tips voor Rabat

Ontdek Marokko’s grootste underdog tijdens een stedentrip Rabat

Het is de hoofdstad van Marokko, staat bol van de bezienswaardigheden en werd in 2013 door CNN uitgeroepen tot ‘Top Travel Destination’. Toch heeft Rabat nog lang niet de bekendheid die bijvoorbeeld Marrakesh heeft, de stad die jaarlijks miljoenen toeristen over de hele wereld ontvangt. Dat heeft gelukkig een heel groot voordeel: als underdog vermijd je in Rabat de grote toeristenmassa en proef je echt nog het Marokko van de locals. Simon geeft je tips voor een stedentrip Rabat!

Marrakesh, Casablanca en Fes: de drie steden die grotendeels het internationale beeld van Marokko bepalen. Marrakesh en Fez als culturele en toeristische hotspots en Casablanca als financieel centrum. Echter is Rabat —sinds 1912 de officiële hoofdstad van het land— nog altijd de grote underdog. Gelukkig lukt het de hoofdstad om, mede dankzij goedkope lijnvluchten, beetje bij beetje concurrentie te bieden aan haar mede-koningssteden en heeft de stad dan ook grootse plannen voor de toekomst.

Meer Marokko: Een stedentrip Marrakesh

tips voor Rabat

Aan zee is het heerlijk afkoelen en bijkomen van een intensief dagje sightseeing.

Het strand van Rabat

Om maar gelijk een klap uit te delen aan de ‘concurrentie’ Fez en Marrakesh: Rabat ligt aan zee! En dat is goed te merken; de inwoners van Rabat brengen graag hun tijd al voetballend door op het strand, vergezeld van een Marokkaanse Tajine-picknick. Eerlijk is eerlijk: paradijselijke stranden zal je tijdens een stedentrip Rabat niet zien, maar het is aan zee wel heerlijk afkoelen en bijkomen van een intensief dagje sightseeing. Bovendien kan je er ook uitstekend surfen, met name Mehdia Plage staat bekend om de goede golven. De mooiste en meest rustige stranden vind je iets ten noorden en zuiden van Rabat, met de bus reis je daar eenvoudig naartoe.

Let op: Breng jij graag een middagje door op de stranden van Rabat? Zorg er uit respect voor dat je niet té bloot de zee in gaat.

Museum Mohammed VI

In 2014 opende in Rabat het Mohammed VI Museum, dat deel uitmaakt van een project dat de stad een culturele boost moest geven. Het museum heeft een grote verzameling van moderne kunst en er werden al meerdere grote exposities gehouden. Het Mohammed VI Museum is het enige museum in Marokko dat volledig gewijd is aan moderne kunst en heeft alleen al om die reden veel aanzien in het land.

stedentrip Rabat

Sightseeing in de Medina van Rabat

De Medina van Rabat die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, ligt letterlijk aan zee. Haar smalle straatjes en hoge muren zorgen ervoor dat je hier niet te graag de weg moet willen zoeken. Plan tijdens je stedentrip Rabat sowiedo een wandeling door de Medina in, en dan het liefst zonder concrete wandelroute. Struin rond in de nauwe straatjes en bezoek in ieder geval de bazaar met haar schreeuwende handelaren, kippen, ezels en de vele scootertjes die overal tussendoor rijden. Andere hoogtepunten zijn de Hassantoren en het Mausoleum van Mohammed V in het noorden en de resten van de Romeinse stad Sala en Chellah in het zuiden.

Leuk weetje: de Hassantoren was bedoeld om de grootste ter wereld te worden, wat ook geldt voor de gelijknamige moskee. Maar toen de opdrachtgever overleed is de constructie van de toren stil komen te staan. De moskee zelf wordt daarentegen gerekend tot de derde grootste ter wereld, na die in het Saoudi Arabische Mekka en Medina, en is zeker het bezichtigen waard.

Toe aan wat rust in de hectiek van dit doolhof? In tegenstelling tot Marrakesh vind je in de Medina van Rabat ook voldoende rustige straatjes, waar je mooie streetart kunt bewonderen en kinderen een balletje ziet trappen.

➵ Meer tips voor je stedentrip Rabat lees je in dit artikel.

stedentrip Rabat

Rabat is een stad van uitersten en juist dat maakt het zo’n bijzondere bestemming.

TIP: Wissel oud en nieuw af tijdens je stedentrip Rabat

Hoewel je tijdens een stedentrip Rabat struikelt over de historie, is het een relatief moderne stad. Zo heeft het bijvoorbeeld een eigen ultramodern tramsysteem die de regio Rabat-Salé aandoet, een in 2014 geopend museum met moderne kunst en een eigen moderne jachthaven die de Marina van Rabat wordt genoemd. Deze Marina ligt in Salé, aan de rivier Bouregreg die Rabat en Salé van elkaar scheidt. Je kunt hier ook komen door met een bootje de rivier over te steken. Bij een bezoek aan de hypermoderne Marina lijk je je in een totaal andere stad te bevinden. Naast de jachthaven vind je er ook culinaire restaurants, westerse winkels en luxe appartementen. Combineer een wandeling door de Medina bijvoorbeeld met een etentje in een van de restaurants in de Marina, je ervaart zo echt dat Rabat een stad is van uitersten, wat het juist zo’n bijzondere bestemming maakt.

Is je stedentrip Rabat onderdeel van een rondreis? Eerder stippelden wij al een mooie reisroute Marokko van twee tot drie weken uit!

Geschreven door - Geen onderscheid hoeven maken tussen werk en passie, dat is misschien wel hét grootste doel van Simon. Schrijver en fotograaf met een fascinatie voor de wereld en haar inwoners. Wordt immens gelukkig van fietsen door grote steden, dieren in het wild én cultuurverschillen.

One thought on “Ontdek Marokko’s grootste underdog tijdens een stedentrip Rabat”

Wat vind jij? Laat van je horen!