stedentrip Gdansk

Een stedentrip in de Poolse kuststad Gdansk

Een spotgoedkope Hanzestad met historie, strand en heerlijk eten


Misschien herken je het: je wil een weekendje weg, maar je banksaldo laat even wat te wensen over. Toch erop uit? Laat populaire en prijzige steden als Rome en Parijs even voor wat ze zijn en laat je inspireren door de Oost-Europese landen. Mijn keuze viel op een stedentrip Gdansk. Gdansk? Wat is daar te doen? Genoeg, zo ontdekte ik!

REISTIPS GDANSK

Een stedentrip Gdansk, waarom?


Gdansk is een oude Hanzestad aan de Poolse noordkust met een lange geschiedenis. De pakhuizen, grachtenpanden en silo’s ademen historie en doen terugdenken aan de bloeitijd van deze havenstad. De laatste paar jaar kent de stad opnieuw een bloei en heeft het alles in huis voor een verrassend weekendje weg! Fijne stranden, hippe mensen, spotgoedkope restaurants en fotogenieke gebouwen. Een stad met een heerlijk sfeertje, niet zo groot en ideaal te belopen. Vul je dagen met koffie drinken, taartjes eten, foto’s schieten en lopen, lopen, lopen. Trek je comfortabele schoenen aan en ontdek te voet het schilderachtige Gdansk!stedentrip Gdansk

Sovjet met een Holland tintje

Veel mensen verwachten in een Poolse stad betonnen wijken met grauwe Sovjetflats. Toegegeven, de buitenwijken maken deze verwachtingen wel waar. Treurige appartementencomplexen met graffiti als enige kleur. Maar wat je hier ziet verschilt 180 graden met de lieflijke binnenstad van Gdansk.

Als je omhoog kijkt waan je je in het Amsterdam van de vorige eeuw

Het historische centrum is een bonte verzameling van architectonische hoogstandjes, geplaveide straatjes en authentiek ogende pleinen en straten. Ogend inderdaad, want het centrum werd in de Tweede Wereldoorlog grotendeels in puin gelegd. Alle glorie werd later keurig gerestaureerd en als je omhoog kijkt, weet je niet beter dan dat je in het Amsterdam van de vorige eeuw loopt. Niet zo vreemd dat de bouwstijl een Nederlands-Vlaams tintje heeft, want door de intensieve handel in de Middeleeuwen hebben de Nederlanders en Vlamingen de handen aardig laten wapperen in Gdansk. stedentrip Gdansk

Zwerven in het stadshart


Ulica Długa is het hart van het historische centrum. Aan deze lange straat en de straten eromheen vind je de belangrijkste highlights die je tijdens je stedentrip Gdansk wil zien. De hoofdstraat begint aan de westkant bij de fraaie Gouden Poort en verbreedt zich aan de oostkant tot de Długi Targ, letterlijk de Lange Markt. Met de fris gekleurde panden, de Neptunusfontein, straatartiesten en de gezellige cafés is deze markt met recht een highlight. Neem de tijd, strijk neer op een terrasje en bekijk op je dooie gemakje de koopmanshuizen en de voorbij struinende mensen. Kijk ook zeker omhoog voor de prachtige gevels!


Museumfanaten kunnen ook hun hart ophalen rond de hoofdstraat: geschiedenis, scheepvaart of amber? Kies maar uit! Voor een museum met een uitzicht ga je naar het Archeologisch Museum of het Historisch Museum in het Raadhuis. In beide musea kun je de toren beklimmen en lonkt een prachtig uitzicht over bakstenen kerken en eindeloze rode daken afgewisseld met blauwe rivieren. Loop als je uitgekeken bent de Długi Targ in oostelijke richting uit, op naar de Groene Poort. Aan de andere kant van de poort sta je plots in oog met de Motlawa rivier. 


stedentrip Gdansk

Als de avond valt

Eindig je wandeling ’s avonds over de kade van de Motlawa rivier. Op de linkeroever vind je een Middeleeuwse kraan waarmee vroeger goederen gelost en geladen werden. Een enorme houten constructie en hét symbool van de stad. Je kunt de kraan beklimmen en een kijkje nemen in het naastgelegen museum. Rond de rivier zijn meer musea, als ook oude koopmanshuizen, restaurants en een handjevol schepen voor anker. Slenter over de promenade langs vele boetiekjes, kunstexpo’s of ga uit eten in een van de elegante eetgelegenheden aan het water. Aanrader tijdens een zomerse stedentrip Gdansk: vanaf de kade kun je het pontje naar de overkant of de veerdienst naar de Westerplatte nemen. Op dit fraaie schiereiland heeft zich in het verleden heel wat afgespeeld.

Meer toffe stedentrips in Polen? Check Warschau en Krakau!

Stad aan zee

Een ligging aan zee geeft een stedentripje altijd wat extra’s. Zo ook bij Gdansk. Voor dit uitstapje moet je de benenwagen even verruilen voor de trein of tram. Gdansk ligt aan zee maar vanwege de havens is er is niet overal strand. Het grootste zandstrand van Gdansk is Stogi Plaza, dat je gemakkelijk bereikt met tram 3. De trein brengt je vanaf het Centraal Station in 20 minuten naar Sopot, een kustplaatsje aan de rand van Gdansk. Sopot is van oudsher een kuuroord maar vandaag de dag een bruisende badplaats waar je toegang hebt tot een kilometerslang zandstrand, vele winkels en knusse cafés. In de zomer ontketent een waar feestseizoen en kun je urenlang heerlijk terrassen aan de boulevard. Plan je je stedentrip Gdansk in de winter? Ook dan geen gebrek aan vermaak! Schaats rondjes over de ijsbaan die direct naast het strand gelegen is en geniet van de frisse zeelucht tijdens een ommetje op de langste houten pier van Europa.

stedentrip Gdansk

Eten voor een habbekrats


Voor een habbekrats je buik rond eten, dat klinkt goed toch? Door heel Gdansk kom je talloze restaurants tegen met ruime keuze in verschillende keukens. Van joekels van hamburgers tot trendy Thaise curry’s. Uiteraard staan typische Poolse maaltijden met aardappelen, kool en vlees ook op het menu. In de zogenaamde milkbars, een communistisch overblijfseltje, scoor je al een Poolse maaltijd voor een paar złoty’s. In de hoofdstraat of juist in een achteraf straatje, eigenlijk stap je overal voor een bescheiden bedrag verzadigd de deur weer uit!


Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!