vakantie in Navarra

Actief Spanje: een outdoor vakantie in Navarra

Het mooiste van de regio, met een flinke dosis avontuur!

Bourgondische genieters halen er hun hart op aan de heerlijke lokale wijnen en pintxos. Maar Navarra -misschien wel de meest verrassende regio van Spanje- zou ook bovenaan het lijstje moeten staan van natuurliefhebbers, outdoorfanaten en adrenaline junkies. Waarom? De bossen, meren en woestijnen herbergen een schat aan sportmogelijkheden en dan hebben het nog niet eens over de wereldberoemde Camino de Santiago. Dit zijn de highlights voor een outdoor vakantie in Navarra:

1. Het Woud van Irati

Met 17.000 m2 is Irati op het Zwarte Woud na, het grootste beuken- en sparrenbos van Europa. Hier rij je urenlang over bospaden, langs meren en valleien zonder een tegenligger te zien. Dwars door het bos zijn verschillende trails aangelegd voor wandelaars en mountainbikers. Het immense natuurgebied is toegankelijk bij Orbaizeta in het westen en Ochagavía in het oosten, waar je ook een bezoekerscentrum vindt met informatie over diverse routes. Stop onderweg voor een plons in een van de heldere meertjes, voor een picknick op een verlaten heuvel en spot talloze vogelsoorten, maar ook herten en wilde paarden.

vakantie in Navarra

2. Bardenas Reales

Van de koele bossen in de Pyreneeën is het maar een klein stukje naar het andere uiterste: de semi-woestijn Bardenas Reales. Momenteel vinden hier de opnames plaats voor Game of Thrones, en zodra je het gebied van ruim 42.000 hectare betreedt, snap je ook wel waarom. Een bizar maanlandschap doemt voor je op met kilometers zand en bijzondere rotsen zover als je kan kijken. Grote delen van het gebied zijn prima toegankelijk met de auto en op die manier zie je ook het meest. Een stukje avontuurlijker is om de mountainbike te pakken en een van de negen trails te fietsen. Zorg dat je in ieder geval Castilla de Tierra, El Rallón en La Ralla de la Negra bezoekt. Plan je route zorgvuldig: het gebied is open vanaf 08:00 uur ’s ochtends en je dient er een uur voor zonsondergang weer uit te zijn.

vakantie in Navarra

3. Camino de Santiago

Vooruit, dit is geen vakantie activiteit te noemen. Wie zich waagt aan de beroemde pelgrimsroute Camino de Santiago, moet namelijk weten waar hij aan begint. Er zijn verschillende routes die naar Santiago de Compostella leiden en de officiële variant van ruim 700 kilometer doorkruist de regio Navarra. Overweeg je de Camino te gaan lopen, lees je dan vooraf goed in want voorbereiding is een must. In dit artikel gaan we uitgebreid in op de persoonlijke verhalen van wandelaars en de praktische zaken waar je rekening mee moet houden.

De absolute musts? Train vooraf op lange afstanden en zorg dat je een planning hebt. Gemiddeld loop je zo’n 25 tot 30 kilometer per dag, en dat zo’n 30 dagen achter elkaar. Onderschat dat niet en investeer in een degelijke uitrusting. Let er daarbij op dat het in het in de zomermaanden extreem warm kan worden, terwijl oktober al vraagt om een warm jack en regenponcho. Ga op pad met goede outdoor kleding, die je bijvoorbeeld hier kunt vinden en zorg in ieder geval voor een goede backpack (niet te zwaar!) en goed ingelopen wandelschoenen (lage schoenen zijn over het algemeen voor deze route beter dan hoge bergschoenen). Is 700 kilometer je iets te veel? Je kan ook delen van de route lopen en voor de nieuwsgierigen is het ook mogelijk om gewoon een kijkje te nemen in zo’n ‘pelgrimsdorpje’, namelijk in Roncesvalles. Hier zie je de wandelaars binnendruppelen en kan je rondkijken bij de herberg en de monumentale kerk. Alleen dat is al indrukwekkend!

Camino de Santiago

Vakantie in Navarra? Lees hier alles over een roadtrip door de regio!

4. Adrenaline in de Baztan Vallei

Adrenaline junkies zijn helemaal op hun plek in de mooie Baztan Vallei. Een absoluut outdoor paradijsje dat wordt gevormd door eindeloze bossen, de Baztan rivier en enorme kliffen. Hier middenin ligt het Baztan Abentura Park, waar voor de durfallen de meest uitdagende sporten mogelijk zijn. Roetsj bijvoorbeeld aan een zipline over een 140 meter hoog ravijn of laat je naar beneden storten aan een bungee touw. Een te gekke manier om meer van het gebied te zien is door te raften of een van de uitdagende mountainbike routes te proberen! Tijd voor wat rust? De Baztan vallei heeft waanzinnig mooie bergdorpjes waar je je even in Oostenrijk waant. Heerlijk bijkomen met een Baskische maaltijd!

vakantie in Navarra

Wil je meer inspiratie op doen voor een vakantie in Navarra? Lees ons travel diary over de regio!

Beeld: Torpe (header), Eider Palmou, Valdoria

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!