Vietnamezen die op straat heerlijk zitten te koken. De wijken eromheen zijn daarentegen veel moderner; nieuwe gebouwen, brede stoepen, sierlijke parkjes. Hier is het ook het drukst met rondrazend verkeer, dus hou je ogen open.

➸ Meer weten? Lees hier al onze reistips voor Vietnam

Culinair Vietnam

Hanoi is het hart van de Vietnamese keuken. Voor heel weinig geld krijg je de meest heerlijke maaltijden. Een van de meest populaire gerechten onder de toeristen (en tevens een aanrader!) is Pho. Pho is een soep met noedels en kip, rundvlees of biefstuk die met allerlei kruidenvariaties op smaak is gebracht. Voor de echte durfal staat er ook hondenvlees op het menu. Voor een volledige avondmaal voor twee personen inclusief de drankjes, betaal je zo ongeveer €10,-. Spotgoedkoop dus! Durf je je niet aan de Vietnamese keuken te wagen en wil je graag iets Westers? Dan ben je hier ook aan het goede adres! Door het Franse verleden, is Hanoi nog rijk aan zijn Franse specialiteiten, zoals de ‘baguette.’ Maar ook zijn er diverse Italiaanse, Japanse of Spaanse restaurants te vinden. Wat je als toerist ook zeker eens moet proeven als je in Vietnam bent, is ‘ruou de,’ een alcoholisch drankje op basis van rijst. Ook wel ‘rice wine genoemd.’ Meer een bierliefhebber? Ook dan zit je goed. Het land staat bekend als een echt bierland! Probeer bijvoorbeeld eens het Tiger of Hanoi beer.

Authentiek Hanoi

Wat te zien

Probeer tijd uit te trekken voor Hanoi en het niet alleen als een vertrekpunt voor de rest van je reis te zien. Er is hier namelijk echt genoeg te zien. De belangrijkste en leukste kiekjes zijn te vinden rondom het Hoan-Kiem meer: Ho chi Minh Mausoleum De plek waar Ho chi Minh in een glazen kist ligt opgebaard. Ho Chi Minh, de man die als eerste de functie van minister van Vietnam vervulde en later ook benoemd werd tot president van het Aziatische land. Je kan Ho chi Minh hier met eigen ogen bezichtigen; dit is akelig, maar speciaal tegelijkertijd.

Het waterpoppentheater

Een must voor iedere toerist in Hanoi, is een bezoek aan een legendarische waterpoppenshow! Het is een unieke kunstvorm in Vietnam. Met de poppen worden historische gebeurtenissen uitgebeeld of scenes van het plattelandsleven. Ben je in Hanoi en van plan om naar een waterpoppenshow te gaan? Ga dan naar het Kim Dong Theater. Daar speelt meerdere malen per dag de meest populaire waterpoppengroep ‘Thang Long Waterpuppet.’ Deze show wordt altijd gegeven onder begeleiding van een live-bandje.

Het Hoan-Kiem meer

De omgeving van het meer is ideaal om te ontsnappen aan het drukke verkeer van Hanoi. Het is een populaire plek bij de locals en dus leuk als toerist om naar deze mensen te kijken. Vooral in de vroege ochtend en avond is het leuk om te zien hoe jong en oud hier komen om bijvoorbeeld Thai Chi te beoefenen of een schaakspel spelen. Wil je mooie foto’s maken van het Hoan-Kiem meer? Settel jezelf dan op een ‘rooftop’ en schiet wat mooie foto’s tijdens zonsondergang.

Tips voor je bezoek aan Hanoi

Van plan naar Vietnam te gaan en de stad Hanoi te bezoeken? Neem dan vooral deze tips mee:
➸ Een visum voor Vietnam is verplicht. Ben je van plan om op Hanoi te vliegen, zorg er dan voor dat je genoeg cash bij hebt voor een visum. Een pinautomaat hebben ze niet op dit gedeelte van het vliegveld, dus gebruik maken van een pinpas/creditcard is niet mogelijk. Je kan je visum ook vast voor vertrek regelen.
➸ Een taxi in Hanoi is heel goedkoop, maar pas wel op dat de taxichauffeurs je niet oplichten. Vertel ze goed (of laat ze desnoods zien) waar je naartoe moet en zeg bij vertrek dat ze de meter aan moeten zetten.
➸ Zoek je een goedkoop en goed hotel? Kijk dan eens voor het Symphony hotel of Guesthouse Hanoi. Beide zijn zeer gastvriendelijk en doen er alles voor om de gasten tevreden te houden. Een overnachting kost ongeveer €20,- voor een tweepersoonskamer met airconditioning en inclusief ontbijt.

