roadtrip door Utah

Een roadtrip door Utah: cruisen door een fenomenaal landschap

De plekken waar je echt even uit wil stappen!

Op ongeveer 2,5 uur rijden (160 mijl) van bling-bling kakafonie Las Vegas ligt een zeer bijzonder stuk natuurschoon. Roodgekleurd gesteente dat onder invloed van de zon elk uur van kleur verandert. Wegen waarop je úren kan rijden zonder maar één enkele vorm van menselijke bewoning te zien. Weer dat op elke moment kan omslaan van tropisch tot besneeuwd. En natuurlijk ongelofelijke natuurfenomenen die nog tamelijk onontdekt zijn door toeristen. Ik heb het natuurlijk de wonderschone plekken die je tegenkomt tijdens een roadtrip door Utah!

Een roadtrip door Utah

Om het USA-gevoel te versterken, huur je het liefst een echte Amerikaanse auto, zoals een Dodge. Niet alleen omdat die lekker over de weg glijdt, maar vooral omdat deze auto’s door hun afmetingen een goede wegligging hebben; iets wat je zeker nodig hebt op de bochtige wegen van Zuid-Utah. Bovendien zijn de benzinetanks in deze auto’s groot, wat erg fijn is, omdat er soms pas op 100 kilometer brandstof te vinden is. Dus sowieso bij alle reizen, maar hier extra belangrijk: denk vooruit en be prepared!

roadtrip door Utah

Monument Valley

Ik begin mijn tour in het zuid-oostelijke deel van Utah, op de highway 163. Dit is de weg tussen Arizona naar Utah en een ‘aftakking’ van de 2,358 kilometer lange highway 160, die dwars door wel vijf staten voert! Overigens klinkt het woord ‘highway’ als een druk bebouwde en overvolle autoweg. Dat is in de VS wel anders. Je kunt er wel redelijk hard rijden, maar een tegenligger kom je bijna niet tegen. Ongeveer op de grens van de cactusstaat Arizona met Utah, duikt in het maanlandschap een monumentale ‘kathedraal’ op. Niet door mensen gebouwd, maar door moeder natuur zo ontstaan! De enorme hoogte in combinatie met de vorm roept associaties op met de kathedraal zoals je die bijvoorbeeld ziet in de Spaanse stad Ávila. Niet voor niks heet dit natuurfenomeen dan ook ‘Monument Valley’.

Mexican Hat en Muley Point Overlook

Dan vervolg ik mijn weg richting Utah en kom langs een gesteente met de grappige naam Mexican Hat (de naam zegt genoeg). Ik sla linksaf highway 261 op en na een vlak landschap zonder enige bewoning gaat de weg hier omhoog. Een tussenstop bij Muley Point Overlook is een must en met het uur stijgt mijn verbazing over de magie van de stilte en de ruigheid van dit gebied.

Let op: Sinds 2009 dien jij bij een bezoek aan de Verenigde Staten altijd in bezit te zijn van een geldige ESTA (ook wanneer je uitsluitend een overstap maakt). Dit Electronic System for Travel Authorization kan je aanvragen bij de Amerikaanse Immigratie Dienst, maar veel makkelijker is om het online te doen via een visumbureau. Dat kan bijvoorbeeld via officieel-esta.nl, je betaald altijd iets extra’s voor de aanvraag, maar alles wordt dan voor je geregeld, inclusief Nederlandstalige hulp bij vragen. Je ESTA is vanaf het moment van ontvangen altijd standaard twee jaar geldig.

Natural Monument Bridges

Ik neem een afslag om Natural Monument Bridges te bezoeken: gesteente met aardlagen in allerlei kleurtinten en patronen, en dat in de vorm van enorme natuurlijke bogen en drie ‘bruggen’. Weer zou je denken dat dit mensenwerk is maar dit is het gevolg is van een ondenkbaar lang proces van afscheiding van zand en de kracht van de Colorado rivier. In het park kun je met de auto de rondweg volgen en parkeren om naar de bruggen toe te lopen.

➸ Maak je een roadtrip? Lees dan ook onze andere reistips voor Amerika!

roadtrip door Utah

National Park Glen Canyon

National park Glen Canyon ligt ten Noorden van de bekende Grand Canyon, maar het is daarom niet minder indrukwekkend! Het is mijn volgende stop en ik neem hiervoor highway 95, en rijd richting de noordkant van het park, via Hite. Het is een enorm uitgestrekt gebied met spectaculaire rotsformaties. Als je links kijkt zie je in de hoogte enorme rotspartijen; rechts kijk je in een diepe kloof. Een hele bijzondere gewaarwording! De Colorado River stroomt dwars door het gesteente, dat in de loop van de tijd de vorm van een kloof heeft aangenomen.

Capitol Reef National Park

Als je highway 95 volgt en links afslaat richting de plaats Bicknell, waar overnachtingsmogelijkheden zijn, kom je langs Capitol Reef National Park. Weer een parel! Dit is ook de perfecte plek om een hike te doen tijdens je roadtrip door Utah. Je kunt er namelijk de prachtigste trails maken. Vanwege de vergezichten, maar ook door de bijzondere rotsstructuren die je onderweg tegenkomt. Je klautert echt tussen het gesteente, wat de wandeling extra avontuurlijk maakt. Ben je niet zo’n fanatieke wandelaar dan zitten er ook genoeg korte trails tussen. Het park beschikt over een zeer uitgebreid informatie centrum waar je meer details over de routes kunt vinden.

roadtrip door Utah

Bryce Canyon National Park

Je roadtrip door Utah brengt je nu langzaam in het meer toeristische deel. En dat is natuurlijk niet voor niets! Hier tref je Bryce Canyon National Park; een relatief klein park, maar wel zeer bijzonder. Het lijkt alsof moeder natuur het terracotta leger van Xian heeft nagebouwd in steen! Het zijn ‘hoodoos’ die je ziet: pilaren in reliëf achter elkaar in wit, roze en oranje. Ook hier is aan wandelmogelijkheden geen gebrek! Hou wel rekening met veel klimmen en afdalen. De ‘paden’ zijn echter prima toegankelijk.

Zion National Park

Via highway 89 bereik ik mijn laatste stop van deze onvergetelijke roadtrip door Utah: Zion National Park. In het park zelf mag je niet met de auto komen, maar er rijden gratis bussen die je naar verschillende startpunten voor wandelingen brengen. De verbluffend hoge bergwanden zijn de trekpleister van dit park, dat overigens in contrast van de eerdere hotspots heel groen is. En heb je het gehad met de Nationale Parken? Dan zit je op 2,5 uur rijden weer in Las Vegas!

roadtrip door Utah

Meer over de tussenstops tijdens een roadtrip door Utah

Bryce Canyon en Zion National Park zijn absoluut twee van de grootste highlights tijdens een roadtrip door Utah. Wil je hier meer over weten? Check dit artikel over deze twee waanzinnige parken! Meer inspiratie voor je reis door de USA vind je hier.

Geschreven door - Runak is journaliste en altijd op zoek naar iets bijzonders: van kinderliedjes in Lombok tot verkeersborden in Japan. Ze geniet van het communiceren met handen en voeten.

Wat vind jij? Laat van je horen!