Reistips voor een rondreis door Jordanië
Een sprookjesachtig land van verstopte steden en bijbelse verhalen.
Tussen Israël en wispelturige buren Irak en Syrië, ligt Jordanië. Een rondreis door Jordanië betekent een reis door een land van verborgen steden en Bijbelse verhalen. De Wadi-Rum woestijn, kleurrijke souks en traditionele dorpen geven een spannend decor aan een woestijnvakantie.
Hip Amman
Een rondreis door Jordanië start je het voordeligst als je vanuit Amsterdam met Turkish Airlines via Istanbul naar de Jordanese hoofdstad Amman vliegt. Dat vormt gelijk een mooi beginpunt voor een rondreis door Jordanië. Amman telt bijna 1,5 miljoen inwoners en is op dit moment misschien wel de meest trendy stad van het Midden-Oosten. Om niet te verdwalen is het handig om te navigeren aan de hand van de circles, zoals de rotondes genoemd worden. Er zijn talloze goede restaurants en uitgaansgelegenheden, met name in Abdoun Circle. Luister naar jazz in het rokerige Bleu Fig café, shop voor goedkope glimmers op de Gold Souq bij circle Al- Balad of kijk je ogen uit in de etalage van luxe designerwinkels.
Ammam is al eeuwen oud en werd bewoond door vele volkeren: Romeinen, Ottomanen, Grieken, Nabateërs en Ammonieten, die allen hun eigen sporen hebben nagelaten. Zo vind je nog een compleet Romeins Amfitheater uit de tweede eeuw waar nog regelmatig voorstellingen zijn. Het contrast van het moderne met het historische is overal in de stad terug te vinden.
Tempel van Hercules
Vanaf de souks in het centrum zie je op één van de twintig heuvels (Jebels) waarop Amman gebouwd is de Jebel al-Quala liggen. Met een trap klim je omhoog langs de Romeinse en Islamitische ruïnes. Het koepelvormige paleis van de Islamitische Omajjaden uit het jaar 720 is een prachtig deel van deze Citadel. Iets verderop staan de overblijfselen van de Romeinse Tempel van Hercules, waarvan alleen nog wat zuilen zijn blijven staan.
Petra, de verborgen stad
In het zuidwesten van Jordanië, zo’n 225 kilometer van Amman, ligt Petra. De historische stad is gedeeltelijk uit de rode rotsen uitgehakt en bevindt zich in een kloof in de heuvels. De Zwitser Burckhardt herontdekte Petra in 1812 voor de westerse wereld. In haar bloeitijd, rond het begin van onze jaartelling, huisvestte Petra naar schatting vijfentwintigduizend mensen.
Voor verschillende handelsroutes naar Jemen, Perzië en Syrië was Petra een knooppunt. De belastingopbrengsten van de handelaars maakten de heersers van Petra schatrijk, wat te zien is aan de indrukwekkende gebouwen en grafmonumenten. Vanuit Amman kun je gemakkelijk een bus naar Petra pakken, wat ook nog eens weinig kost. Je betaald gemiddeld 1 dinar (1,10 euro) per uur. Het enige nadeel is dat er op de meeste routes geen vaste vertrektijden zijn. De bus rijdt weg wanneer hij vol zit.


Slaap als een Bedoeïn tijdens je rondreis door Jordanië
Een slaapplek in Petra kun je zo duur of gek maken als je zelf wilt. Erg avontuurlijk is het natuurlijk om in een echt Bedoeïenkamp te overnachten. In The Rock Camp in het nabijgelegen Beidha slaap je in een ingerichte nomadentent en schuif je ’s avonds aan bij het traditionele diner. Let wel: Petra staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en behoort tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Dit betekent dat het er altijd druk is. Toeristen uit de hele wereld komen de stad bezoeken. Ook is de toegang bepaald niet goedkoop, reken op zo’n vijftig euro entree. Maar de tocht, te voet of te paard, door de kilometerslange kloof naar het hart van de ruïnestad, maakt dat allemaal goed. Toeristisch of niet, Petra is een plek die je gewoon niet mag overslaan tijdens een rondreis door Jordanië.
Duiken in de Rode Zee
Na het stoffige avontuur in de woestijn is een paar dagen in zee zwemmen een ideaal vooruitzicht. De Rode Zee, waaraan de stad Aqaba ligt, is beroemd om het kleurrijke koraalrif en de vele soorten tropische vissen. Vanuit heel Jordanië is de badplaats goed bereikbaar. Je bent dus zo weer terug in Amman om je vlucht naar huis te halen en het is zonde om de Aqaba niet te bezoeken als je een rondreis door Jordanië maakt. De vele hotels in Aqaba bieden vrijwel allemaal een duikcursus aan. Bij Hotel Bedouin Garden Village aan de zuidkust betaal je ongeveer vijfenveertig euro per nacht. Een duikbrevet halen kost tussen de twee- en driehonderd euro. Voor de niet duikers en budgetfanaten: snorkelen is zeker de moeite waard. Bij een hotel huur je gewoon een snorkelset en de onderwaterwereld ligt aan je voeten.
Zonnen tussen de kamelen
De public beach in het centrum is in principe niet geschikt om als strandtoerist heen te gaan. Maar op vrijdagen kijk je als toerist wel je ogen uit. Verkopers willen allerlei troep aan de man te brengen, vrouwen in boerka proberen netjes gekleed te zwemmen en er lopen overal kamelen. Aan de zuidkust vind je meer rustige, openbare stranden, waar je geweldig kunt snorkelen. Als dame in bikini heb je wel veel bekijks. Wil je graag ongegeneerd in je bikini rondbanjeren, betaal dan tien euro en ga naar het Coral Bay Resort. Toeristisch, ja. Maar toeristisch betekent hier niet: schreeuwende, roodverbrande Hollanders met een blikje bier in de hand. Veel toeristen komen uit buurland Saoedi Arabië. Dat geeft toch nét een ander beeld.
wat een bijzondere en mooie bestemming! Hoe zit het er eigenlijk met de veiligheid?
Heel herkenbaar! En zelfs als je van enkel tot nek bedekt bent ben je als Westerse vrouw helaas nog steeds het middelpunt van de aandacht.