Een roadtrip door de historische driehoek in West-Friesland

Een reis langs unieke musea en avontuurlijke hikes!

In de grote steden van Nederland is veel te doen maar ook op het platteland is er genoeg te beleven, zoals in West-Friesland. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, West-Friesland ligt niet in Friesland, maar in Noord-Holland. Het hoorde ooit bij het Friese grondgebied en heeft daar zijn naam aan overgehouden. In dit gebied wemelt het van de mooie dorpen en oude VOC-steden. Het leukste? Vanwege de korte afstanden kan je tijdens een korte trip door West-Friesland alles combineren!

Reis door de historische driehoek

En bekende toeristische attractie in West-Friesland is de Historische driehoek. Je kunt op alle drie de punten van de reis opstappen, mocht je met de trein naar West-Friesland gaan, dan kun je het beste starten in Hoorn. Vanaf Hoorn reis je met de NS naar Enkhuizen. In Enkhuizen stap je over op het monumentale schip ‘Friesland’ en vaar je over het IJsselmeer naar Medemblik. Eenmaal daar kun je met de stoomtram weer terug naar Hoorn. Je kunt deze reis in één keer achter elkaar maken, of in de steden tussendoorverblijven. De historische driehoek zonder de NS-trein is 21 euro.

West-Friesland

Bezoek musea in West-Friesland

Van kneuterige mini-musea tot sprookjesbossen: aan musea geen gebrek in West-Friesland. Binnen, buiten, en met of zonder kinderen, er zit in deze regio voor iedereen wel een interessant bezoekje tussen. De grootste en bekendste is toch wel het Zuiderzee museum. Dit buitenmuseum laat zien hoe het leven er rond 1900 uitzag. Je kunt er een wandeling terug in de tijd maken, gerookte vis eten en in de huisjes kijken hoe het er vroeger aan toe ging. Waarom dit museum zo leuk is? De huizen zijn overgeplaatst van de omringende dorpen naar het museum, niet nagebouwd dus maar echt nog overgebleven van vroeger.

Vlakbij het Zuiderzee museum ligt het Sprookjesbos van Sprookjeswonderland; een sprookjesbos en kinderboerderij in één, met dagelijkse theatervoorstellingen. Eigenlijk de Efteling in het klein, en stukken goedkoper, want voor 9,50 ben je binnen. Dol op hoedjes? Rij dan naar Andij, waar je het hoedenmusuem treft. En dat is net zo bizar als het klinkt. Je kunt hier hoeden passen, een lezing over hoeden bijwonen en zelfs een hoedje huren voor een feest. Entree is 4 euro. Lekkere trek gekregen? Bezoek het bakkerijmuseum in Medemblik. Hier zie je hoe brood gebakken wordt op de ouderwetse manier en eet je een hapje mee. Want zonder iets heerlijks weggaan doet hier eigenlijk niemand. Ook leuk, of je nu wel of niet de historische driehoek bezoekt, is het stoomtrammuseum in Hoorn. Voor 2,70 kun je oude stoomtreinen bekijken, doen alsof de ov-chipkaart nog niet bestaat, en helpen met de kolen stoken om de trein te laten rijden. En deze treinen zijn nog steeds relevant. Begin juli sleepte één van de stoomtrams een stilstaande NS trein naar het station van Hoorn, stoomtrams hebben namelijk geen last van kapotte bovenleidingen!

West-Friesland

Bewandel het blotevoetenpad in Bovenkarspel

Ga je liever de natuur in dan is het blotevoetenpad misschien iets voor jou. Een blotevoetenpad is een wandeling door de natuur op blote voeten. Je loopt door het water, over grasvelden en door het bos. Je voeten krijgen ondertussen een goede massage door de verschillende ondergronden waar je doorheen loopt. Heb je niet genoeg eelt op je voeten, dan kun je altijd een hindernis overslaan. Het schijnt ook te helpen tegen stress! Voor 5 euro kun je een lekker rondje door de natuur lopen en schreeuwen in het ‘schreeuwhuisje’, altijd handig om eventuele frustratie van je af te schreeuwen.

West-Friesland

Bijkomen in kroegjes en cafeetjes

Bij een reisje door West-Friesland hoort ook een lekker hapje en drankje. Restaurants en lunchrooms genoeg, maar natuurlijk hebben we een aantal favorieten. Heerlijk high-tea-en doe je bij Gumbleton’s English Tea Room in Hoorn. Een terrasje pakken en lekker mensen kijken doe je op de Roode Steen in Hoorn, de Melkmarkt in Enkhuizen of op een van de andere plekken in de havens langs de dijk. Eten kan je voortreffelijk bij Restaurant Meijers in Andijk of Gewoon Lekker in Medemblik. Wil je daarna nog een drankje doen, dan zijn Herberg de Compagnie in Enkhuizen of de Bantam in Hoogkarspel aanraders!

Foto’s: Bert Knottenbeld, Daniël de Vries, Bert Boerma

Geschreven door - Betty werkt in de theaterwereld, maar droomt altijd over lange reizen. Ze wisselt cultuur rijke steden graag af met mooie landschappen en mengt zich het liefst tussen de lokale bevolking.

One thought on “Een roadtrip door de historische driehoek in West-Friesland”

  1. Ontzetten leuk en boeiend geschreven. Lijkt me heerlijk dit te ondernemen. Ik ken het meeste, nostalgisch gevoel voor een west Frieze.

Wat vind jij? Laat van je horen!