Op reis naar Japan? Dit zijn de do’s en don’ts in een Japans badhuis
Met een rijke historie en een unieke, vaak eigenaardige cultuur is er meer dan genoeg te zien en beleven tijdens een reis door Japan. Een unieke manier om meer te leren over de Japanse cultuur is door een bezoek te brengen aan een onsen; een Japans heetwaterbad. Het bezoeken van een publiek badhuis brengt vaak een aantal ongeschreven regels met zich mee, en nergens is dit vaker het geval dan in het regel-gevoelige Japan. Om te voorkomen dat je je onbedoeld als een cultureel barbaar gedraagt, heb ik hier een handig overzicht gemaakt van wat je wel en niet moet doen in een Japans badhuis!
Waarom een Japans badhuis?
Badhuizen zijn een belangrijk deel van de Japanse vrijetijdscultuur, en met goede reden. Al in de vroege Middeleeuwen stonden Japanse heetwaterbronnen bekend om hun genezende werking, en werden er soms hele tempels gewijd aan onsen die volgens legenden zelfs mythische krachten zouden hebben.Wonderlijke geneeswijze of niet, het is algemeen bekend dat een paar minuten weken in een heet bad erg goed is voor je bloedsomloop en de ontspanning van je spieren. Bovendien zijn veel mineralen in het natuurlijke bronwater van een Japans badhuis goed voor je huid!
Een Japanse onsen vind je vaak in de bergen van het binnenland
Onsen of sento?
Hoewel iedere onsen een Japans badhuis is, is niet ieder Japans badhuis een onsen. Onsen zijn uitsluitend badhuizen die gebruik maken van een natuurlijke heetwaterbron. Om deze reden vind je een Japanse onsen dan ook vaak in de bergen van het binnenland. Badhuizen die kunstmatig verwarmd water gebruiken worden sento genoemd. Deze sento zijn vaak in grotere steden te vinden. Vaak vind je in een sento naast een heetwaterbad ook meer faciliteiten zoals stoomkamers, bubbelbaden of massages, dus is er zeker geen reden om dit type badhuis over te slaan!
Tip: Weten waar je moet zijn voor zo’n authentieke badhuis ervaring? Check dit lijstje met de beste Onsen in Japan!
ONSEN ETIQUETTE | ||
Het bezoeken van een Japanse onsen gaat, net zoals veel andere dingen in Japan, gepaard met een aantal ongeschreven regels. In gebieden waar vaker toeristen komen zullen de belangrijkste regels in het Engels aangegeven zijn, maar toch is het goed om de volgende zaken alvast te onthouden voordat je een Japanse onsen binnenstapt:
Was jezelf
Het wordt als bijzonder onbeschoft beschouwd om jezelf in een onsen onder te dompelen voordat je jezelf gewassen hebt. Voordat je van het warme water gaat genieten is het daarom van belang eerst gebruik te maken van de douches of kranen die je in de buurt van het bad vindt.
Kleren uit!
Waar je in Nederlandse sauna’s soms nog wegkomt met een handdoek om je middel, is het in Japan gebruikelijk om geheel naakt een onsen in te stappen. Japanse onsen zijn daarom ook gescheiden, met aparte baden voor mannen en vrouwen.
Natte handdoek
Een belangrijk onderdeel van Japanse onsen etiquette is dat er in principe niets anders dan je lichaam het water in gaat. En hoewel je je kleine onsen-handdoek altijd bij je dient te houden, is het absoluut not done om deze in het water te laten vallen of hangen. De beste manier om deze natte-handdoek-paradox te omzeilen is daarom om (net als de Japanners) deze opgevouwen op je hoofd te dragen. Denk maar zo: het is niet belachelijk wanneer iedereen het doet!
Kopje onder? Liever niet!
Om te voorkomen dat haren, resten van haarproducten of zelfs mondbacteriën in het warme water worden verspreid, is het verboden om je hoofd onder water te dompelen, al is het maar even! Zoals veel regels in dit soort situaties bestaat deze regel om anderen zo min mogelijk tot last te zijn. Best sociaal wanneer je erover nadenkt, toch?
Geen tatoeages
In een cultuur waar tatoeages direct met de Yakuza en dus criminaliteit worden geassocieerd, is het begrijpelijk dat mensen met tatoeages vaak worden geweerd in Japanse onsen. De laatste tijd wordt deze regel gelukkig steeds minder streng toegepast wanneer het buitenlanders betreft. Door een reeks gevoelige incidenten in het verleden (met bijvoorbeeld Maori’s), snappen Japanners inmiddels dat tatoeages soms nu eenmaal bij een andere cultuur horen.
Neem de tijd en ontspan!
Om optimaal van een onsen te genieten is het aan te raden lekker je tijd te nemen! Ook na je badder-sessie is het vaak fijn om nog even een kop thee of een glaasje sake te drinken en je lichaam langzaam weer op gang te laten komen.
Meer tips voor je bezoek aan een Japans badhuis:
➸ Vaak vind je meerdere onsen dicht bij elkaar in gebieden met vulkanische activiteit. Benut deze kans om een aantal onsen per dag te bezoeken! Verschillende onsen hebben meestal ook verschillende mineralen in het water, die allemaal weer meerdere gezonde eigenschappen hebben.
➸ Onsen kunnen vaak wat heet zijn, daarom is er altijd een koudwaterkraan aanwezig. Zet deze aan om het bad wat af te koelen wanneer je het te heet vindt. Vergeet deze kraan niet uit te draaien wanneer je klaar bent!
➸ En dat brengt deze stoomcursus onsen etiquette tot een einde. Mocht je op je volgende reis naar Japan dus een momentje voor jezelf willen, sla dan zeker dit heerlijk ontspannen deel van de Japanse cultuur niet over!