stedentrip Coimbra

Een stedentrip Coimbra: dé studentenstad van Portugal

Jong, historisch en perfect te combineren met Porto of Lissabon!

Bij Portugal denk je al snel aan de steden Lissabon of Porto. Maar daar tussen ligt nog een stad die je niet wil missen: Coimbra, gelegen in Centro de Portugal, zoals de Portugezen de regio noemen. Vanaf Porto rijd je er in iets meer dan een uur naartoe en vanaf Lissabon doe je er zo’n twee uur over. De stad ligt in een prachtige groene omgeving aan de Mondego-rivier.

Studentenstad Coimbra

Coimbra staat bekend als bruisende studentenstad. De Universiteit van Coimbra is dan ook de populairste bezienswaardigheid. Deze universiteit is maar liefst 725 jaar oud en daarmee één van de oudste in Europa. In 2013 kwam de stad hierdoor op de UNESCO Werelderfgoedlijst terecht. De oudste universiteitsgebouwen liggen bovenop een heuvel. Dagelijks beklimmen duizenden studenten de trappen, op weg naar hun colleges. Eenmaal boven word je beloond met een waanzinnig uitzicht over het centrum.

Portugal

Het hart van de universiteit is gevestigd in het voormalig Koninklijk Paleis van Alcáçova, waar de eerste koning van Portugal woonde. Op het centrale plein kijk je recht tegen het paleis aan. Ook staat hier de klokkentoren, hét symbool van de universiteit. Beklim de toren voor een bijzonder uitzicht over de stad en de rivier. Vroeger kondigden deze klokken het begin en einde van lessen aan. Het ging er toen streng aan toe: als de klokken 18:00 uur luidden, moesten alle studenten meteen naar hun kamer toe. Deden zij dat niet, dan konden ze opgepakt worden en in de gevangenis gegooid. Deze gevangenis werd tot 1835 gebruikt en kun je nog steeds bezoeken; je vindt deze in de kelder van de bibliotheek, die je zeker niet mag missen.

stedentrip Coimbra

De Universiteitsbibliotheek

De bibliotheek van Joanina is één van de highlights tijdens je stedentrip Coimbra. Je kijkt je ogen uit! Drie verdiepingen zijn van top tot teen gevuld met zo’n 300.000 boeken. Maar nog indrukwekkender is de decoratie in extravagante barokstijl. Een beetje over the top, zou je zeggen. Maar Koning João V wilde indruk maken op studenten en bezoekers die van over de hele wereld naar Coimbra kwamen. En dat wow-effect is zeker gelukt.

Bijzonder genoeg gebeurt er ’s nachts ook van alles in de bibliotheek. Er vliegen namelijk vleermuizen rond die insecten vangen. Op die manier blijven de boeken goed behouden. Deze oplossing werd eeuwen geleden bedacht, maar tegenwoordig doen de vleermuizen nog steeds dienst. Tijdens een rondleiding kom je nog veel meer te weten over de bibliotheek. Hou er bij een bezoek wel rekening mee dat er elke 20 minuten een klein groepje naar binnen mag. Je kunt dus rustig rondkijken en de sfeer in je opnemen.

stedentrip Coimbra

Naast de bibliotheek is er nog veel meer te zien. Voor wie zich bijvoorbeeld graag verdiept in de wetenschap is er het Museu da Ciência. Na je bezoek kun je bijkomen in het Cafetaria do Museu. Dit moderne museumcafé vormt een mooi contrast met de omringende oude gebouwen en serveert allerlei lekkere Portugese specialiteiten. Want ook dat mag bij een stedentrip Coimbra niet ontbreken!

Fado: muziek vol emotie

Coimbra biedt nog veel meer dan de universiteit. Struinend door de smalle, kleurrijke straatjes kom je overal gezellige restaurants en barretjes tegen. Voor een typisch Portugese avond ga je naar Fado ao Centro. Elke dag om 18:00 uur kun je in dit culturele centrum een live Fado-optreden bijwonen. Een bijzondere manier om deze Portugese traditie te ervaren. Het mooie van Fado is dat de muziek je diep raakt, ook al versta je er niets van. Een kaartje kost 10 euro per persoon. Niet veel, maar voor wie echt low budget een stedentrip Coimbra maakt: je kunt ook tussen 16:00 uur en 17:30 uur luisteren naar de repetities.

Het liefdesverhaal van Pedro en Ines

Een bezoek aan Coimbra is niet compleet zonder een wandeling in de tuinen van Quinta das Lagrimas. Dit voormalige paleis is omgetoverd tot een hotel. De tuinen die het hotel omringen zijn onlosmakelijk verbonden met de legende van Pedro en Ines. Wie? Prins Pedro, de zoon van koning Afonso van Portugal. Hij viel in de 14e eeuw voor de mooie Ines. Klein probleempje: Ines was de hofdame van zijn vrouw Constanca. Volgens de legende ontmoetten Pedro en Ines elkaar in het geheim bij de fontein in de paleistuinen. Toen Constanca overleed, konden Pedro en Ines eindelijk samen zijn. Maar de koning van Portugal wilde geen nageslacht van Ines op de troon. Dus werd ze vermoord in de tuinen van het paleis. Volgens de legende kleurt haar bloed nog steeds de rode bodem van de fontein in de tuinen.

stedentrip Coimbra

De prachtige tuinen ademen nog steeds dit liefdesverhaal. Voor de complete ervaring breng je ook nog een bezoekje aan het klooster van Alcobaça, dat ongeveer een uur ten zuiden van Coimbra ligt. In dit prachtige klooster liggen Pedro en Ines tegenover elkaar begraven.

Combineer je stedentrip Coimbra

Coimbra is een prachtige stad in een groene omgeving. Het loont dus om de stad te verlaten en meer van Centro de Portugal te ontdekken. Ook leuk: huur tijdens je stedentrip Coimbra een auto en combineer meerdere steden met elkaar. Check daarvoor ook onze artikelen over Culinair Porto en de City Guide Lissabon!

Beeld: Vivianne Eckl, Leandro Ciuffo, Boris Kasimov (incl. header)

Geschreven door - Nieuwe culturen leren kennen, mooie natuur ontdekken en lokaal eten proeven. Dat doet Vivianne het liefst als ze op reis is. Onlangs heeft ze haar hart verloren aan Midden-Amerika en de komende jaren wil ze nog véél meer van de wereld zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!