roadtrip in Toscane

Een roadtrip in Toscane: een route van één week

De zon zakt al richting de horizon als ik bij Pisa achter het stuur van mijn huurauto stap. Een uurtje later, als Volterra in zicht is, zijn de rollende heuvels gehuld in een oranje gloed. Ja, het is hier echt zo mooi als op de plaatjes.

Wat is het er mooi, maar wat is het er ook groot- veel groter dan ik vooraf had gedacht. Toscane is de ideale vakantiebestemming om met een glaasje Chianti in alle rust te genieten van het goede leven. Maar tenzij je er een tweede huis aanschaft, komt daar niet zo heel veel van terecht. Er is namelijk veel te veel moois te ontdekken. Ik was er een week, en ja, dat was veel te kort. Heb je net als ik beperkt de tijd? Dit waren de tussenstops tijdens mijn roadtrip in Toscane!

roadtrip in Toscane

Thuisbasis Volterra

Volterra is de plek die ik een week lang thuis noemde. In tegenstelling tot veel andere Toscaanse steden hangt in Volterra alles behalve een toeristische sfeer. Volterra is nog echt van de locals- en dat is fijn. De hoogtepunten van de stad zijn eenvoudig en voordelig te bekijken met een Volterra Card, maar eigenlijk ligt het mooiste van de stad hier gewoon op straat. Wandel door de zijstraatjes, eet pizza in kleine restaurants en drink rond 19:00 uur een aperitivo met de locals.

Aan het einde van mijn roadtrip in Toscane noem ik Volterra het mooiste stukje Toscane. Het is centraal gelegen en omgeven door heuvels, wijnvelden en prachtige uitzichten. Dit is precies het Toscane zoals ik het me voorstelde. Rondrijden door dit gebied kan je oneindig, maar eigenlijk mis je dan de allermooiste stukjes. Daarom klim voor het eerst van mijn leven op een paard. Op steenworpafstand van mijn vakantiehuis ligt manage Are25 Park. Een paradijselijk stukje grond waarop tientallen paarden grazen, spelen en af en toe meegenomen worden voor een tocht. Eigenaar Yuri wijst mij Assia toe en binnen no-time zijn we beste vriendjes en galopperen we voorzichtig door de Toscaanse heuvels. Te paard kan je hier hele tochten afleggen onder begeleiding, maar ik hou het voor mijn eerste poging bij de omgeving van Volterra. En eenmaal bovenop een berg, met uitzicht over een sprookjesachtig landschap, beloof ik mezelf plechtig om nog eens terug te komen.

roadtrip in Toscane

Thuis in Toscane
Geen thuisbasis zonder huis. Net buiten Volterra overnachtte ik in een vakantiehuis van Interhome, dat zo uit mijn droom ontsnapt leek te zijn. De lange rij cipressen bij de oprijlaan, het zwembad, de absolute stilte, de pizzaoven op het terras en de openhaard in de gezellige keuken: ik heb elke dag weer even in mijn handjes geknepen. Ook een eigen Toscaans huis tijdens je roadtrip? Voor iedere budget zit er wel iets bij. Van een landelijk gelegen villa tot een appartement in hartje Florence!

roadtrip in Toscanemooiste van ToscaneToscane leent zich ook uitstekend voor een kampeervakantie. Er is veel keuze uit goede campings in Toscane, waarbij je vaak verblijft op een agriturismo. Hier ervaar je het echte landelijke Italië!

Chianti regio

Ik hou van wijn. Van dieprode wijn als het even kan. Nog een reden waarom Toscane een vakantiebestemming naar mijn hart is. Een week in deze regio is voor mij niet compleet zonder een ritje door de beroemde Chianti wijnvelden. De navigatie op ‘vermijd snelwegen’ en rijden maar! Binnendoor, via San Gimignano (daarover later meer!) naar Panzano en Greve. De laatste twee liggen in het hart van de Chianti regio en alhoewel de plaatsjes zelf mij niet heel erg konden boeien, zorgden ze wel voor een prachtige route. Om de 100 meter passeer je hier een wijnboer en borden die een proeverij aankondigen. Bij de grotere wine estates kun je tours boeken waarbij je een uitgebreide rondleiding en een proeverij krijgt. Mag het wel wat meer low key, dan zijn er ook genoeg plekken waar je gewoon kan binnenlopen en zonder betaling een aantal wijntjes kunt proeven.

roadtrip in Toscane

Ik stop een paar keer willekeurig en kom zodoende terecht bij een extreem luxe wijngaard, een balsamico maker (ja echt) en uiteindelijk bij een kleinschalige boerderij waar ik via een achterdeurtje beland in de absolute wijnhemel. Helaas reis ik met alleen handbagage, dus na een klein proeverijtje hou ik het bij 2 bescheiden flesjes die het einde van de vakantie niet zullen halen.

