stedentrip Boedapest

Stedentrip Boedapest: een romantische budgetbestemming

Je scoort voor een prikkie een ticket, stapt op het vliegtuig en bent nog geen 2 uur later in deze 2000 jaar oude stad. Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, is er eentje om te onthouden voor je volgende stedentrip. Het historische centrum is als een openluchtmuseum waarin je je uren kunt vermaken met rondstruinen door de charmante straten. Zet ‘m op je bucketlist en neem onze tips en must sees mee voor een hele fijne stedentrip Boedapest!

Een stedentrip Boedapest?

De hoofdstad van Hongarije scoort al jarenlang hoog als het gaat om citytrip bestemmingen. Waarom? Het is goedkoop, goed bereikbaar en enorm rijk aan cultuur en historie. Sterker nog: de volledige stad is opgenomen op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De stad is bovendien goed te bewandelen. Begin met een wandeling over de lange, 19e-eeuwse Andrássyboulevard en vergaap je aan de prachtige architectuur. Nog maar een begin van wat je allemaal gaat zien tijdens je stedentrip Boedapest!

Boedapest heeft iets heel romantisch, maar met een rauw randje.

stedentrip Boedapest

De stad wemelt namelijk van de bijzonder mooie gebouwen. Met als pronkstuk toch wel het imposante Hongaars parlementsgebouw. Maar ook de Markthal, Citadella en Boedaburcht horen op je route thuis!

Bubbelen in de badhuizen

Is ontspannen voor jou een essentieel onderdeel van een (korte) vakantie? We hear you! Boedapest is jouw bestemming, want de stad staat bekend om haar badhuizen. Tijdens een stedentrip Boedapest heb je keuze uit maar liefst 123 thermale baden! Welke kies je, is dan de vraag. Wij tippen Szechenyi, een van de mooiste (maar helaas ook drukste) badhuizen, Gellert Spa en het minder bekende Lukács Thermal Bath.

Al onze tips voor badhuizen in Boedapest

stedentrip Boedapest

Good to know
Taxi’s: Vraag in je hotel of ze er eentje voor je bestellen of loop er een restaurant voor in als je al op straat bent. Niet alle taxi’s in Boedapest zijn even betrouwbaar en de locals weten welk taxibedrijf je veilig en voor een goede prijs op je bestemming brengt.

City Card? Echte cultuurfanaten doen er goed aan om de Budapest Card (max 72 uur) aan te schaffen. Doe je het liever wat rustiger aan, dan is het verstandiger om openbaar vervoer en entree tot bezienswaardigheden los te betalen. Met de lage prijzen die overal gelden haal je anders onmogelijk je geld eruit.

Budget: De grootste uitgave die je zal doen is waarschijnlijk je accommodatie. Reis je met een klein budget, dan kan je het beste zoeken aan de oostkant van de stad (Jewish Quarter). Maar het loont ook om pakketreizen in de gaten te houden. Zo spotten we bij De Jong Intra al stedentrips Boedapest voor 125 euro pp, inclusief vliegreis en 2 hotelovernachtingen. Het zoeken naar een goede vlucht en accommodatie wordt je zo ook gelijk uit handen genomen! Uit eten gaan hakt in Boedapest niet in je budget: de lokale keuken bestaat uit (zware) maaltijden als goulash, stoofpotten, aardappels en veel vlees. Kies de restaurants waar je de meeste locals aantreft en je hebt vanaf 6 a 7 euro een prima maaltijd. Een lijst met goede budget restaurants in Boedapest vind je hier.

Gratis citytour: zoals in zoveel steden is er ook in Boedapest een gratis stadstoer te doen. Een aanrader! De tour vertrekt dagelijks om 11:00, 12:00 en 14:00 uur vanaf Deak Ferenc u. 23, en doet nagenoeg alle highlights aan. Een ideale manier om de stad te leren kennen en te bepalen waar je later zelf rustig de tijd voor wil nemen.

stedentrip Boedapest

Ondergronds Boedapest

Boedapest is echt een plaatje, maar vergeet tijdens je stedentrip niet om ook even ondergronds te gaan. De waterbronnen die zorgen voor de enorme hoeveelheid badhuizen, hebben namelijk nog iets moois achtergelaten: een dertig kilometer lang gangenstelsel! Niet alle gangen zijn toegankelijk voor publiek, maar het is een aanrader om tijdens je stedentrip Boedapest een van de drie grotten te bezoeken: Szemlohegy, Palvolgyi of de Burchtgrot.

Eenmaal ondergronds vergaap je je aan het enorme labyrinth dat door de jaren heen allerlei verschillende doelen heeft gediend. Zo ontdek je schuilkelders en wijnkelders en zie je stalactieten. Een mooie bonus: de lucht in de grotten schijnt, net als het water in de badhuizen, een geneeskrachtige werking te hebben!

ondergronds Boedapest

☞ Meer over een bezoek aan een van de drie grotten? Check hier onze tips.

Margaretha eiland

Een eiland in Boedapest? Jazeker! Midden in de Donau ligt Margaretha eiland, ook wel Margit genoemd. Heb je even genoeg van de drukte van de stad, dan is dit het allerbeste toevluchtsoord. Het 3 kilometer lange eiland is namelijk volledig autovrij en is omgeven door tuinen en meren. Een bootje heb je niet nodig om er te komen: het eiland is namelijk via de Árpádbrug burg in het noorden en de Margitbrug in het zuiden met het vasteland verbonden. Pak een picknick in en plof neer op het gras, of ontdek een van de bezienswaardigheden op het eiland. Hoewel het eiland klein is, vind je er namelijk genoeg vertier, met onder andere zwembaden, kasteelruïnen, een watertoren én een theater.

stedentrip Boedapest

Ruïne cafés

Boedapest heeft dankzij de waanzinnige architectuur iets heel romantisch, maar tegelijkertijd heeft het ook een rauw randje. En juist dat maakt dit zo’n bijzondere bestemming. Zoals elke stad heeft ook Boedapest te maken met leegstaande panden. Om verval tegen te gaan doen ze er hier alleen iets heel leuks mee: ze maken er (al dan niet tijdelijke) cafés van! Je vindt deze ‘ruin pubs’ in de Joodse Wijk en het is een aanrader om er in ieder geval eentje te bezoeken en in een unieke setting een biertje te drinken. De sfeer op deze plekken is alternatief, gemoedelijk en je vindt er een mooie mix van locals en internationaal publiek. De leukste adresjes zijn wat ons betreft Szimpla Kert, waar je niet alleen binnen maar ook buiten in een tuin terecht kunt. En Instant: dit ruïne café heeft meerdere zalen en is ook een topplek als je ook nog even een dansje wil wagen!

Foto Szimpla Kert: Francesco Zaia
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Stedentrip Boedapest: een romantische budgetbestemming”

  1. Leuke blog!
    Boedapest is wat ons betreft een enorme aanrader voor een leuke stedentrip.
    Ook leuk te combineren met een dagje Bratislava.

Wat vind jij? Laat van je horen!