stedentrip Keulen

Een stedentrip Keulen: de stad verkennen zónder de kerstmarkten

Denk jij bij Keulen vooral aan de kerstmarkten? Zonde, want ook buiten de decembermaand is een stedentrip Keulen ideaal voor een gezellig weekendje weg. De stad wemelt van de indrukwekkende romaanse en gotische architectuur, je kunt er shoppen tot je er bij neervalt en je heerlijk in de watten laten leggen bij goede restaurants en knusse hotelletjes. Neem onze tips mee en zet koers naar onze oosterburen!

Waarom kiezen voor een stedentrip Keulen

De allergrootste plus aan Keulen? Je bent er binnen no-time en hebt toch écht het gevoel er even helemaal tussenuit te zijn. Vanuit Utrecht ben je met de auto namelijk al binnen 2,5 uur rijden in het centrum van Keulen. Per trein is de reistijd vanuit Amsterdam ongeveer gelijk: met NS International reis je vanaf daar rechtstreeks naar Keulen voor een paar tientjes. Let op: kies je ervoor om met de auto te gaan, houd er dan rekening mee dat je een milieusticker nodig hebt. Het centrum van Keulen geldt namelijk als umweltzone en hiervoor heb je verplicht een vignet nodig dat de vervuilingsgraad van je auto aangeeft. Heb je die niet, dan riskeer je een boete. Je kunt deze milieusticker eenvoudig aanvragen via de website www.duitsemilieusticker.nl, waar je ook een overzicht vindt van alle umweltzones. Buiten de goede bereikbaarheid is Keulen ook nog eens fijn voor je portemonnee. De prijzen liggen zoals we gewend zijn van Duitsland een stukje lager dan bij ons, veel bezienswaardigheden zijn gratis of goedkoop en bovendien zijn de horeca- en hotelprijzen in Keulen stukken vriendelijker dan in steden als München of Berlijn.

stedentrip Keulen

Wist je dat de Dom van Keulen met jaarlijks 6 miljoen bezoekers de meest bezochte attractie van heel Duitsland is?

Wandelen in de Altstadt van Keulen

Eenmaal aangekomen in het centrum van Keulen kan je hem onmogelijk over het hoofd zien: de bekende Dom van Keulen. Wist je dat het met jaarlijks 6 miljoen bezoekers de meest bezochte attractie van heel Duitsland is? Het gotische bouwwerk kostte maar liefst 800 jaar om te voltooien. Neem tijdens je stedentrip Keulen ook zeker binnen in de Dom een kijkje; toegang is bovendien helemaal gratis! Om de toren te beklimmen betaal je 4 euro, wat beloond wordt met een spectaculair uitzicht over de stad. Vanaf de Dom wandel je zo de Altstadt van Keulen in; het oude stadscentrum. Trek zeker de tijd uit om al wandelend over de kinderkopjes het Middeleeuwse centrum te bewonderen met de vele pleintjes waar op een zonnige dag het bier enthousiast vloeit op de gezellige terrassen.

➸ Tip: Een spectaculair uitzicht over Keulen ínclusief de Dom heb je aan de overkant van de Rijn, vanaf het observatiedek van de KölnTriangle. Kosten zijn 3 euro.

stedentrip Keulen

Shoppen of toch cultuursnuiven?

Eerlijk is eerlijk: verreweg de meeste Nederlanders plannen een stedentrip Keulen om naar de kerstmarkt te gaan of te gaan winkelen. Maar de grote winkelketens die je -inderdaad in overvloede- vindt in het centrum van Keulen, verschillen niet bepaald veel van onze eigen steden. Ben je geïnteresseerd om meer van Keulen te zien, kies dan liever voor een van de musea. Op dat gebied heeft Keulen de bezoeker namelijk verrassend veel interessants te bieden. Kunstliefhebbers kunnen kiezen voor het Ludwigmuseum vol moderne schilderkunst en multimedia installaties, of voor het Wallraf Richartz Museum met een van de grootste collecties klassieke schilderkunst van heel Duitsland. Liever iets heel anders? Loop binnen bij het chocolademuseum, dat niet geheel onverwacht het populairste museum van de stad is. Voor 9 euro leer je in het Imhoff-Schokoladenmuseum alles over de geschiedenis en productie van chocolade én kan je uiteraard proeven in de chocoladewinkel!

Even weg uit de drukte van de stad? Strijk met een picknick neer in het Stadspark of steek de Rijn over voor een bezoek aan het gigantische Rheinpark. Die laatste is ideaal als je stedentrip Keulen op een warme dag valt; je vindt hier namelijk ook een stadsstrand en de mooie botanische tuinen.

stedentrip Keulen
Vanaf de Dom kan je zo doorlopen naar het Ludwigmuseum

Food hotspots tijdens je stedentrip Keulen

Keulen heeft misschien niet het meest jonge imago, maar het barst er van de adresjes met toffe concepten. Eigenlijk precies zo creatief en artistiek alss we van Duitse steden gewend zijn. Enkele adresjes om te onthouden voor je stedentrip Keulen:
Laden Ein is een pop-up concept met wisselende restaurants. Altijd een verrassing dus wat je er nu weer aan zal treffen. As we speak zit er een heerlijk Vietnamees tentje in. Proberen!
♡ Voor burgers zit je goed bij de Beef Brothers en voor de vega variant bij Bunte Burger.
♡ Toe aan een goede kop koffie? Strijk neer bij Cafe Rotkehlchen, of kies voor de echte hidden gem Trödelcafe und Antikes; een koffiebar én antiekwinkel waar je van heerlijke koffies met wat lekkers geniet!
♡ Een lekkere lunch in hartje centrum is aan te raden bij het restaurant van het Ludwigmuseum. In de zomer neem je hier plaats op het zonovergoten terras met uitzicht op de Rijn.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!