roadtrip in Toscane

Een stedentrip Florence: dwalen door de hoofdstad van Toscane

Een dag in de stad die een week verdient

Eén dag had ik er voor uitgetrokken. Leek me prima. Maar met pijn in mijn voeten van de kilometers constateerde ik 10 uur na aankomst dat het veel en veel te kort was. Voor een goede stedentrip Florence trek je met gemak drie volle dagen uit. Ik bezocht Florence tijdens een roadtrip door Toscane en moest het er met eentje doen. Een dag waarop ik als een blok viel voor deze charmante stad.

Al vanaf grote afstand vang ik een glimp op. Tussen de smalle straatjes laat de Duomo de Firenze haar dak al zien. Het architectonisch wonder dat vanaf dat moment mijn kompas in de stad is, want waar je ook staat; dit iconische gebouw torent erboven uit. Florence heeft allure- maar niet zoals Rome of Milaan dat hebben. Hier struikel je niet over toeristen en souvenirshops maar over pleinen vol locals, overheerlijke gelateria’s en levendige markten. Ja, bij de grote bezienswaardigheden staan rijen voor de entree, maar het Italiaans overheerst hier. Op de pleinen, de terrassen en in de sfeer op straat. En dat maakt een stedentrip Florence sowieso genieten.

stedentrip Florence

Het meeste uit je stedentrip Florence halen? Schaf dan absoluut de Firenze Card aan. Met zijn 72 euro niet bepaald goedkoop, maar behalve dat het je 72 uur toegang geeft tot alle bezienswaardigheden, scheelt het je ook vooral absurd veel tijd. De wachtrij bij alleen al de Duomo kan oplopen tot anderhalf uur. Een slimme investering dus…

De Duomo als je kompas

Tijdens een stedentrip Florence is de stad grofweg in twee stukken op te delen: de regio ten noorden van de rivier de Arno, met daarin het centrum en bijna alle bezienswaardigheden. En de wijk San Niccoló, ten zuiden van de rivier. Vanuit het oosten van de stad loop ik eerst het centrum binnen, tot ik aan de voet van de Duomo sta. Een van de meest indrukwekkende bouwwerken die ik ooit heb gezien. Dat is niet zo gek, want het behoort tot de grootste kerken ter wereld.

stedentrip Florence

stedentrip Florence

In een klein groepje sluip je door de nauwe wanden omhoog richting de koepel

Je kunt de Kathedraal bezoeken en de koepel beklimmen. Tenzij je in het bezit bent van de Firenze Card, moet je voor beide apart entree betalen. Wil je geld of tijd besparen, kies dan zeker voor de beklimming, want zo indrukwekkend als het gebouw van buiten is, zo sober is het van binnen. De beklimming daarentegen, is spectaculair. In een klein groepje sluip je tussen de nauwe wanden van de kathedraal naar boven en cirkel je door de koepel omhoog. Alleen al het zicht op de plafondschilderingen is de beklimming meer dan waard. Eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal en sta je letterlijk op het dak van Florence. Tijd om me te oriënteren en te bekijken wat ik tijdens mijn stedentrip Florence nog meer ga bezoeken!

De Duomo staat er trouwens niet eenzaam bij. Op het Piazza del Duomo vind je ook de campanile van Giotto, de doopkapel en het Museo dell’Opera del Duomo. Op dit plein alleen kan je al een hele dag spenderen!

Overnachten in Florence
Grote kans dat je tijdens je stedentrip Florence overnacht in het centrum, verreweg de meeste hotels en hostels zijn namelijk ten noorden van de rivier gelegen. Een plek in een hostel heb je al voor minder dan 20 euro per nacht, prijzen van hotelkamers kunnen daarentegen snel oplopen. Ik bezocht Florence als onderdeel van een roadtrip door Toscane en verbleef in Volterra, op een uurtje rijden. Ik huurde een vakantiehuis via Interhome, waar ze ook prachtige appartementen in hartje Florence aanbieden, net als landelijke huizen in de directe omgeving. Een goed alternatief voor een hotelkamer is huren via Airbnb. Reis je door Italië met je tentje? Dan zit je perfect op camping Michelangelo, gelegen op slechts 10 minuten lopen van het centrum van Florence!

Shoppen in San Lorenzo

Ik keer voor even mijn rug naar de Duomo toe en loop richting de wijk San Lorenzo. Slingerend door sfeervolle straatjes eindig ik in het hart van de wijk, bij het gelijknamige klooster met daarachter de beroemde grafkapellen van de Medici. Op steenworpafstand zie ik marktkraampjes staan. Leuk, op het eerste gezicht. Maar hou je blik vooruit want deze San Lorenzo markt met tassen en lederwaren staat er puur voor de toeristen en blokkeert bovendien het zicht op de markt waar je wél langs wilt: de Mercato Centrale. Binnen in deze overdekte markt is het een drukte van jewelste met locals die hun dagelijkse boodschappen doen bij de rijkgevulde kramen. Sprokkel hier een lekker lunch bij elkaar, of haal net als ik een panini to go en verorber die op de trappen voor het klooster.

stedentrip Florence

stedentrip Florence

Palazzo Vecchio

Tijd om weer de nodige kilometers te maken. De volgende stop is het Piazza della Signorina, bekend vanwege het aangelegen Palazzo Vecchio: het gemeentehuis van Florence. Ik stap naar binnen en slalom door het eindeloze doolhof aan kamers en zalen- de een nog indrukwekkender dan de ander. Maar het hoogtepunt is ook hier weer het uitzicht. Vanaf de toren van het gebouw overzie je wederom de stad, maar dit keer inclusief de Duomo. Eenmaal beneden dwaal ik nog even rond over het plein en bewonder de standbeelden en mooie Neptunusfontein.

