stopover in Kuala Lumpur

8 x zien en doen tijdens een stopover in Kuala Lumpur

Dit mag je niet missen bij een bezoek aan het multiculturele middelpunt van Zuidoost Azië

Wie het mooie Zuidoost-Azië verkent, komt vroeg of laat langs de bonte hoofdstad van Maleisië; Kuala Lumpur! Veel internationale vluchten maken er een tussenstop en het is de thuisbasis van prijsvechter Air Asia. In deze metropool vind je een fijne combinatie tussen karakteristiek Azië en alle gemakken van de westerse wereld. Of je er nu lang of kort bent: met deze tips haal je het meeste uit je stopover in Kuala Lumpur!

De combinatie tussen Azië en de westerse wereld maakt Kuala Lumpur echt een heerlijke bestemming!

Kuala Lumpur in een paar woorden? Gigantisch, bruisend, modern, subtropisch, ontwikkeld en mega multicultureel. Kuala Lumpur is een echte smeltkroes van culturen en religies. De bevolking bestaat voornamelijk uit Indiërs, Chinezen, Maleisiërs en daarnaast bevolkt ook nog een heel aantal expats de miljoenenstad. Zo lopen hindoes met prachtige gewaden naast fashionistas in shorts en weer daarnaast zie je gesluierde vrouwen. Het resultaat is een enorme veelzijdigheid aan bedrijvigheid, eten en architectuur. Koloniale gebouwen wisselen af met kerken, moskeeën en fonkelnieuwe skyscrapers. Maar aan groen is er gelukkig ook geen gebrek. Het KLCC park prijkt in hartje Kuala Lumpur en verder vind je er ook vele parken en botanische tuinen.

1. KLCC met haar heerlijke park

KLCC staat voor Kuala Lumpur City Centre, en it’s all in the name; het is het sprankelende centrum van de stad. In dit levendige en commerciële hart vind je vele hotels, restaurants, business, entertainment en winkelcentra. Eigenlijk spelen mijn overige tips zich ook in KLCC af maar de grote verrassing is het KLCC park. Een oase van rust te midden van hitte en levendigheid met vijvers, fonteinen, vogels en zelfs een zwembad. Plof neer in de schaduw en geniet van het perfecte uitzicht op de hoogste twinnies ter wereld. Want ja, ook de Petronas vind je in KLCC!

stopover in Kuala Lumpur

2. Shoppen in Kuala Lumpur

Even snel shoppen tijdens je stopover in Kuala Lumpur? Ook dat kan prima, want shopfanaten zitten hier op hun plek. In de wijk Bukit Bintang struikel je over de gigantische shoppingmalls. In de ene mall vind je acht verdiepingen aan elektronica, in de andere merkkleding en -schoenen en in weer een andere bioscopen, een ijsbaan en zelfs een achtbaan. Niets is te gek en nee is niet te koop! Gelukkig kun je ook iets sfeervoller shoppen, zoals in de Central Market, waar je mooie handgemaakte producten en souvenirs uit Maleisië scoort. Voor degenen die voor goedkoop gaan: struin ’s avonds over de Petaling Street Market in Chinatown. Hier scoor je Calvin Klein boxers, Burbury tassen en het laatste geurtje van Gucci. Of toch niet? Je kijkt je ogen uit op deze straatmarkt, waar honderden stalletjes fake elektronica, mode of toiletartikelen aanbieden. Verwonder je over het shop- en afdingspel!

3. De Petronas Towers

De Petronas dus! 452 meter aan elegantie en hét gezicht van de stad. Tijdens een stopover in Kuala Lumpur kan je ze dan ook onmogelijk over het hoofd zien. Wie op tijd een kaartje koopt, kan een bezoek aan de luchtbrug tussen de 41e en 42e verdieping brengen. Zelf vind ik het juist aanrader om een hoog punt te zoeken met uitzicht op de torens. Een tip is dan de KL Menara Tower met z’n glazen skydeck. Deze hoogste toren van KL geeft je een adembenemend uitzicht over de hele metropool. Ook zijn er een aantal gratis opties zoals rooftopbars waar je gewoon een drankje haalt en het uitzicht er bij krijgt. Bezoek de heli bar of kies voor een cocktail op de hoogste etage van het hotel The Face Suites. Uiteraard kun je de Petronas ook vanaf de grond bewonderen. Ze zijn hoe dan ook indrukwekkend!

stopover in Kuala Lumpur

➸ Ben je op de terugreis en is je budget op? Check dan even onze tips voor low budget Kuala Lumpur!