Authentiek Hanoi

Hanoi als startpunt van een motorreis door Vietnam

Hanoi is voor de meeste reizigers het beginpunt van een rondreis door Vietnam, en je zal niet de eerste zijn die dat per motor besluit te doen. Motorrijden is in Vietnam namelijk mateloos populair, zeker ook onder Nederlanders. Een onderzoek van het CBS met motorrijden vertelt dat er op 1 januari 2018 ruim 647 duizend motoren geregistreerd stonden in Nederland. En blijkbaar nemen we die liefde voor motorrijden graag mee de grens over! Vietnam is daarvoor het land bij uitstek: de wegen zijn er (zeker voor Aziatische begrippen) in bijzonder goede staat en de route naar het zuiden leent zich perfect voor een trip waarbij je alle vrijheid hebt om te stoppen wanneer je wilt. De meest gebruikelijke motoren in Vietnam zijn de Honda Wave en de Honda Win; vrij kleine modelletjes die ook voor minder ervaren motorrijders geschikt zijn. Tijdens onze rondreis kwamen we heel wat reizigers tegen die de route per motor aflegden. Hun tips zetten we voor je op een rijtje:

➸ Hoewel zelfs Vietnamezen vaak niet in bezit zijn van een rijbewijs, is het aan te raden om dit gewoon op orde te hebben. Een Nederlands (motor)rijbewijs is officieel niet voldoende. Bij het consulaat kan je met je Nederlandse rijbewijs een Vietnamees exemplaar regelen.
➸ Besluit je een motor te kopen? In zowel Hanoi als Ho Chi Minh wemelt het van de mensen die er eentje willen verkopen. Voor zo’n 300 dollar zou je een goed model moeten hebben, die je vervolgens op je eindpunt weer kan doorverkopen. Wees wel voorzichtig met wat je koopt; tenzij je er veel verstand van hebt zit er een risicootje aan het kopen van een motor in een lokale garage. Een goed alternatief is een motor overkopen van een andere reiziger, hiervoor check je het beste in hostels en op Facebook wat er te koop staat.
➸ Liever een motor huren? Ook hiervoor kan je in Hanoi terecht. Duur hoeft het niet te zijn, al voor 10 euro per dag heb je een motor. Houd er wel rekening mee dat je op deze manier terug moet komen op de plek waar je de motor huurt, one way gaat dus niet. Wel zijn er bedrijfjes die tegen betaling jouw motor weer terug kunnen rijden.
➸ Onderschat ondanks het kleine formaat van de motoren in Vietnam het belang van veiligheid niet. Zorg allereerst voor goede motorkleding. Neem je die vanuit Nederland mee, kijk dan voor goede en betaalbare gear in de webshop bikeroutfit.nl. Eenmaal in Hanoi heb je vaak te maken met namaakmerken, dus wees kritisch op de kwaliteit.
➸ Pech onderweg? Zorg wanneer je een motor koopt of huurt dat je er een blue card bij krijgt, de officiële papieren van het voertuig. Daarmee check je ook zelf het makkelijkste of de motor in orde is. Krijg je toch pech onderweg, dan vind je onderweg vele garages waar je terecht kan voor een reparatie, die in Vietnam vaak heel voordelig zijn. Hier profiteer je van het feit dat je zeker niet de enige motorrijder tussen Hanoi en Ho Chi Minh bent!

Geschreven door - Iris is al van kleins af aan een fanatieke reiziger. Het reizen gecombineerd met haar passie voor schrijven, zorgen vaak voor bijzondere verhalen. Met als haar favorieten Zuid-Oost Azië en Zuid-Amerika.

Wat vind jij? Laat van je horen!