stedentrip Tbilisi

Tbilisi: Ontdek de charmante hoofdstad van Georgië

Tussen de imponerende berglandschappen en historische nederzettingen in Georgië ziet Tbilisi er minder spectaculair uit; maar dat is zeker geen reden om de hoofdstad over te slaan. Het grauwe Sovjetstigma wordt door Tbilisi tegengesproken, zonder dat de stad iets inlevert van zijn charmante, historische sfeer. Tijdens een reis door Georgië is een stedentrip Tbilisi dan ook een echte aanrader.

Religie, het fundament van Tbilisi

De scheuren in de muren en de poreus ogende keien zijn stille getuigen van de hoge leeftijd van de Anchiskhati Basilica. Er heerst een serene stilte in dit oudst bewaard heiligdom van Tbilisi, dat stamt uit de 6e eeuw. Kleurrijke fresco’s sieren hier al honderden jaren de verder sobere muren. Tijd om in het daglicht te stappen en op ontdekkingstocht te gaan door de hoofdstad van Georgië, een land dat behoort tot de Kaukasusregio en balanceert op het randje van Europa en Azië.

Van alle tradities die de Georgiërs erop nahouden, staat het orthodoxe geloof zonder twijfel bovenaan de prioriteitenlijst. Georgië was na buurland Armenië een van de eerste landen die het christendom tot nationale godsdienst aannam, en de sporen van die eeuwenlange historie lopen kriskras door de stad, zoals in Anchiskhati Basilica duidelijk wordt.

stedentrip Tbilisi

Sightseeing tijdens een stedentrip Tbilisi

Even verderop lijkt The Holy Trinity Cathedral of Tbilisi – of simpelweg Sameba – met zijn weelderige gouden koepel en de vorm van een trappenhuis eveneens uit de vroege middeleeuwen te stammen, maar deze kerk werd pas in 2004 opgeleverd. Desondanks is het een fabelachtig staaltje architectuur en de belangrijkste kathedraal van de Georgische Orthodoxe Kerk. Vanaf het grote plein rondom de kathedraal kijk je bovendien uit over een deel van het stadscentrum.

Voor nog betere uitzichten kun je vanaf het Rike Park de kabelbaan over de Mtkvari rivier nemen naar het Narikala Fort. In de 4e eeuw stond op deze plek al een verdedigingswerk, maar het grootste deel van het fort dat tegenwoordig zichtbaar is, werd in de 16e en 17e eeuw gebouwd. Ook ’s avonds is het fort een bezoek waard, wanneer de laatmiddeleeuwse citadel baadt in sfeervolle verlichting.

stedentrip Tbilisi

Dolen door het labyrinth

Midden in het labyrint van de oude stad ligt de scheve toren van Tbilisi, die alle kanten uitzwenkt en bestaat uit verschillende delen. Het is een moderne toren, bedacht door de poppenspeler Rezo Gabriadze. Ieder uur komt uit de klokkentoren een engeltje tevoorschijn die de bel luidt en zo het nieuwe uur aankondigt. Naast de toren ligt het eigenlijke poppentheater, waar dagelijks diverse voorstellingen te zien zijn. Vergeet niet je camera mee te nemen, want de scheve toren van Tbilisi is het grappigste en meest opvallende gebouw dat je tijdens je stedentrip Tbilisi tegen zal komen.

Op een heuvel aan de zuidelijke kant van Tbilisi ligt een pretpark waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Knarsende draaimolens en de afzichtelijke televisietoren zijn overblijfselen het Sovjettijdperk, maar het mysterieuze park heeft daadwerkelijk leuke attracties. Zo geniet je bijvoorbeeld van spectaculaire uitzichten over Tbilisi vanuit het reuzenrad en kun je een wilde rit maken in de 7-D bioscoop. Als je niet van attractieparken houdt, is Mtatsminda alsnog een bezoekje waard. Vanaf diverse plaatsen in het park kijk je namelijk prachtig uit over Tbilisi, dat ver beneden in een vallei ligt. Je kunt Mtatsminda via een mooie kronkelweg door de heuvels bereiken met buslijn 124 en 90, of via de kabeltrein die op loopafstand van Liberty Square ligt.

stedentrip Tbilisi

Proef Georgische gerechten

Veel restaurants in Tbilisi laten je kennis maken met de Georgische keuken. Bereid je voordat je een eetgelegenheid betreedt voor op veel deegwaren en vlees. Een van de gerechten die je overal aantreft is khinkali. Dit zijn grote dumplings, gevuld met bouillon, koriander en afwisselend vlees, kaas, aardappels of champignons. Op de eerste dag van je stedentrip Tbilisi kom je waarschijnlijk ook khachapuri tegen, een populair rond brood gevuld met gesmolten kaas. Deze hartige delicatesse is overal verkrijgbaar, van kleine bakkerijen tot restaurants. Acharuli is een speciale variant van khachapuri. Dit brood heeft de vorm van een roeiboot, en is gevuld met kaas en bovenop een spiegelei. Een meer vullende maaltijd is moeilijk te vinden in Tbilisi.

Avontuurlijke eters kunnen zich wagen aan kupati. Deze worst bestaat uit ‘normaal’ varkensvlees, aangevuld met stukjes lever, nieren en andere organen. Je kunt kupati in een minder hardcore versie krijgen – met alleen vlees – maar het originele recept voor kupati uit het kookboek van Georgische grootmoeders heeft altijd orgaanvlees. In tegenstelling tot de khinkali en khachapuri zul je iets meer moeite moeten doen om kupati te vinden, omdat niet alle restaurants het serveren.

➸ Lees ook: Een roadtrip van Amsterdam naar Tbilisi

Transport tijdens je stedentrip Tbilisi

Tbilisi heeft een fijnmazig netwerk aan openbaar vervoer. Stadsbussen en minibusjes – marshrutka’s genoemd – reiken tot de meeste uithoeken van de stad.
In metrostations kun je de lokale ov-chipkaart kopen, die je in alle bussen en metro’s kunt gebruiken. Een ritje kost ongeacht de afstand die je aflegt 50 tetri, oftewel minder dan 20 eurocent. Taxi’s zijn eveneens spotgoedkoop, vooral als je de handige app Yandex gebruikt.

Geschreven door - Huub snuift graag sfeer en schrijft ook zo. Zijn fotocamera is reisgezelschap numero één. Ziet schrijven als een primaire levensbehoefte. Hij komt graag op plekken waar de geschiedenis op straat ligt.

Wat vind jij? Laat van je horen!