4. Bezoek Chinatown

Eigenlijk is heel Chinatown een verplicht nummer! De plek waar de Chinezen zich door de jaren heen hebben gesetteld en tot op de dag van vandaag hun koopwaren, tierelantijnen én hun fantastische eten aan de man brengen. Want ja, veel beter dan het streetfood in Chinatown wordt het wat mij betreft niet. Wandel door de straten tussen de oude shophouses en de vele lampionnetjes en ervaar één en al gezelligheid. Chinatown is overigens ook een toplocatie als je tijdens je stopover in Kuala Lumpur een nachtje moet overbruggen en een goed(kope) accommodatie zoekt!

stopover in Kuala Lumpur

5. Eten in Kuala Lumpur = hemels

Naast China Town kun je je ook op andere plekken te buiten gaan aan fingerlicking streetfood. Behalve westers eten en internationale ketens vind je in heel Kuala Lumpur Aziatische smaken als Indiase curries, Thaise pad thai, Indonesische saté, Japanse sushi en Koreaanse restaurantjes. Op elke straathoek wacht een ander culinair feestje!

6. Merdeka square

Kuala Lumpur is geen Rome qua bezienswaardigheden en fotowaardige architectuur, maar Merdeka square is echt een fraai exemplaar. Een plein met veel historie waar het koloniale verleden het meest tastbaar is. Aan het perfect gemaaide grasveld met de enorme vlaggenmast vind je het Sultan Abdul Samad gebouw en daarachter de prachtige Jamek Moskee. Uiteraard kan een cliché kiekje bij het I-love-KL-statue niet ontbreken…

stopover in Kuala Lumpur

7. Geniet even van de bereikbare luxe

Na misschien een paar weken back to basic backpacken, kan het lekker zijn om weer even van wat luxe te genieten. Je stopover in Kuala Lumpur is daar perfect geschikt voor, want luxe is hier heel toegankelijk! Voor niet al te veel geld dobber je in een rooftoppool, ga je shoppen in moderne malls en geniet je van heerlijk eten uit alle windstreken. Misschien niet het ultieme backpackgevoel, maar na dit bezoek ben je wel weer opgeladen voor je doorreis.

8. Verwonder je over het straatbeeld

Sommige reizigers zijn niet meteen gecharmeerd van Kuala Lumpur. Maar geef het even tijd! Misschien pakt het je de tweede of derde keer wel! (tijdens onze reis kwamen wij maar liefst 3x langs de stad…). Pas bij de tweede keer snapte ik Kuala Lumpur echt. Alleen al het feit dat er zoveel mensen met heel diverse geloofsovertuigingen en etniciteiten vredig naast elkaar leven vind ik een highlight op zich! De tolerantie, de relaxte sfeer en de fijne combi tussen Azië en de westerse wereld maakt Kuala Lumpur voor mij echt een heerlijke bestemming!

stopover in Kuala Lumpur

Praktisch info voor je stopover in Kuala Lumpur:

➸ Vanwege het koloniale verleden (Brits), spreken de meeste inwoners van KL goed Engels!
➸ Het prachtige vliegveld van Kuala Lumpur is goed bereikbaar vanaf de stad. KLIA2 is o.a. Air Asia’s terrein. Je kunt met de skytrain of met de bus naar het centrum. Die laatste duurt iets langer maar is ook goedkoper.
➸ Het verkeer in Kuala Lumpur staat regelmatig vast. Het openbaar vervoer is niet fantastisch maar je hebt wel een aantal monoraillijnen die je snel door de stad vervoeren. Een kaartje kost bijna niks en koop je makkelijk bij een van de automaten.
➸ Zoek je een hotel tijdens je stopover in Kuala Lumpur? Wij verbleven in een keurig en redelijk nieuw hotel naast Central Market (China Town). Niet megagezellig, maar wel modern, nette kamers, een top locatie. Het heerlijke zwembad op het dak is een groot pluspunt!

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!