vakantie op Corsica

Hit the trails! Een outdoor vakantie op Corsica

Van mountainbiken tot skiën en van canyoningen tot parapenten

Eindeloze trails, ruige kliffen, wilde rivieren, besneeuwde bergen en weelderige natuurparken: we hebben het over Corsica. Het eiland dat vier keer zo klein is als Nederland maar aan outdoormogelijkheden niets ontbreekt. Eerder vertelden we al over de mooiste plekken in dit Mediterraanse paradijsje, met steden als Porto Vecchio en Bonifacio. We laten deze culturele pareltjes voor nu even links liggen- tijd om de natuur in te duiken tijdens je vakantie op Corsica!

Hit the trails!

Wandelen: de sport die je zo sportief kan maken als je zelf wilt, is ruim vertegenwoordigd op Corsica. Te voet is het eiland misschien ook wel het allermooist te ontdekken. Het Corsica Regional Nature Park beslaat ruim 40% van het hele eiland en telt ruim 1.000 kilometer aan wandelpaden- aan keuze geen gebrek dus! Een van de grootste outdoor trekpleisters van Corsica is de Grand Randonnée 20, ook wel de GR20.

vakantie op Corsica

Deze wandelroute doorkruist het eiland en neemt je mee langs een surrealistisch decor van bergen, bossen, dorpjes en rivieren. Voor elk niveau is er een passende route en de opties variëren van een dagtocht tot meerdaagse trekkingen. Onderweg kan je overnachten in speciale trekkershutten. Buiten het natuurpark zijn ook genoeg opties, met de Mare a Mare trails als onze favoriet. Overnachten kan je ook geheel in outdoorstijl doen door te kiezen voor een camping op Corsica in plaats van een hotel of resort. Je vindt ze op het hele eiland en je kan het zo basic of luxe maken als je wil.

Fietsen door de bergen

De sightseeing variant die niet voor watjes is. Fietsen op het bergachtige Corsica is namelijk best een uitdaging. Vermijd de wintermaanden als je de top wil halen, want dan bevinden ze zich onder een goede laag sneeuw. Populaire fietsbergen zijn Col de Vizzavona, Col de Verghio en Col de Verde. Je treedt hier ook in de sporen van de Tour de France, die in 2013 op Corsica van start ging. Wil je wel fietsen maar mag het best een bergje minder zijn? Kies dan voor de oostkust, die beduidend vlakker is. Voor mountainbikers die graag de bossen in duiken is de regio Alta Rocca een must!

vakantie op Corsica

Wintersport op een tropisch eiland

Ja, dat lees je goed! Naast tropische stranden bezit Corsica ook skipistes, een ideale combi toch? In de wintermaanden zijn de hoger gelegen gebieden bedekt met een flinke laag sneeuw. Het leuke aan deze unieke wintersportbestemming is dat het er kleinschalig is en dat je al skiënd van het uitzicht over de oceaan kan genieten. De skigebieden bevinden zich rondom Col de Vergio, Ghisoni en Val d’Ese, maar daarnaast kan je op Corsica ook uitstekend off-piste skiën. Wie het liever wat rustiger aan doet hoeft Corsica in de winter niet te mijden. De GR20, die in de zomer wandelliefhebbers trekt, is met een ligging boven de 2.000 meter in de wintermaanden heel geschikt voor een langlauf- of snowshoetocht!

Watersporten in het binnenland

Corisca heeft ruim 80 rivieren en wanneer de sneeuw smelt veranderen een aantal daarvan in heuse wildwaterbanen. Ideaal voor rafting en canyoning! Op het eiland zijn verschillende bureaus waarbij je zo’n uitdagende tocht kan boeken. Voor rafting zijn de maanden april t/m juli aan te raden, canyoningen kan gedurende de hele zomer. Je klimt, klautert en glijdt dan in een wetsuit dwars door rivieren, over watervallen en rotsen. In het voor- en najaar is de Petra-leccia canyon een hotspot, tijdens de zomermaanden is dat Verghellu.

vakantie op Corsica

Corsica vanuit de lucht

Wat er nu nog ontbreekt? Een blik op het eiland vanuit de lucht! En ook daarvoor zijn genoeg mogelijkheden. Parapenten is enorm populair op Corsica, logisch ook, want deze sport leent zich er perfect voor om op een bijzondere manier veel van de mooie natuur te zien. Je vertrekt vanaf een van de hoog gelegen bergen en zweeft in een rustig tempo naar beneden, terwijl je in alle rust de fenomenale uitzichten kan bewonderen. Een andere optie is om zelf een zweegvliegles te nemen. Dat kan onder andere vanuit Ghisonaccia naar Bonifacio met een Cessna. Onderweg leer je de fijne kneepjes van het zweefvliegen, terwijl je tegelijkertijd een onovertroffen uitzicht hebt op de vele stranden en baaitjes!

Meer opties voor een actieve vakantie op Corsica

Ja, er is meer! Zo kan je op Corsica ook heel goed bergbeklimmen, zowel mét als zonder sneeuw. En naast de riviersporten kan je natuurlijk ook de zee op. Onder andere zee-kajakken, zeilen, duiken en windsurfen zijn populaire activiteiten tijdens een vakantie op Corsica. Het allermooiste van dit alles? Je kan actie en ontspanning hier perfect combineren. Een paar dagen erop uit in de waanzinnige natuur die het eiland te bieden heeft- en daarna lekker bijkomen op het strand. Wat wil je nog meer?

Foto’s: Jean-Baptiste Bellet, Daniel Cremona , Marco (header)

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!