stedentrip Brugge

Een stedentrip Brugge: laat je meevoeren door de charme van deze Vlaamse schone

Of je er nu komt om te struinen langs cafés en bierbrouwerijen met een stel vrienden, of om te genieten van een romantisch weekendje weg met je geliefde: een stedentrip Brugge is altijd geslaagd. Dit ‘Venetië van het Noorden’ staat bekend om de slingerende grachten en knusse pandjes met trapgevels. Om de verborgen hofjes, imposante kerken en een overdosis aan adresjes om bourgondisch te genieten. Wij dwaalden er een paar dagen rond en vielen als een blok voor de charme van deze Vlaamse schone.

Met Brugge hebben de Vlamingen een echte Middeleeuwse parel binnen hun grenzen

Sinds 2000 is de binnenstad van Brugge erkend als UNESCO Werelderfgoed. En tijdens een stedentrip Brugge ontdek je ook wel waarom. Met Brugge hebben de Vlamingen een echte Middeleeuwse parel binnen hun grenzen. Een stad die ergens doet denken aan ons eigen Utrecht, maar sfeervoller —en misschien gewoon wel mooier.

stedentrip Brugge

Tijd voor een stadswandeling

Begin je stedentrip Brugge met een stadswandeling, want het centrum ontdekken is eigenlijk een makkie. Volg de reien (bij ons beter bekend als grachten) en je ontdekt vanzelf de mooiste plekjes. Het kloppend hart van Brugge is de Markt. En of daar nu wel of geen markt of evenement gaande is tijdens je bezoek: hier kijk je je ogen uit. Het Belfort, het Provinciaal Hof, de beelden van Brugse volkshelden Jan Breydel en Pieter De Coninck; je vindt het hier allemaal. Hoewel je Brugge prima op eigen houtje kunt ontdekken, is een stadswandeling met gids een aanrader om de verhalen over deze boeiende stad te leren kennen. Bovendien kan dit helemaal gratis: een gids van Legends Tours wacht je vier keer per dag op bij het standbeeld op de markt. Je kunt ook kiezen voor de free night walking tour of free tasting tour! Liever toch op eigen gelegenheid? Neem dan de reisgids Brugge van Time to Momo mee, waarin naast een ideale wandelroute ook heel veel leuke adresjes beschreven staan.

➸ TIP: Ben je een echte bierliefhebber? Dan mag Brouwerij de Halve Maan niet ontbreken op je stadswandeling. Hier komt het originele stadsbier Brugse Zot vandaan, net als de bekende Straffe Hendrik!

stedentrip Brugge

Bezienswaardigheden tijdens je stedentrip Brugge

Hoe je de stad ook besluit te ontdekken; er zijn een aantal bezienswaardigheden in Brugge die je niet mag overslaan. Om te beginnen natuurlijk het Belfort, dat niet te missen is als je op de Markt staat. De toren is ruim 80 meter hoog en vergt 366 traptreden om te beklimmen. Je zal worden beloond met een fenomenaal uitzicht over Brugge en omgeving! Ook binnenin is er genoeg te zien, zoals het Salvador Dalí museum. Een andere must see tijdens je stedentrip Brugge is het Begijnhof, de plek waar je echt een stap terug in de tijd lijkt te doen. De witgeschilderde pandjes en kloostertuin worden vandaag de dag bewoond door zusters van een kloostergemeenschap. Hoe druk met toeristen het hier soms ook kan zijn; wees je er van bewust dat deze historische plek geen museum is en toebehoord aan de bewoners. Wees dus stil en maak —hoe fotogeniek ook— geen foto’s van de zusters in de kloostertuin. Andere tussenstops die zeker op je wandeling door de binnenstad horen, zijn de Sint Salvatorkathedraal, de Basiliek van het Heilige Bloed en de Onze Lieve Vrouwekerk. In deze laatste kan je het meesterwerk ‘Madonna met kind’ bewonderen van Michelangelo.

➸ Lees ook: Een chocotour in Brugge

Entreetickets in Brugge:
Wil je veel zien tijdens je stedentrip Brugge, dan doe je er goed aan om de Musea Brugge Card of een combiticket aan te schaffen. Deze tickets kunnen ter plekke worden gekocht, waarbij het handig is om een creditcard bij je te hebben. Het is een misvatting dat die betaalmethode vooral handig is in landen als de VS. Zo gaat bij het Belfort de voorkeur uit naar betaling met creditcard en ook voor het boeken van je overnachting en eventuele autohuur is het handig om er eentje bij je te hebben. Heb je nog geen creditcard, dan kan je eenvoudig online een mastercard aanvragen of kiezen voor een Visa card. Houd er rekening mee dat in Brugge American Express nauwelijks geaccepteerd wordt. Tip: een goede website om creditcards te vergelijken is Finler, hier kan je ook direct je Mastercard of Visa card aanvragen. Kies je voor de Musea Brugge Card, dan kan je daarmee alle 14 musea en bezienswaardigheden bezoeken gedurende drie dagen voor 28 euro. Bij de combitickets zijn diverse opties mogelijk, op de website van Visit Bruges vind je hiervan een overzicht, inclusief prijzen en geldigheidsduur.

Brugge per boot

De grachten geven Brugge charme, maar functioneren ook als een prima manier om de stad te verkennen. Voor een tientje kan je de stad vanaf het water bewonderen, waarbij je op vijf verschillende plekken kunt opstappen. De boten varen tussen maart en half november van 10:00 tot 18:00 uur en het tochtje duurt ongeveer een half uur.

stedentrip Brugge

Musea in Brugge

De binnenstad is eigenlijk een groot openluchtmuseum, maar mocht je stedentrip Brugge op een regenachtige dag vallen óf als je gewoon interesse hebt in wat extra kunst en cultuur, dan zijn er ook genoeg musea om uit te kiezen. Er vallen in totaal 14 locaties onder de Brugse musea, waaronder bijvoorbeeld ook het Belfort en de O.L.V. kerk. Andere aanraders zijn het Groeningemuseum, waar je terecht kunt voor Vlaamse schilderkunst en het Historium; een interactief museum dat je terugbrengt naar Brugge tijdens de Gouden Eeuw. Ook niet te missen wanneer je in België bent; het chocolademuseum! Bij Choco Story leer je over de geschiedenis en productie van deze Belgische specialiteit én kan je natuurlijk proeven!


Meer tips voor je stedentrip Brugge? Houd de website in de gaten want er volgen nog heel veel leuke adresjes in de binnenstad én in de omgeving van Brugge.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!