roadtrip door Portugal

Porto naar Lissabon: een roadtrip door het hart van Portugal

Langs bergen, kust en steden

Portugal is het perfecte land om per auto te verkennen. Steden, natuur en kust wisselen elkaar op korte afstand af waardoor er genoeg te zien is, ook als je geen weken de tijd hebt. Vlieg bijvoorbeeld op Porto, huur daar een auto en daal met wat omwegen af richting Lissabon. Een bijzondere roadtrip door Portugal!

Natuur en prehistorie in de De Côa Vallei

Start je roadtrip door Portugal in de Côa Vallei. Je moet er bijna voor naar de Spaanse grens rijden, maar je zult er geen spijt van krijgen. Niet alleen omdat de vallei zo waanzinnig mooi is, maar ook omdat hier sinds de jaren ’80 duizenden prehistorische rotstekeningen ontdekt zijn. En jij kunt ze bekijken!

Begin met een bezoek aan het Museu do Côa. In dit moderne museum heb je een prachtig uitzicht over de vallei en leer je alles over de Paleolithische kunst enkele kilometers verderop. Een rondleiding neemt je mee in het verhaal achter de 25.000 jaar oude rotstekeningen. Er hangt veel mysterie om de tekeningen heen. Er zijn bijvoorbeeld vooral herten, geiten, paarden en ossen getekend, terwijl uit onderzoek blijkt dat de Paleolitische mens niet op deze dieren jaagde. Waarom werden ze dan afgebeeld? Waren het symbolen voor iets anders?

roadtrip door Portugal

Nachtelijk uitje

Het museum heeft mooie replica’s van de rotskunst, om het met eigen ogen te aanschouwen boek je het best een excursie. In de avond natuurlijk, wanneer de rotstekeningen nog beter zichtbaar zijn met een zaklamp. Overdag schijnt de zon soms te fel op de rotsen om de lijnen te zien. Bereid je voor op een hobbelige tocht naar een afgelegen stuk van de vallei. Maar eenmaal aangekomen sta je in een prachtige donkere vallei met een stromende rivier. En dan ga je samen met een gids op pad om de tekeningen te zoeken. Een waanzinnige ervaring!

Overnachten kun je in het nabijgelegen Castelo Rodrigo. Dit historische dorpje telt slechts 469 inwoners en neemt je mee terug naar de Middeleeuwen. Casa da Cisterna ligt bovenop een heuvel en is dé plek om bij te komen van je vallei-expeditie. Je slaapt er in één van de drie guesthouses, compleet met woonkamer en open haard. ’s Avonds geniet je van regionale specialiteiten, Port en gepofte kastanjes.

Portugal

Tempeliers

Maar je roadtrip door Portugal gaat verder! Sla vooral Coimbra niet over. Check daarvoor dit artikel over een stedentrip naar deze mooie studentenstad. Met de waanzinnige UNESCO gebouwen en gezellige sfeer absoluut een aanrader! Vervolg je roadtrip door het afwisselende landschap naar het plaatsje Tomar, vooral bekend door het Convento de Christo. Dit klooster staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat het te danken heeft aan het uiterlijk en de bijzondere geschiedenis. Het complex werd in 1159 gebouwd als het hoofdkwartier van de Orde van de Tempeliers. Toen deze Orde steeds meer vijanden kreeg, ging het uiteindelijk verder als de Orde van Christus. Op die manier kon de groep in het geheim blijven bestaan. Een mooi stukje geschiedenis en bovenal een prachtig gebouw!

roadtrip door Portugal

Fátima: het Lourdes van Portugal

Op iets meer dan een half uurtje rijden van Tomar ligt Fátima, ook wel het Lourdes van Portugal genoemd. Fátima was jarenlang een onbekend gehucht, totdat in 1917 de maagd Maria hier voor drie herderskinderen verschenen zou zijn. Tegenwoordig bezoeken zo’n vier miljoen mensen jaarlijks dit bedevaartsoord. Zelfs als je niets met de rooms-katholieke kerk hebt, is Fátima een bijzondere plek. Op het centrale plein heb je een prachtig zicht op de basiliek (die pas in 1944 gebouwd werd). Helemaal aan de andere kant staat de kerk Igreja da Santíssima Trindade – Basílica Menor. In dit moderne gebouw kunnen bijna 9000 pelgrims terecht!

Wil je in de buurt van Fátima overnachten? Voor een bijzondere ervaring ga je naar Luz Houses, dat haar deuren in 2015 geopend heeft. Dit sfeervolle guesthouse is niet alleen prachtig ontworpen, maar is er helemaal op gericht om je thuis te laten voelen. In het ‘Mother House’ kun je bijvoorbeeld bij de open haard zitten en zelf een drankje inschenken. Tijdens een diner geniet je van de heerlijkste gerechten met producten uit de regio. Je kunt zelfs een massage krijgen in Luz Senses, de ‘geheime’ grot in de tuin. Een perfecte plek voor een beetje ontspanning tijdens je roadtrip door Portugal!

roadtrip door Portugal

Batalha & Óbidos

Hierna kun je met nieuwe energie verder richting Lissabon. Stop onderweg bij het Klooster van Batalha, wederom UNESCO-werelderfgoed en één van de grootste gotische bouwwerken ter wereld. Je kijkt je ogen uit, zo mooi!

De laatste stop voor Lissabon, het eindpunt van je roadtrip door Portugal, is het middeleeuwse plaatsje Óbidos. Je bent hier niet de enige toerist, maar het plaatsje is te mooi om over te slaan. Óbidos ligt bovenop een berg vlak bij de kust en bestaat uit gekleurde smalle straatjes en witte huisjes. Proef bij een van de vele winkeltjes Ginja de Óbidos, een kersenlikeur die traditioneel in een bekertje van chocolade wordt geserveerd. Heerlijk! Loop ook nog even naar het kasteel in het midden van het dorp. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

roadtrip door Portugal

Het eindpunt van je roadtrip door Portugal

Een roadtrip door het hart van Portugal betekent prachtige natuur, veel cultuur en heerlijk eten. Verlang je naar meer? Dan kun je je nog een paar dagen in Lissabon vermaken. Check onze City Guide Lissabon voor fijne tips en adresjes!

Beeld: Luis Mota (incl. header), Dyna, Vivianne Eckl

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!