Stedentrippen in Florence

Florence, de stad die mijn hart heeft gestolen, zoals ik hier al uitgebreid vertelde. Florence is absoluut mooi, vol interessante bezienswaardigheden en ondanks de drukte van een grote stad heerst er een lokale sfeer die ervoor zorgde dat ik er eindeloos wilde blijven rondwandelen. Een Firence Card is een absolute must voor wie de stad echt wil verkennen. De entree die je overal betaald is niet mis, maar bovenal zijn de wachtrijen angstaanjagend lang op sommige plekken. Mijn absolute highlights? De Duomo (klim via de koepel omhoog voor het mooiste uitzicht!), Palazzo Vecchio en Piazza Michelangelo (bij zonsondergang). Ook niet te missen zijn de Uffizi Gallery en Basilica Santa Croce. Maar stiekem was mijn hoogtepuntje tijdens een dag Florence toch het wandelen langs de rivier, met een heerlijke gelato in de hand en mijn blik op het fantastische uitzicht aan de overkant. Al mijn tips en een fijne wandeling lees je hier.

roadtrip in Toscane

roadtrip in Toscane

Autorijden in Toscane
Er rijden treinen en bussen, maar om Toscane om haar best te ervaren heb je echt een auto nodig. Vanuit Nederland is het zo’n 15 uur rijden. Daarom besloot ik om te vliegen op Pisa Airport (zowel vanaf Schiphol als Eindhoven mogelijk) en een huurauto te boeken via Sunny Cars. Autorijden in Toscane is goed te doen, al zijn de wegen (ook snelwegen) vaak smaller dan wij gewend zijn en behoorlijk slingerend. Hou er verder rekening mee dat er ook tolwegen zijn. Voor de snelweg tussen Volterra en Florence betaalde ik maar 0,50 cent, maar kom je vanuit een andere regio Toscane binnen, dan kunnen de bedragen aardig oplopen.

roadtrip in Toscane

San Gimignano

Ik was vooraf gewaarschuwd voor een bomvolle stad waar je struikelt over de toeristen. Laat dat soort berichten je niet weerhouden om San Gimignano tijdens je roadtrip in Toscane te bezoeken, want het viel mij echt reuze mee. Ja, de hoofdstraat zit vol met slechte souvenir shops en pizza tenten, maar daar staat tegenover dat er prachtige pleintjes, uitkijkpunten en kleine kerkjes zijn. Wandel een zijstraat in en zie het dagelijks leven aan je voorbij trekken. Ook dat is San Gimignano! In een ochtend, op weg naar de Chianti regio, heb ik het mooiste van het stadje prima kunnen ontdekken.

roadtrip in Toscane

roadtrip in Toscane

Twijfelachtig Siena

Misschien was het het grauwe weer die dag, of het feit dat ik de dag ervoor in het overrompelende Florence was geweest, maar Siena heeft mij niet gegrepen. Uitgezonderd de Duomo di Siena, die de meest spectaculaire is die ik ooit heb gezien. Ga hier absoluut naar binnen, want je kijkt je ogen uit. Ook het Piazza del Campo snap ik, waar ik ondanks het gebrek aan zon en gezelligheid op straat toch heerlijk heb gezeten met een slice pizza. Als ik de verhalen van anderen moet geloven heb ik het een en ander gemist, en dat geloof ik absoluut. Gevalletje verkeerde plek op het verkeerde moment denk ik. Sla Siena dus niet over, maar bezoek het bij voorkeur vóór Florence- of heb net even iets minder verwachtingen als ik ervan had…

roadtrip in Toscane

Ook toevoegen aan je roadtrip in Toscane!

Ik zei het al, een week is te kort voor een roadtrip in Toscane. Ik heb onwijs veel gezien, maar ook een heleboel moeten missen. Waar ik absoluut nog voor terug ga komen?
➸ Lucca: zelfde verhaal als San Gimignano, want de meningen zijn er nogal over verdeeld. Mij lijkt het in ieder geval een prachtig stadje die zéker op de route van een roadtrip in Toscane hoort.
➸ Monteriggioni: als ik de foto’s van dit lieflijke Middeleeuwse plaatsje vlakbij Volterra bekijk, dan sla ik mezelf voor m’n kop dat ik er niet geweest ben!
➸ Zuidelijk Toscane: het was voor mij vanuit Volterra te ver rijden in de korte tijd die ik had, maar voor het zuidelijke deel kom ik zeker terug voor een roadtrip in Toscane part II! Absoluut op de bucketlist daarvoor staan Montepulciano, en de prachtige Val d’Orcia.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!