stedentrip Sint Petersburg

Een stedentrip Sint Petersburg: Terug naar de tijd van Tsaren en paleizen

Het is weer eens wat anders, een stedentrip op Russische bodem! Maar de stereotypen kunnen overboord want Sint Petersburg is een stad met een heel Westers tintje. Tsaar Peter de Grote stichtte de stad en wilde een nieuwe hoofdstad voor Rusland die nog mooier en eleganter zou worden dan de Europese hoofdsteden. En dat is goed gelukt! Majestueuze gebouwen, statige boulevards en grootse pleinen omschrijven deze stad het best. Pak het vliegtuig voor een stedentrip Sint Petersburg!Waar Moskou een megametropool en het politieke hart van Rusland is, is Sint Petersburg het culturele en wetenschappelijke centrum van het land. De stad is maar 3 eeuwen oud maar lijkt een historie te hebben die veel verder teruggaat. Al het water in de stad en de ruim 600 bruggen geven de stad bovendien een gezellige en toegankelijke uitstraling. Daarbij is Sint Petersburg een echte studentenstad!

stedentrip Sint PetersburgDe must sees tijdens een stedentrip Sint Petersburg

Met de brede boulevards, prachtige gebouwen in heel diverse bouwstijlen, nationalistische standbeelden en triomfbogen straalt het centrum één en al weelde uit. Je vindt er een aantal bezienswaardigheden die je zeker niet mag overslaan tijdens je stedentrip Sint Petersburg. Zo heb je de Izaäkkathedraal met een enorme gouden koepel. Voor een 360 graden panoramisch uitzicht over de stad klim je helemaal tot aan de zuilen. 
Een bezoekje aan de Kazankathedraal is ook een aanrader. Voor deze kathedraal werd elders in Europa inspiratie opgedaan, namelijk Italië: het ontwerp van de kathedraal is geïnspireerd op de Sint-Pieter in het Vaticaan. De kolossale kerk is van buiten wat grauw en grijs maar van binnen zeker mooi en daarbij nog steeds in gebruik. 
En zie je die spitse punt in Sint Petersburg’s skyline? Dat is de Admiraliteit. Een eeuwenoud gebouw dat in de begintijd dienst deed als scheepswerf.

Voor mij was de nummer 1 highlight tijdens mijn stedentrip Sint Petersburg de Kerk van de Verlosser op het Bloed. Wauw, wat een prachtig en kleurrijk bouwsel! De surrealistische, blauw-gele koepels op de kerk lijken net snoepjes op een taart. Een andere absolute must see is natuurlijk het Hermitage. Zelfs cultuurbarbaren kijken hier hun ogen uit. Dit enorme museum bevindt zich achter de indrukwekkende gevel van het winterpaleis en zet zelfs het Louvre in de schaduw! Met een verzameling van zo’n 3 miljoen kunstschatten kun je hier echt dagenlang doorbrengen. De kunst is imponerend maar eigenlijk het gebouw nog meer. Struin door de verschillende zalen en je laat je betoveren door al het goud, marmer, fluweel en de gigantische kroonluchters.

stedentrip Sint Petersburg

Waar het ooit allemaal begon

Het eiland dat je ook zeker moet bezoeken is het Zajatsi eiland, net voor de kust. Hier staat de Petrus en Paulusvesting; de bakermat van Sint Petersburg. Binnen de verdedigingsmuren vind je een Ingenieurshuis en een Munitieopslagplaats. De grootste bezienswaardigheid is de Petrus en Paulus kathedraal, met een enorme gouden torenspits. Het fort is een plaats met grote historische betekenis, leuk om een dagdeel rond te wandelen.Sint Petersburg by night

Een simpele tip, maar ga ’s avonds ook nog eens een blokje om. Zodra de zon weg is verandert de stad helemaal in een sprookje. De straten en mooiste gebouwen worden sfeervol verlicht en de vele kanaaltjes krijgen hierdoor een romantische look. Eind juni is het verhaal alleen net even wat anders, want door de noordelijke ligging zakt de zon dan niet onder de horizon. Tijdens deze zogenaamde Witte Nachten blijft het dus 24 uur per dag licht! Ook een magische ervaring, waarbij de lucht een prachtig kleurenpallet aanneemt.

stedentrip Sint Petersburg

Flaneren op de Nevski Prospek

De leukste gratis activiteit in Sint Petersburg: flaneren over de Nevski Prospekt! Deze vier kilometer lange straat doorkruist het centrum en heeft alles. Elke vierkante meter staat tjokvol geschiedenis en de indrukwekkende gebouwen langs de statige passage overdonderden keer op keer. Verder loop je langs vele winkels, restaurants en cafés. Van supermarkten tot charmante coutiers en van Burger Kings tot poepchique restaurants. Een leuk adresje is de Yeliseevs Gastronom. Een veredelde supermarkt gehuisvest in een paleisje. In dit fantastische interieur kun je je dagelijkse boodschappen halen (als je portemonnee het toelaat), een souvenir scoren of een taartje eten.

Sint Petersburg ligt aan zee, de stad is op tientallen eilanden gebouwd én ze wordt doorkruist door een heel stelsel aan grachten. Komen die grachten je bekend voor? Dat kan kloppen. Die zelfde tsaar wilde een noordelijke havenstad stichten en zich meer richten op het westen. Daarom deed hij inspiratie op in Amsterdam en nam de halve grachtengordel over!


Het Russische Versailles

Zin in een klein uitstapje buiten de stad? Bezoek het Peterhof. Dit was het zomerpaleis van de tsaar, waar hij het drukke Sint-Petersburg en het Winterpaleis (het huidige Hermitage) even ontvluchtte. Een groot complex, gebouwd op een klif dat een koninklijke allure uitstraalt. Met veel goud, prachtige ornamenten en dansende fonteinen is het duidelijk dat kosten noch moeite werden gespaard. En ook de hoveniers hebben hun best gedaan. Wandel door de uitgestrekte, prachtige tuinen en geniet van het uitzicht op dit riante optrekje en over de Finse Golf.

stedentrip Sint Petersburg

Tip: Ga Couchsurfen

Wat mijn bezoek absoluut een extra dimensie gaf was het feit dat ik bij een Russisch stel op de bank bivakkeerde via couchsurfing. Veel Russen spreken geen Engels en daardoor lijken ze af en toe een tikkeltje nors. Ik wijt het aan de taalbarrière want de Russen zijn hartstikke vriendelijk en gastvrij als je ze beter kent. Erg boeiend om een kijkje te nemen in het leven van een Rus en ook eens buiten het protserig centrum te vertoeven. Wat was het leuk dat een goed Engelssprekende Rus ons langs St. Petersburgs pracht en praal leidde en honderduit vertelde over de stad, Rusland en de cultuur. Echt een dikke aanrader!

Pak de metro tijdens je stedentrip Sint Petersburg

Een eindeloos lange roltrap rolt je snel naar meer dan 100 meter onder de grond. Er lijkt geen einde aan te komen! Maar dan… sta je op een prachtig perron. Het metronetwerk van Sint Petersburg is niet alleen erg superefficiënt, maar onder de grond reizen is ook nog eens een genot vanwege de museumachtige metrostations. Velen zijn mooi versierd met kroonluchters, muurschilderingen en heel veel marmer. Niets is te gek!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!