stedentrip Florence

Wie meer tijd heeft dan ik mag nu zeker niet voorbij lopen aan de Uffuzi Gallery: een van ’s werelds meest toonaangevende kunstmusea met werken van grootmeesters als Caravaggio, Rembrandt, Leonardo da Vinci and Michelangelo. Ik moet er aan voorbij gaan en vervolg mijn weg naar de nabijgelegen Ponte Vecchio. De brug met ‘hangende’ winkeltjes is zonder twijfel een van de drukst bezochte plekken tijdens een stedentrip Florence. Vroeger zaten hier slagers en leerlooiers gevestigd, maar de pandjes worden tegenwoordig bezet door juweliers.

Toerist in Florence
Florence voelt local, zéker als je er buiten het hoogseizoen bent. Natuurlijk is het rondom de populaire bezienswaardigheden toeristisch, maar het is hier niet zoals in zoveel steden zoeken naar de lokale plekken. Over het algemeen geldt: waar locals zijn, zit je goed- en dat is in Florence op heel veel plekken.

Een bijkomstigheid van het lokale sfeertje waar ik geen rekening mee had gehouden: ze spreken lang niet overal Engels. Op de toeristische plekken word je in alle talen aangesproken, maar alles daarbuiten kan wel eens problemen opleveren. Voor het bestellen van een broodje in een piepklein zaakje kwam mijn vertaalapp Woxikon to the rescue. Weken eerder al geïnstalleerd als hulpmiddel bij mijn studie Spaans, maar ook geen overbodige luxe in Italië, zo bleek. Wel zo vriendelijk naar de locals toe én ook een handig hulpmiddel om menukaarten te ontcijferen!

stedentrip Florence

Bekijk de praalgraven van Galileo en Michelangelo

Langs de Arno

De tijd gaat sneller dan me lief is, één dag is echt te kort. Met de zon steeds lager aan de hemel kleuren de pandjes langs de rivier steeds dieper geel. Tijd om langzaam richting het ultieme uitzichtpunt van Florence te gaan: Piazza Michelangelo. Maar niet voordat ik langs de rivier nog een kleine omweg maak naar Basilica Santa Croce. De trots van de locals en zeer geliefd bij toeristen, want in deze basiliek zijn talloze beroemde Italianen begraven, waaronder Galileo en Michelangelo.

Zonsondergang op Piazza Michelangelo

Eenmaal aan de overkant van de rivier zie ik het beroemde plein al boven me uit torenen. Maar zoals het in Italië hoort is er altijd nog tijd voor een hapje en een drankje. En dus strijk ik neer op het terras van Osteria san Niccolò, gelegen aan het piepkleine plein van Via di S. Niccolò. Met een aperitivo voor mijn neus kijk ik naar de steile weg die zich voor me uitstrekt. Ja, een stedentrip Florence vraagt om een beetje uithoudingsvermogen. Maar als ik eenmaal bovenaan sta en vanaf Piazza Michelangelo uitkijk op een stad die langzaam wordt gehuld in een rode gloed, is dat het allemaal waard.

stedentrip Florence

Proosten op Santo Spirito

Nu de zon zich heeft verstopt, laten de locals zich zien en lopen de straten en pleinen van San Niccolò langzaam vol. Ik passeer Palazzo pitti, laat de prachtige Boboli tuinen aan me voorbij gaan (ik kom terug!) en dwaal rond in het doolhof van straten en bedenk me dat dit het echte Florence is van de locals. In de smalle, hoge pandjes vang in glimpen op van studenten, kunstenaars, huisvrouwen en complete families. Bij toeval strand ik met pijn in mijn voeten op een van de fijnste plekken van heel Florence. Vanaf de rand van de fontein op Piazza Santo Spirito zie ik een mix van Italiaanse studenten, lokale hipsters en toeristen hun plek innemen op de terrassen die het plein omringen. Tijd voor een pasta en vino zoals je die alleen in Italië treft. Salute; op een fenomenale stedentrip Florence. Die zéker een vervolg verdient.

Meer tips voor je stedentrip Florence

Wacht even, waar vind je nu de lekkerste én betaalbare gelato? Waar heb je het mooiste uitzicht, en waar eet je de beste pizza tussen de locals? Ik heb de antwoorden op deze, en nog heel veel meer handige vragen over je stedentrip Florence. Ik bundel ze binnenkort in een fijn hotspot lijstje, just wait! Nu vast meer lezen? Check dan deze travel diary over mijn week in Toscane.

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

2 thoughts on “Een stedentrip Florence: dwalen door de hoofdstad van Toscane”

  1. Wat een mooie stad en handige tips! Eind september ga ik naar Cinque Terre en dan wil ik ook een dagje naar Florence, wat eigenlijk te kort is zie ik nu al haha. Ik ben benieuwd naar je hotspot lijstje! (:

    1. Oehh Cinque Terre, dat lijkt me zo mooi! Staat nog hoog op mijn wish list! En in een dag is er echt een hoop in Florence te bekijken, dus dat komt zeker goed. Het hotspot lijstje gaat nog online voor september, dus hopelijk kan je er leuke adresjes uit opdoen!

Wat vind jij? Laat van je horen!