Een kookcursus in Nepal: kruiden en nog meer kruiden
Al gehoord van momo's, dal bhat en chutneys? Je leert ze maken onder toeziend oog van Mama Rekha in Pokhara.
Het is het land bij uitstek voor vegetariërs en voor iedereen die niet vies is van wat kruiden. Reizen en nieuwe gerechten uitproberen gaan hand in hand en dat is ook zeker het geval in Nepal. Een kookcursus zorgt ervoor dat je je eenmaal thuis weer even terug in Nepal kan wanen.
Een kookcursus in Nepal op Nepalees tempo
Bij de Foster Foundation Nepal in Pokhara worden de voorbereidingen getroffen voor de cursus. Het gaat op Nepalees tempo en voordat je het weet ben je drie uur verder. In die tijd leer je momo’s (een soort dumplings) maken en vouwen, de traditionele dal bhat (rijstgerecht) bereiden en hoe je allerlei typische Nepalese chutneys moet maken. Mama Rekha neemt alle tijd voor je en ook al staat ze voornamelijk zelf te koken laat ze je met een beetje eigen initiatief toch toe in haar keuken. Voor even ben je weer als klein kind terug in je moeders keuken.


De Nepalese keuken
De buurlanden van Nepal hebben voor veel invloeden gezorgd in de keuken. Vooral de Indiase invloeden zie je goed. Verwacht dus veel curry’s en wees zeker niet al te zuinig met je kruiden tijdens het koken. Voor vegetariërs is Nepal echt hét land om naar toe te reizen. Vlees kom je maar af en toe tegen in de gerechten want vooral groentes spelen de hoofdrol. Daarnaast vinden Nepalezen het ook lekker om van alles chutney te maken. Tomatenchutney, mint-chutney of chutney van sesamzaadjes; je kunt het zo gek niet bedenken. Deze prutjes zijn heerlijk als smaakmaker bij je dal bhat of als dip met een Indiaas brood zoals een chipati.
Twee vliegen in één klap
Een kookcursus in Nepal kan je overal volgen bij locals. Maar ben je in Pokhara, ga dan voor de variant bij de Foster Foundation Nepal. Deze stichting vangt straatkinderen op en biedt ze een veilig thuis waar ze verder op kunnen groeien. Het gaat vaak om wezen of om kinderen met een slechte thuissituatie.
Je staat te koken in de keuken van hun huis en de kans bestaat dus dat er ineens een kindergezichtje om de hoek komt kijken hoe jij in de weer bent met allerlei ingrediënten. De tweeduizend rupee, omgerekend ongeveer zestien euro, die je betaalt voor de cursus wordt gebruikt om de kinderen te onderhouden. Zo leer je dus niet alleen koken maar steun je ook gelijk de stichting. Twee vliegen in één klap.