rondreis door Laos

Een rondreis door Laos: langs de mooiste plekken van noord naar zuid

Bijna 10 jaar geleden stak ik vanuit Thailand de grens over naar Laos. En ik was verkocht. Een ongerepte bestemming in Zuidoost-Azië waar je een stapje terug zet in de tijd, de locals bijzonder vriendelijk zijn, het eten heerlijk en massatoerisme niet bestaat. En hoewel er in tien jaar tijd echt wel wat veranderd is, is Laos nog altijd de een verademing tussen de hectische en drukbezochte buurlanden. Een rondreis door Laos is bovendien ideaal te combineren met bestemmingen als Thailand, Cambodja of Vietnam. We delen tips voor een reis langs alle hoogtepunten van Laos!

Hoofdstad Vientiane

Voor mij was Vientiane mijn eerste kennismaking met Laos en hoewel veel reizigers deze hoofdstad overslaan of slechts een dagje bezoeken, bleef ik er 4 volle dagen en verveelde me geen moment. De bescheiden stad is ideaal om te wennen aan Laos, op je gemakje de stoepa’s en tempels te bezoeken en natuurlijk de lokale keuken te proberen. En dan doe je in Laos bij de vele bakkerijtjes waar je de Franse invloeden zal ontdekken. Sla ook zeker de night market aan de rivier niet over, waar je voor een prikkie heerlijke street food kunt scoren.

➸ Meer: Highlights in Vientiane

rondreis door Laos

Avontuurlijk Luang Prabang

Als je in Vientiane het land binnenkomt, dan is het nog een stukje naar het noorden reizen voor de volgende tussenstop op je rondreis door Laos. In het noorden wacht namelijk Luang Prabang: bekend als de culturele hoofdstad van Laos. Dat is te merken aan de vele musea en theatervoorstellingen die je verspreidt door de stad zal vinden. Must visits in Luang Prabang zijn de bamboebrug en het uitzicht vanaf de Pau Si heuvel. Pak ook zeker een tuktuk naar de Tat Kuang Si waterval en doe dat het liefst vroeg in de ochtend, als het nog niet zo warm en druk is.

rondreis door Laos

Per scooter over de Thakhek Loop

Een favoriet op de reisroute door Laos is de Thakhek loop. Thakhek is een dorpje gelegen in het hart van Laos, nabij de Thaise grens. De wegen in Laos zijn nog altijd niet van goede kwaliteit en reizen vergt vrij veel tijd en geduld. De leukste manier om toch het binnenland te ontdekken, is door een scooter te huren en zelf op ontdekking te gaan. De Thakhek Loop biedt hiervoor de ideale gelegenheid. De route is ongeveer 550 kilometer en kan in drie of vier dagen worden gereden waarbij je onderweg kunt stoppen is piepkleine dorpjes, bij watervallen, door berglandschappen en uitzichtpunten. Lees hiervoor meer in ons artikel over de Thakhek Loop per scooter.

Laos wordt door veel mensen bezocht tijdens een lange reis door Zuidoost-Azië. Een tip voor al deze lange termijn reizigers: zet voor vertrek je abonnement om naar sim only. Je huidige databundel zal je op reis toch niet kunnen gebruiken en zo bespaar je eenvoudig geld dat je op je bestemming een stuk beter kunt besteden. Op de website overstappen.nl kan je eenvoudig nakijken waar je het goedkoopste sim only abonnement afsluit. Kijk voor meer handige tips voor lange en verre reizen op onze overzichtspagina met praktische reistips.

Uitvalsbasis Pakse

De stad Pakse is niet direct een bezoekje waard. Waarom hij dan toch op deze reisroute door Laos staat? Omdat je vanuit de stad heel eenvoudig mooie plekken in de omgeving kunt bezoeken. De eerste aanrader is het Bolaven Plateau: een hoogvlakte met waanzinnig mooie natuur en watervallen. Ook hier is een scooter het beste vervoersmiddel en de zogenaamde Bolaven Loop (met twee varianten van 2, of 3 á 4 dagen) neemt je mee langs alle hoogtepunten in de omgeving. De tweede aanrader vanuit Pakse is Champasak. Hier vind je Wat Phou: één van de belangrijkste tempelcomplexen van heel Laos en UNESCO Werelderfgoed. Je kunt er voor dit bezoek overigens ook voor kiezen om in Champasak zelf te overnachten.

rondreis door Laos

4000 islands (Don Det)

De laatste stop op de rondreis door Laos vind je in het uiterste zuiden van het land, midden in de Mekong. De 4000 islands is een eilandengroep waarvan de eilanden Don Det en Do Khon bewoond en te bezoeken zijn. Wees gewaarschuwd: Don Det staat bekend als een feesteiland; ben je vooral op zoek naar rust aan het einde van je reis, dan doe je er beter aan om op Don Khon neer te strijken.

Wil je na Laos nog verder reizen door Zuidoost-Azië? Vanaf de 4000 islands boek je eenvoudig je reis naar Cambodja, waarbij de boottrip naar het vaste land ook inbegrepen zit. Voor Thailand kan je vanuit Pakse eenvoudig de grensovergang organiseren.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!