roadtrip door de Champagnestreek

Een roadtrip door de Champagnestreek

Ramen open, muziekje op, picknickmand achterin en gaan!

Denk er eens over na: rijden over rollende heuvels, dwars door eindeloze wijnvelden langs statige champagnehuizen, charmante dorpjes en historische steden. Niet slecht toch? Wij stapten in de auto en stippelden een route voor je uit voor een hele fijne roadtrip door de Champagnestreek.

Champagnehoofdstad Reims

Het startpunt van je trip is Reims, het hart van de Champagnestreek, gelegen op zo’n 4 uurtjes rijden van Utrecht. De stad waar Jeanne d’Arc werd gekroond, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de capitulatie werd ondertekend en de stad waar je zonder meer de meest prestigieuze Champagnehuizen ter wereld kunt bezoeken. Maar voordat je ook maar een voet in de stad hebt gezet word je begroet door de meer dan indrukwekkende Notre Dame.

roadtrip door de Champagnestreek

Deze Gotische schone trekt jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers en dat zegt in dit geval genoeg: naar binnen! Kijk je ogen uit en zoek voordat je de rest van de stad induikt de gevel af naar de ‘Engel met de glimach’, die inmiddels is uitgegroeid tot het symbool van de stad. Wandel door de winkelstraat, bezoek het capitulatiemuseum en rust tussendoor uit in een van de vele parken, want daar heeft Reims er genoeg van. Genoeg gezien? Sluit af met een kleine hike door La Montagne de Reims, gelegen aan de rand van de stad.

Champagne shoppen in Epernay

Vanuit Reims beginnen talloze champagneroutes die je langs grote en kleine champagnehuizen leiden. Ben je een groot champagne liefhebber dan kan je hier dagen rondrijden. Is een kleine proeverij genoeg voor je, dan kan je het beste van deze regio ook prima in één dag meekrijgen. Vervolg daarvoor je roadtrip door de Champagnestreek vanuit Reims naar het plaatsje Épernay. Het is een van de mooist gelegen stadjes in deze regio en ook hier word je getrakteerd op het ene na het andere champagnehuis. Bewandel de Avenue de Champagne met haar statige 19e eeuwse architectuur en bedenk ondertussen dat onder deze straat ruim 100 km aan wijnkelders ligt! Flesje mee voor thuis misschien?

roadtrip door de Champagnestreek

Terug naar de oorsprong in Hautvillers

Geef niet te veel gas als je Épernay verlaat, want 5 kilometer verderop sta je midden in Hautvillers. Een schilderachtig stadje dat beroemd is geworden dankzij één man: Dom Pérignon, het briljante brein achter champagne. Veel Franser dan dit wordt het ook niet; smalle straatjes met kinderkopjes scheiden de lieflijke huizen vol kleurrijke bloemen en kenmerkende smeedijzeren uithangborden. Slenter op je gemak een uurtje of wat rond, wandel binnen bij de plaatselijke boulangerie voor een kleine lunch en vergeet tussendoor niet achterom te kijken voor een onovertroffen uitzicht over de eindeloze wijngaarden in de Marnevallei. Verlaat het stadje niet zonder een bezoek aan de Abdijkerk waar Dom Pérignon ligt begraven.

Tijd voor wat actie aan Lac du Der

Werp nog een laatste blik op de wijnvelden en vervolg dan je roadtrip door de Champagnestreek richting Chalôns-en-Champagne. Stap hier uit voor een overdosis aan reusachtige kerken, kathedralen en kenmerkende architectuur, of rij rechtstreeks door richting Lac du Der als je toe bent aan wat anders. Tijd voor wat actie in de natuur! Want dat de Champagne regio meer is dan miljoenen wijnranken en mooie steden bewijst deze plek wel.

roadtrip door de Champagnestreek

Lac du Der is het grootste kunstmatige meer van West-Europa en een gigantische bron aan bijzondere flora en fauna waar je prachtig kunt wandelen, fietsen en paardrijden. Buiten dat is het een ideale tussenstop als je van watersporten houdt. Je kunt hier onder andere zeilen, windsurfen en waterskiën. Liever wat gekker? Kies dan voor blobjumpen waarbij je van grote hoogte op een reusachtig luchtkussen in het water springt!

Hiken in Forêt d’Orient

Meer actieve mogelijkheden tijdens deze roadtrip door de Champagnestreek vind je iets ten zuidwesten van Lac du Der. Forêt d’Orient is een enorm gevarieerd natuurgebied dat drie meren, uitgestrekte bossen en grasland beslaat. Ook hier dus een walhalla voor de actievelingen onder ons die na al die champagne wel wat sportieve momenten kunnen gebruiken!

Grande finale in Troyes

Veertig kilometer van het natuurgebied ligt Troyes, met zijn rijke Middeleeuwse centrum het historische hart van de regio en een waardig einde van je roadtrip door de Champagnestreek. Blijf hier een nachtje slapen, want eigenlijk is Troyes één groot openluchtmuseum dat meer dan een snelle stadswandeling verdient. Bezoek de Gotische St. Pierre en St. Paul Kathedraal, de basiliek St. Urbain en St. Madeleine. Sla ook de karakteristieke rue Champeaux en het schattige steegje ruelle des Chats niet over.

roadtrip door de Champagnestreek

Troyes ligt een heel stuk zuidelijker dan Reims maar valt toch echt nog binnen de Champagnestreek. Bizar feitje: de stad heeft van bovenaf gezien onmiskenbaar de vorm van een kurk! Heb je genoeg oude gebouwen bewonderd, dan kan je je in Troyes uren, zo niet dagen zoet houden met winkelen. De stad staat bekend om zijn grote hoeveelheid outletwinkels. Ga los in een van de meer dan 200 winkels die je tegenkomt in verscheidene winkelcentra, waaronder Mc Arthur Glen en Marques City.

Meer tussenstops tijdens een roadtrip door de Champagnestreek

Afhankelijk van de tijd die je er voor uittrekt kan je bovenstaande lijst nog vele malen langer maken. De hele route van Reims naar Troyes is rechtstreeks in 4 uur te rijden, maar je kunt er makkelijk een week of langer over doen. Onderweg kom je namelijk nog veel meer moois tegen, van het grootste versterkte kasteel van Europa in Sedan tot het idyllische Verzenay en van hippe boomhut accommodaties tot sfeervolle auberges. Of je een diehard champagneliefhebber bent of niet: de Champagnestreek is simpelweg charmant. Ramen open, muziekje op, picknickmand achterin en je voelt je hier oprecht als god in Frankrijk.

Foto’s: Chi King, Joe deSoesa (incl. header), Prosopee, Tony Bowden/Openroads.com

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Een roadtrip door de Champagnestreek”

  1. Klinkt als een leuke route! We gaan binnenkort een week naar de Champagnestreek en zijn onze eigen route aan het uitstippelen, dit helpt ons weer een stuk verder, dank je 🙂

Wat vind jij? Laat van je horen!